عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان با وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا ، در راستای مذاکرات دوجانبه با مجموعه کشورهای ۱+۵ ذر رئوزهای پنج شنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۳ تا شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۳ به مدت ۳ روز در ژنو دیدار و گفتوگو خواهند کرد.
گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم حاکی از پایبندی جمهوری اسلامی ایران به توافق اولیه ژنو است، اما همانگونه که در دورههای گذشته هم تحرکات رسانهای برخی رسانههای غربی و اروپایی به ویژه انگلیسی را علیه فضای مذاکرات هستهای شاهد بودهایم، در این دور نیز باز هم رویترز یک ادعای بی اساس را مطرح کرده است.
این خبرگزاری انگلیسی که در آستانه مذاکرات پیشین هم به انتشار اخبار دروغ و بی پایه واساس اقدام میکرد، باز هم با انتشار خبری مدعی شده است که مقامات دیپلماتیک غربی گفتهاند؛ ایران اطلاعات لازم را برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی فراهم نکرده است.
"رویترز" در گزارشی به نقل از این مقامات نوشت: آژانس هفته جاری گزارشی مبنی بر کمکاری تهران در پاسخ به ابهامات درباره فعالیتهای اتمی این کشور منتشر میکند.
در تازهترین گزارشی که آژانس بر اساس تحقیقات بازرسان و دوربینهای نصب شده خود در تأسیسات هستهای ایران منتشر کرده تأکید شده است که جمهوری اسلامی ایران همه مواردی که توافقنامه ژنو ذکر شده اجرا کرده است.
حتی یوکیو آمانو دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر به تهران و در دیدار با مقامات کشورمان از جمله رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان به پایبندی ایران به توافق ژنو اشاره کرد.
در گزارشی هم که در 30 مرداد 93 از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران منتشر شد نوشته شده است؛ایران در حال اجرای تعهدات خود بر اساس تمدید توافق ژنو است.
این تأکید نشان میدهد که ایران تعهد خود را در دور گذشته توافق اولیه ژنو انجام داده است و پس از تمدید توافق هم به اجرای آن اقدام کرده است.
در مدت زمان گذشته از توافق اولیه ژنو تاکنون، اما آمریکا به تعهدات خود بر اساس توافق ژنو پایبند نبوده و در چندین دور تحریمهای تازهای علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرد که مغایر و خلاف توافقنامه است.
هفته گذشته بود که آمریکا تحریمهای تازهای را علیه ایران اتخاذ کرد که با واکنش مقامات کشورمان روبرو شد و تأکید شد که اینگونه اقدامات باعث بی اعتمادی هر چه بیشتر مردم ایران به آمریکا میشود.
در گزارش آژانس همچنین بر پایبندی ایران به توافق موقتی که سال گذشته در شهر ژنو میان ایران و گروه موسوم به 1+5 منعقد شد، صحه گذاشته است. توافق موقت ژنو پایان تیر ماه امسال به مدت 4 ماه تا سوم آذر تمدید شد.
اما بازگردیم به فرافکنیهای رسانههای غربی به ویژه رویترز که سابقه طولانی در اینگونه خبر پراکنیها دارد.این خبرگزاری به نقل از دیپلماتهای غربی مدعی شده است که ایران اطلاعات لازم را برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی فراهم نکرده است.
این دیپلماتهای وجود خارجی ندارند و تنها بر اساس خواستههای درونی گردانندگان رویترز است که چنین اخباری به دروغ منتشر میشود چون هیچگاه در چنین اخباری نامی از منبع آن برده نمیشود.
در عالم رسانهای مدرن امروزی دیگر چنین اخباری با عناوین منبع آگاه، دیپلمات مطلع، مقام آگاه و... جایگاهی از افکار عمومی ندارد و مخاطب خواهان اخبار و گزارشهای تأیید شده و موثق است. اما این خبرگزاری همچنان به انتشار چنین اخبار دروغی اقدام میکند.
دی ماه سال گذشته بود که همین خبرگزاری در یک خبرسازی جعلی از تأسیس دفتر آژانس بینالمللی انژری اتمی در تهران خبر داد که این ادعا از سوی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان تکذیب شد.
رویترز در گزارشی که در همین زمینه منتشر کرده بود باز هم به نقل از منابع دیپلماتیک در وین که نامی از آنها نبرده است مدعی شد که نهاد نظارتی وابسته به سازمان ملل در حال بررسی راهکارهایی برای افزایش حضور در ایران برای بازرسی و نظارت بیشتر بر تأسیسات هستهای است.
محمد صفری-جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد