عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر در مصاحبهای با رئیس هیات مدیره و مدیرعامل خبرگزاری رسمی کویت (کونا) اعلام کرد: من تاکید میکنم که امنیت کشورهای حوزه خلیج (فارس) خط قرمز است و جدای از امنیت ملی مصر به شمار نمیآید.
وی افزود: ارتباط مصر با کشورهای حوزه خلیج (فارس) ارتباطی مستحکم از همکاری میان آنهاست و زمینه مناسبی را برای حمایت از فعالیتهای عربی مشترک به وجود میآورد.
سیسی افزود: علی رغم شرایط اقتصادی اما اوضاع مصر بهبود مییابد و کشور جایگاه خود را در منطقه و عرصه بینالملل باز مییابد.
وی درخصوص تظاهرات حامیان اخوان المسلمین در مصر نیز عنوان داشت: شرکتکنندگان در این تظاهرات نماینده اکثریت قاطع مردم مصر نیستند و گروه بسیار اندکی هستند که میخواهند افکار عمومی را بر هم بزنند و من تاکید میکنم که مردم نسبت به این تلاشها آگاهی دارند و ما با کمک خدا در آیندهای نزدیک تروریسم را ریشه کن خواهیم کرد.
سیسی همچنین درخصوص مواضع کشورهای غربی در قبال مصر نیز عنوان داشت: مواضع کشورهای غربی شاهد تحول مثبت در مقایسه با مواضع آنها پس از 30 ژوئن است و آنها به این مساله پی بردند که رخدادهای مصر حاکی از اراده آزاد ملت مصر بوده است.
وی نسبت به نگرانی برخی از بازگشت اخوانالمسلمین به پارلمان در انتخابات آتی نیز گفت: مردم مصر ظرف سه سال گذشته تجارب کافی را کسب کردهاند و میتوانند سره از ناسره را تشخیص دهند و من در اینجا از مردم مصر میخواهم تا در انتخاب مصر دقت به خرج دهند.
سیسی درخصوص رخدادهای بهار عربی و دیدگاههای برخی مبنی بر اینکه این رخدادها توطئههای خارجی برای برهم زدن ثبات کشورها در منطقه بوده است، تصریح کرد: ابهامات زیادی در این خصوص وجود دارد و ظلم است که بگوییم انقلابهای مردمی در کشورهای عربی به دلیل توطئههای خارجی و داخلی ایجاد شدهاند. مردم به دلیل احساس خود از ظلم اجتماعی و نابسامان بودن اوضاع اقتصادی و کاستی در عملکرد مسئولان حاکم دست به انقلاب زدهاند. در عراق به دلیل شرایط دشوار ظرف سالهای گذشته این رخداد به وقوع پیوسته است. در یمن نیز اشتباهاتی رخ داده است که این اشتباهات بر برآورد ماهیت رخدادها در منطقه از جمله حوادث سوریه صورت گرفته است. من معتقدم که بیشتر مردم یمن علی رغم اعمال فشارهای شدید و مداخلههای خارجی این مساله را نخواهند پذیرفت که هیات و صورت فرهنگی آنها تغییر کند.
وی درخصوص روابط کشورش با ایران نیز گفت: هر گونه روابطی میان دو طرف نمیتواند به صورت یکجانبه گسترش یابد و باید برای این روابط تعدادی از عوامل ایجاد شود که امکان گسترش و شکوفایی روابط را بدهد که در راس این عوامل اراده سیاسی قرار دارد.
سیسی با بیان تلویحی ادعاهایی گفت: من از طرف کشورهای عربی صحبت میکنم، آیا هیچ یک از کشورهای عربی اراضی ایران را اشغال کرده است؟ آیا کشورهای عربی از تفاوتهای مذهبی استفاده میکنند؟ و من در اینجا از کلمه "تفاوت" و نه "اختلاف" استفاده میکنم و میگویم که آیا کشورهای عربی از این تفاوتها به عنوان ابزاری برای دخالت در امور دیگر کشورهای عربی استفاده میکنند؟ ما در مصر در الازهر مذهب جعفری را در کنار مذاهب اهل تسنن تدریس میکنیم. این درک ما از تفاوتها است و ما به همزیستی معتقدیم و من معتقدم که طرف دیگرباید حسن نیت نشان دهد و این طرف به خوبی میداند که اگر خواهان گسترش این روابط است باید دست به چه اقداماتی بزند.
سیسی در خصوص اینکه آیا مساله فلسطین تاثیر منفی از انقلابهای بهار عربی گرفته است یا خیر گفت: در آغاز دوست دارم تاکید کنم که مساله فلسطین مساله محوری برای عربها است و جایگاه خود را در راس سیاست خارجه مصر حفظ خواهد کرد، اما برخی از طرفهای خارجی و داخلی باعث تاثیر در معادله فلسطین شدند که این اقدام باعث تجاوزهای اسرائیل به نوار غزه شد که آخرین بار در حملات اسرائیل به غزه در مصر شاهد این مساله بودیم. مصر دست به تلاشهای بسیاری برای آرام کردن اوضاع زد.
وی افزود: مصر معتقد است که ظلم عظیمی علیه مردم فلسطین صورت گرفته است و این ظلم باید پایان یابد و مردم فلسطین باید همچون سایر ملتها به صورت مستقل و دارای ثبات و با امنیت زندگی کنند. من از تمامی طرفها به ویژه اسرائیلیها میخواهم تا رویکرد مثبتی نسبت به بندهای طرح عربی نشان دهند چرا که آنچه امروز میتواند محقق شود بسیار بهتر از آن چیزی است که فردا اصلاح شود. (ایسنا)
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد