در یکی از درمانگاه‌های تهران رخ داد:

ماجرای مرگ جوان ۲۵ ساله به دلیل تزریق آنتی‌بیوتیک

تجویز و تزریق اشتباه آنتی بیوتیک قوی سفتریاکسون در حالی جان پسر جوان را گرفت که او برای درمان یک بیماری سادۀ سرماخوردگی به درمانگاه رفته بود.
کد خبر: ۷۴۲۳۶۸
ماجرای مرگ جوان ۲۵ ساله به دلیل تزریق آنتی‌بیوتیک

جام جم سرا به نقل از خبرآنلاین: خطای پزشک تنها دریافت زیر میزی نیست. گاهی از زیر میز فراتر رفته و تعیین مرگ و زندگی بیمار تبدیل می شود. گاهی اوقات با تجویز غلط دارو برای بیمار می توانند نسخه مرگ او را امضا و مهر کنند. چنان که دو-سه روز پیش جوانی 25 ساله سرنوشتش با این خطای پزشکی گره خورد و با مصرف دارویی غلط از ادامه حیات بازماند.

ساعت 12:15 شب بود که تبش بالا گرفت. صورت سرخ پسر، پدر را نگران کرد تا شبانه راهی درمانگاه شود. راه فلکه چهارم خزانه را در پیش بگیرد و پسر را به درمانگاهی برساند. دکتر دارو تجویز می کند. پدر با خوشحالی دارو به دست به سمت مطب برمی گردد. او در ذهنش به بهبود فرزندش فکر می کرد اما داروها مرگ را برای جوانش رقم زده بودند. جوان 25ساله بر اثر اشتباه دکتر که داروی سفتریاکسون را برای درمان سرماخوردگی او تجویز کرده بود فوت کرد.


پدر بیمار فوت شده در مورد مرگ فرزندش می‌گوید: «برای سرماخوردگی پسرم نصف شب به درمانگاه رفتیم. دکتر داروی سفتریاکسون به همراه چند ویتامین دیگر را در نسخه نوشت تا تهیه کنیم. من هم به دکتر اعتماد کردم و چون هیچ وقت در کار پزشکی دخالتی نمی کنم، دارو ها را تهیه کردم. بعد از تزریق این دارو در سرُم، پسرم فریاد کشید که سرم دارد می ترکد. دکتر به همراه تزریقاتچی سرم را قطع کردند.»

او از کمبود امکانات این درمانگاه و عدم وجود دستگاه های احیا می گوید: «بعد از اینکه سرم را قطع کردند کپسول اکسیژن را آوردند که اکسیژن آن تا دو دقیقه بیشتر دوام نیاورد. پسرم همینطور در حال کبود شدن بود. دکتر دوباره آمپولی به او تزریق کرد و از ما خواست آرامش خود را حفظ کنیم.»

در هیاهوی رفت و آمدها رنگ پسر کبودتر می‌شد. کپسول دیگری برای احیا آماده می‌شود که آن هم ناقص است. آچار کم دارد. اورژانس 115 چاره راه پدر می شود: «به اورژانس زنگ زدیم وقتی دیدیم اورژانس هم نیامد با ماشین خودم به همراه دکتر پسرم را به بیمارستان رساندیم. او را به بخش آی سی یو منتقل کردند.»

24ساعت، زمان دوام پسر پس از تزریق اشتباه سفتریاکسون می شود. پزشکان بیمارستان نیز اشتباه در تجویز را تایید می کنند.


سفتریاکسون چیست و چرا ممنوع است؟

سفتریاکسون در درمان‌عفونتهای ناشی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی حساس به دارو از جمله عفونت‌استخوان و مفاصل، پنومونی و پنومونی باکتریایی، عفونت‌های پوستی و بافت‌های نرم، اوتیت مدیا و عفونت‌های مجاری ادرار مصرف می‌شود.
اینها را دکتر مجتبی سرکندی داروشناس می‌گوید.
او معتقد است که این دارو به هیچ عنوان نباید برای درمان سرماخوردگی تجویز شود و به بخشنامه ای اشاره می کند که تجویز این دارو را منع کرده است: «این بخشنامه بعد از ثبت ۷۱ مورد مرگ مشکوک به مصرف سفتریاکسون طی سالهای ۱۳۷۷ تا شهریور ۱۳۹۰ در مرکز ADR ایران و همچنین بیشترین تعداد عوارض (۲۳۸۸ مورد از ۲۸۲۵۱ مورد بیمار) دچار عارضه به ثبت رسیده در مرکز ADR ایران و نیز بیشترین تعداد موارد مرگ مرتبط با مصرف دارو را در بانک اطلاعاتی عوارض به ثبت رسیده به خود اختصاص می دهد، صادر شده است.

در این بخشنامه آمده است؛ رعایت موارد زیر توسط تمامی شاغلین در بخش پزشکی در تمامی مراکز دولتی و خصوصی الزامی است. بدیهی است عدم رعایت موارد زیر پیگرد قانونی خواهد داشت وبر اساس قانون برخورد خواهد شد:


۱. تجویز و مصرف سفتریاکسون در مواردی مانند سرماخوردگی و سایر مواردی که از جمله موارد مصرف تأیید شده این فراورده نیست، جداً خودداری شود .

۲. از تزریق سریع وریدی سفتریاکسون جداً خودداری شده ، انفوزیون وریدی در محلول مناسب حداقل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به طول انجامد.

۳. پیش از تجویز یا تزریق سفتریاکسون حتماً در مورد سابقه حساسیت داروئی بیمار نسبت به سفتریاکسون یا سایر سفالوسپورین ها ( مانند سفالکسین، سفیکسیم، سفتازیدیم، سفازولین و...) یا پنی سیلین ها از بیمار سؤال شود. مصرف سفتریاکسون در بیماران با سابقه حساسیت به سفتریاکسون یا سایر سفالوسپورین ها ممنوع است. همچنین با توجه به حساسیت متقاطع پنی سیلین ها و سفالوسپورین ها در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها نیز تجویز این فراورده فقط در مواقع بسیار ضروری و با احتیاط فراوان صورت پذیرد .

۴. تزریق سفتریاکسون باید صرفاً توسط افراد مجرب، در مراکز مجهز به سیستم احیاء انجام گیرد و از تزریق توسط افراد غیر حرفه ای یا در مکانهای غیر از مراکز درمانی مجهز به امکانات احیاء جدا خودداری شود .

۵. مصرف همزمان سفتریاکسون با محلولها یا فراورده های حاوی کلسیم در نوزادان حتی به صورت انفوزیون از رگهای متفاوت ممنوع است.

۶. حتی الامکان از مصرف محلولها یا فراورده های حاوی کلسیم تا ۴۸ ساعت پس از آخرین دوز سفتریاکسون در تمام گروههای سنی اجتناب شود.

۷. مصرف سفتریاکسون در نوزادان مبتلا به هایپر بیلی روبینما ، بویژه نوزادان نارس ممنوع می باشد . مطالعات نشان داده است که سفتریاکسون قادر به جابجایی بیلی روبین از محل اتصال به آلبومین سرم می باشد ولذا امکان ایجاد آنسفالوپاتی ناشی افزایش بیلی روبین در این بیماران مطرح است.

۸. استفاده از رقیق کننده های حاوی کلسیم مانند محلول رینگر به منظور آماده سازی سفتریاکسون جهت تزریق ممنوع است.

۹. مسوولین فنی داروخانه ها باید از تحویل بدون نسخه این فراورده (همانند سایر داروهای تحت نسخه ) جدا خودداری کنند، بدیهی است تحویل بدون نسخه دارو توسط داروخانه پیگرد قانونی خواهد داشت وبر اساس قانون برخورد خواهد شد.


*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۷
مهتاب
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
دكتر زنان چند ماه پیش برای من هم این دارو تجویز كرد. ولی وقتی رفتم بیمارستان تهرانپارس برام تزریق نكردند.
دكتر گفت خطرناك. احتمال مرگ دارد.
مهدی از اراك
Iran, Islamic Republic of
۱۴:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
دیشب حال مادرم بد بود و او را به بیمارستان بردیم. صبح كه مرخص شد و به خخونه اومدیم دیدم آنژیوكت رو یادشون رفته در بیارن.خودم درش اوردم. بیمارستان های ما فاجعه اند. فاجعه.مسولین هم زیر بار نمی رن.
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
آیا اون جوون برمیگرده، چه كسی پاسخگوست.
دكتر
Germany
۱۵:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
هر دانشجوی پزشكی می داند كه سفتریاكسون درمان سرماخوردگی نیست این فرهنگ كه می خواهم یك شبه خوب بشوم چون كار مهمی دارم و همچنین اصرارورزی صاحبان درمانگاه برای تجویز آمپول و سرم جهت اخذ هزینه تزریقات پزشك را وادار می كند تا كارهایی را انجام دهد كه در دوران آموزش از آن بشدت منع شده است.
وگرنه حساسیت دارویی به هر دارویی چه خوراكی چه تزریقی ممكن است رخ دهد كه با اقدامات ساده دارویی و كمكی قابل درمان است.
عباس
Iran, Islamic Republic of
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
در خبر20:30 میگفت تعداد آمبولانسها جوابگوی نصف تصادفات هم در سطح كشور نیست.
احمد
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۴
۰
۰
بنده خودم پزشكم یك موردشایع اصرار بیماران برای تجویز انتی بیوتیك مخصوصا نوع تزریقی است برای یك سرماخوردگی ویروسی ساده بطوریكه اگر پزشك ننویسد به پزشك دیگری مراجعه وبامتهم كردن پزشك قبلی به بی توجهی درخواست خودرا تكرار میكنند اگاهی وفرهنگسازی مهم مهم مهم
ایرانی
Denmark
۰۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۹/۰۵
۰
۰
پاسخی به دكتر:
آقایی كه با نام دكتر كامنت گذاشتید، دكتر اگه دكتر باشه و وجدان و ذره ای صلاحیت داشته باشه، به دلیل اصرار رئیس درمانگاه برای درآمدزایی از راه تزریقات، با جان مردم بازی نمی كنه. بهتره اینجور دكترهایی دفتر املاك باز كنن.
دلیل آوری شما قباحتش كمتر از كار اون همكارتون نیست!!!

نیازمندی ها