کاهش شدید قیمت جهانی نفت که سبد اوپک را از 115 دلار به 85 دلار رساند، نگرانی های بودجهای را برای کشور که روزانه حدود یک میلیون بشکه در روز نفت تولید میکند بوجود آورده و این روند را به معمایی تبدیل کرده که هر چه سریعتر باید حل شود.
از آنجایی که کاهش قیمت نفت جهانی تحقق درآمد بودجه ای کشور و دست یابی به سند چشم انداز و برنامه های توسعه کشور را با چالش مواجه میکند بنظر می رسد که بودجه سال 94 باید فارغ ازاین شرایط ،حتی الامکان بر پایه اقتصاد بدون نفت رقم زده شود تا در صورت ایجاد بحران های اقتصادی که با اهداف سیاسی، نیت و اراده خاص پیگیری می شود خدشه ای به کشور وارد نشود.
در بودجه مصوب امسال قیمت هر بشکه نفت 100دلار در نظر گرفته شد که با کاهش بیست درصدی قیمت ،هر بشکه نفت ایران تا 80 دلار به فروش می رسد و این کاهش ضرر جدی برای رسیدن به اهداف بودجه محسوب می شود.
محمد باقرنوبخت سخنگوی دولت نیز در اظهاراتی به کاهش معنا دار قیمت نفت در بازار جهانی اشاره کرده و از همراهی عربستان با آمریکا در جنگ کاهش بهای نفت گلایه نموده و به صراحت گفته که «آخرین کاری که میخواهند با آن ما را در مضیقه قرار دهند کاهش قیمت نفت است و متاسفانه برخی کشورهای منطقه که نام اسلامی را بر خود دارند با دشمنان همراهی میکنند.»
برخی کارشناسان معتقدند که عربستان سعودی با بهره از نفت به عنوان یک اسلحه سعی دارد با پایین نگه داشتن قیمت از موقعیت خود به صورت سیاسی بهره برده و با همکاری برخی کشورها،تعدادی از تولید کنندگان نفت از جمله ایران و روسیه را با بحران اقتصادی مواجه نماید تا سیاستهای این کشورها در قبال غرب را با مشکل مواجه کند.
از سوی دیگر برخی معتقدند با توجه به میزان صادرات نفت، افزایش و یا کاهش چند دلاری قیمت نمی تواند به اقتصاد ایران ضرر چندانی برساند چرا که قیمت نفت در هفت ماه گذشته قیمت بالایی بوده و با توجه به در آمد های نفتی، تاثیر چندانی بر اقتصاد ایران ندارد.
حال با نزدیک شدن به آذرماه و زمان تقدیم بودجه سال 94 به مجلس شورای اسلامی ضرورت نگرش واقع بینانه نسبت به قیمت هر بشکه نفت این مهم بوجود می آورد که دولتمردان و قانونگذاران با واقعی تر دیدن قیمت، بودجه سال آینده را بر پایه تهدیدات و ترفندها احتمالی برنامه ریزی نمایند،براین اساس غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه وبودجه مجلس شورای اسلامی و نماینده گچساران در گفتگو با جام جم آنلاین تاکید کرد که بهتر است قیمت هر بشکه نفت در بودجه آینده رقمی متعادل تر و چیزی پایین تر از 100 دلار دیده شود.
وی با بیان اینکه اگر شرایط به سمت عادی شدن هم حرکت کند نباید ارقام بالاتری برای قیمت هر بشکه نفت در نظر گرفته شود افزود:عقیده دارم 80 دلار قیمت واقعی در بازار نفت نیست و این ارقام بالاتر خواهد رفت اما این اتفاق به معاملات بین المللی و مذاکرات پیش روی ایران با غرب نیز مرتبط است.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده برخوار و میمه و عضو کمیسیون برنامه وبودجه نیز به جام جم آنلاین گفت:به نظرمی رسدکه کاهش قیمت نفت حبابی وکاذب است و در واقع قیمت فعلی نفت به نوعی دست ساز بوده و به زودی به رقم اصلی خود برمی گردد.
وی با اشاره به اینکه کاهش قیمت نفت ترفند عربستان در جنین مقطع زمانی است افزود:این ترفند در آینده به ضرر این کشور رقم خواهد خورد چرا که ایران به راحتی می تواند جایگاه خود را در موضوع نفت پیدا کند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با مناسب دانستن رقم هر بشکه نفت به مبلغ صد دلار برای بودجه سال آینده گفت:از آنجایی که روند کاهش قیمت روند غیرطبیعی و ساختگی است نباید در دام تصمیمات زود گذرافتاد.
مهناز بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی و نماینده سراب نیز با اشاره به اینکه 20 در صد از قیمت تعیین شده در بودجه فعلی در بودجه امسال عقب مانده ایم گفت:بنظر می رسد بر اساس واقعیات و به دور از بلند پروازی ،قیمت هر بشکه نفت در بودجه سال آینده تعیین شود.
وی با بیان اینکه نباید ارقام و اعداد بودجه غیرقابل دسترس باشد تاکید کرد:قیمت نفت به دلیل مباحث سیاسی ،بین المللی و تصمیم کشورهای منطقه بصورت ناعادلانه کاهش یافت اما باید با تکیه بر چنین تجربه ای قیمت هر بشکه نفت بصورت حداقل در نظر گفته شود تا شاهد عدم تحقق بودجه نباشیم.
محمدعلی عبدالله زاده نماینده طبس و عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز در گفتگو با جام جم با تاکید بر اینکه کاهش قیمت هر بشکه نفت با اهداف سیاسی شکل گرفته است گفت: پشت کاهش قیمت نفت بوی توطئه وجود دارد و باید درایت به خرج داد و این ترفند ها را شناسایی کرد.
وی افزود: با اتفاقات رخ داده به نظر می رسد که در نظر گرفتن ارقام فعلی ، منطقی نیست و باید موضوع اقتصاد مقاومتی بصورت جدی تری دیده شود.
نماینده طبس با اشاره به اینکه در حال حاضر روزانه 15 میلیون دلار،منابع کمتری وارد کشور می کنیم و این امر برنامه ریزی ها را تحت شعاع قرار داده گفت:چنانچه برنامه ریزی مشخصی در این شرایط نداشته باشیم سال آینده با مشکل کسر بودجه مواجه خواهیم بود و این اتفاق بر روی سند چشم انداز 20 ساله ،سیاست ها ابلاغی مقام معظم رهبری و ماده 84 قانون برنامه پنجم در مورد سهم صندوق توسعه ملی تاثیر خواهد گذاشت.
فاطمه امیری - خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
ضمن تشكر ویژه از تنوع و كیفیت مطالب ارائه شده در جام جم آنلاین و روزنامه جام جم به استحضار می رساند،عملكرد این مجموعه در بخش سلامت، فرهنگی ،اقتصادی و جام جم نما قابل تحسین است امیدوارم این كیفیت به سایر قسمتها نیز سرایت كند و در بخش فرهنگی، اقتصادی و سیاسی علاوه بر اطلاع رسانی، رسالت موسسه در جهت دهی فكری مردم از طریق تحلیل های درست و بجا انجام شود.
درمتن فوق اطلاعات جالبی منعكس شده ولی مطالب صرفا جنبه اطلاع رسانی و تلنگری دارد ، لینك كردن مطالب تحلیلی بیشتراز قبل سه موضوع لینك شده كمك زیادی به مخاطب خواهد كرد. با تشكر