سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
جام جم سرا به نقل از شرق: اگر بخواهید خط تلفنی با نام خود داشته باشید یا مطابق حرفهتان، باید از چهارمیلیون تا ۵۰۰میلیونتومان پول بدهید. شرکتهای تلفن همراه این بار شمارههای خود را با عنوان رندبودن اعداد یا مطابقت آن با تاریخ تولد و همسانی آن با شمارههای مختلف نمیفروشند. اکنون موضوع فروش سیمکارتهایی است با نام و حرفه یا برند تجاری مشتری که اگر خریدار آن باشد، باید حداقل صدمیلیونتومان برای یک سیمکارت هزینه کند.
«فونواژه» اصطلاح جدیدی است در دنیای قیمتهای سیمکارتهای تلفن همراه؛ فونواژه که از آن با عنوان شماره رند اسمی، رند حروفی، شماره ترکیبی یا تلواژه هم یاد میشود، شماره تلفنی است که بهجای اینکه با اعداد بیان شود با حروف بیان میشود. این نوع شمارهها از روی حروف مندرج روی دکمههای شمارهگیر تلفن یا موبایل گرفته میشوند و به یادسپاری آنها بسیار راحتتر از بهیادسپردن یک شماره تلفن عددی است. علت چاپ حروف روی دکمههای شمارهگیر گوشیهای تلفن این است که در آمریکا، اروپا و همچنین ایران، بعضی افراد و شرکتها به جای اینکه شماره تلفن خود را با عدد بیان کنند، با حروف بیان میکنند.
اکثر شرکتهای تجاری بزرگ در دنیا فونواژه دارند. در ایران هم اولینبار مخابرات حدود دوسال پیش از این قابلیت واژهسازی اعداد استفاده تجاری کرد و شمارههای ثابت خود را که بهنام برندی خاص تعلق میگرفت، با قیمتهای بسیار بالایی فروخت. اما فروش شماره براساس فونواژه از تلفنهای ثابت به تلفن همراه رسیده و تجارت میلیونی در ایران راه انداخته است.
۱۰۰ میلیون برای فونواژه همراه اول
۰۹۱۲jamshid سیمکارتی است که در یکی از سایتهای خریدوفروش سیمکارتهای رند، ۵۰میلیونتومان قیمتگذاری شده است. ۰۹۱۲TARANEH هشتادمیلیونتومان قیمت دارد. یک شماره ۰۹۱۲talakob هم حدود صدمیلیونتومان میارزد. بالاترین قیمتی که از فونواژههای در یکی از این سایتها درج شده است، فونواژه ۰۹۱۲service است که صدمیلیونتومان پیشنهاد شده است.
قیمتهای بالای ۸۰میلیون متعلق به شمارههایی است که میتوان با آنها اسامی هفتحرفی ساخت و هیچ عددی باقی نمیماند. چون به محض اینکه عددی به اول و آخر فونواژه اضافه میشود قیمت هم ناگهان پایین میآید. ۰۹۱۲۶۶YAALI پنجمیلیونتومان میارزد. ۰۹۱۲MINA۳۴۲ هم حدود ششمیلیونتومان.
برخی فونواژهها هم آشناست و هم معروف اما قیمت آن زیاد نیست. ۰۹۱۲MANOTO۱ تنها یکمیلیونتومان قیمت دارد. قیمتها بالاست اما مدیر یکی از سایتهای فعال در زمینه خریدوفروش فونواژهها میگوید: ممکن است اکنون قیمتها کمی تند باشد و حتی خریدوفروش چندانی صورت نگیرد اما کمکم این تجارت رونق میگیرد. چون در بررسیهایی که انجام شده شاید کمتر از ۱۰درصد مردم از وجود فونواژهها خبردار باشند. به همین دلیل بازار خریدوفروش فونواژهها هنوز داغ نشده است، اما فقط کافی است چند سالی بگذرد و تبلیغات لازم انجام شود. آن وقت است که این قیمتها واقعی میشود.
وی تاکید میکند مثلا یک نام خاص را در نظر بگیرید؛ amirali مگر چند شماره را میتوان پیدا کرد که فونواژه آن را بتوان درست کرد؟ اما هزاران نفر با این نام وجود دارند که احتمالا دلشان بخواهد شمارهشان ۰۹۱۲amirali باشد آن وقت است که میتوان این شماره را به بالاترین قیمت پیشنهادی فروخت!
خط رایتل ۲۰میلیونتومانی
فونواژهها به دنیای سیمکارتهای ایرانسل و رایتل هم وارد شدهاند. قیمتها البته کمی از سیمکارتهای دایمی همراه اول کمتر است اما احتمالا قیمت ۲۰میلیونتومان برای یک سیمکارت رایتل چندان متداول نباشد. یک سیمکارت رایتل ۰۹۲۰ با حروفی خاص از یک حرفه، ۲۰میلیونتومان قیمت خورده است. باقی موارد هم از ۸۰۰هزارتومان تا ۱۰میلیونتومان در نوسان است. سیمکارتهای ایرانسل هم با اسامی خاص یا برندی مشخص بین ۴۰۰هزارتومان تا یکی، دومیلیونتومان قیمت خوردهاند.
سیمکارتی با قیمت یک خانه
جدای از فونواژهها، هنوز هم شمارههای رند قیمتهای نجومی دارند. رند گفتاری، رند ترازویی، رند میلیونی، رند پلهای و... همه مواردی است که بر قیمت سیمکارتها تاثیر میگذارد. در میان سیمکارتهای همراه اول، شمارههای رند میلیونی قیمت بالایی دارند. شمارههایی که قیمت آنها از ۱۵۵ تا ۵۵۰میلیونتومان در نوسان است. شماره دیگری وجود دارد که تمام اعداد به ترتیب پشتسرهم آمده است که با یک جابهجایی کوچک بهخاطرسپردن آن بسیار ساده است. این سیمکارت ۴۰۰میلیونتومان میارزد. همتراز قیمت یک خانه در تهران.
نوع دیگری از شمارهها وجود دارد که رند ترازویی نام دارند. پیششماره را که کنار بگذارید سه رقم در اول و سه رقم در آخر بهصورت کاملا مشابه تکرار شده و تنها یک عدد در آن میان وجود دارد. مانند ۴۰۶۵۴۰۶. این شماره بسته به نوع پیششماره و میزان رندی اعداد دوطرف، از ۱۰ تا ۱۶۰میلیونتومان قیمت دارد. برخی شمارهها هم رند گفتاری هستند. آنها هم بین ۲۸۰ تا ۱۵۰میلیونتومان قیمت دارند.
«ده بیست س پونزده» ۶میلیونی!
در این میان ابتکار برخی از آگهیدهندگان جالب است برای رندکردن شمارهشان. یک شماره رایتل ۱۰۲۰۳۱۵، ششمیلیونتومان قیمت خورده است. شماره نه رند است و نه فونواژه خاصی است. اما افراد را یاد یک شعر نوستالژیک میاندازد: «ده بیست س پونزده».
برای خرید شمارهای با این ویژگی شاید پرداخت ششمیلیونتومان زیاد نباشد. حتی اگر یک سیمکارت اعتباری رایتل باشد.
دفاع مدیر مخابرات تهران از خطوط «رند» ۲۰۰میلیونی
شمارههای رند تلفن ثابت در استان تهران گاهی با قیمتهایی بالغ بر ۲۰۰میلیونتومان به فروش میرسند که مدیرعامل مخابرات تهران معتقد است: این رقمها براساس بازار عرضه و تقاضا تعیین میشود.
علیرضا صیدی در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این سوال که آیا واگذارنشدن شمارههای رند از سوی مخابرات باعث ایجاد بازار سیاه در بازار تلفن ثابت نمیشود، اظهار کرد: شمارههای رند معمولی توسط مخابرات واگذار میشوند، اما برای شمارههای خیلی رند نمیتوان یک برنامهریزی خاص صورت داد، چرا که قیمت خطوط رند تا جایی که برای آنها مشتری وجود داشته باشد قابل افزایش است.
وی ادامه داد: اکنون بهعنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که یک خط رند داشته باشد که شماره آن ۸۸۸۸۸۸۸۸ باشد، این فرد اگر بخواهد خط خود را واگذار کند، قطعا دیگر شماره مشابهی وجود ندارد که تمام ارقام آن هشت باشد. برهمین اساس ممکن است برای قیمت این خط با توجه به تقاضای بازار رقمهای بالایی در نظر گرفته شود.
مدیرعامل مخابرات تهران در پاسخ به اینکه بهشخصه تا چه اندازه واگذارنشدن شمارههای طلایی و الماس توسط مخابرات را در ایجاد این شرایط موثر میداند، اظهار کرد: بعید میدانم قیمتهای خطوط رند به عدم واگذاری مخابرات مربوط باشد. ما اکنون سرویسهای برنز و نقره را ارایه میکنیم و خطهای مرتبی را که در این دو گروه قرار میگیرند واگذار میکنیم اما برخی شمارههای رند قبلا واگذار شده و اکنون در اختیار مخابرات نیست و همین شمارهها در بازار به فروش میرسد که تصمیمگیری درباره قیمت آنها نیز برعهده مخابرات نیست.
وی ادامه داد: به هرحال شمارههای الماس ما بسیار کم است و اگر درست برنامهریزی نکنیم ممکن است این شمارهها دست افرادی بیفتد که قابل شناسایی نباشند و بهتر است که این شمارهها فعلا در دست مخابرات باقی بماند.
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوماً به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
یكی راهنمایی كنه.
یعنی انشالله قراره اتفاق مهیج بیفته آیا؟
سایتم هست. لطفا خبرخوش زودتر برسه.
یه بدبختی بخاطر نداشتن پول دارو جلوی داروخانه 13آبان میمیره یه عده هم كه اینجوری!
چرا بجای اینجور كاسبی كردن ها به فكر مردم نیستن آخه