مطالعات قبلی روی ارتباط به وسیله جلب توجه در حیوانات روی سرنخها و نشانههایی متمرکز بود که انسانها هم از آنها استفاده میکردند. مثلا جهتگیری بدن، جهتگیری سر و زل زدن و خیره نگاه کردن. تاکنون کسی فراتر از اینها مطالعاتی انجام نداده بود. با این حال تحقیقات جدید نشان میدهد موقعیت گوشهای اسب یک سیگنال بصری بسیار مهم است که اسبهای دیگر به آن واکنش نشان داده و پاسخ میدهند. در واقع اسبها نیاز دارند تا قبل از توجه به جهت سر یا بدن اسب دیگر خصوصیات چهره اسب را مانند حرکت چشم و جهت گوش او را به طور دقیق بررسی کرده و برای ارتباط و هدایت این علائم را بهکار ببرند.
همچنین مطالعه جدید مفاهیم قبلی را به چالش میکشد که میگوید حیوانات با چشمهایی که در طرفین سر متمایل است نمیتوانند اطلاعات اطراف خود را بخوبی جمعآوری کنند چرا که هر کدام به سمتی زل زده و خیره میشود.
واتان و همکارش کارن مک کومب برای مستندسازی این نوع ارتباط زمانی که یک اسب در حال توجه کردن به اسب دیگر یا موضوع دیگری بود عکسهای زیادی گرفتند. آنها از این عکسها بهعنوان مدل زندگی اندازه شده برای دیگر اسبها استفاده کردند تا ببینند آیا واکنش این اسبها هم مانند اسبهای داخل تصویر است یا خیر. عکسها از دو اسبی گرفته شده که واکنشهایی را نسبت به دو سطل غذا داشتند. در هر تصویر، اسب در حال توجه به یکی از سطلهای غذا بوده و به دیگری توجهی نداشت. در برخی موارد محققان عکس را دستکاری کرده و برخی از اطلاعات نواحی کلیدی صورت مانند چشمها و گوش را حذف کردند.مشاهدات نشان میداد که اسبها برای تعیین محل غذا به جهت سر همتای خود در تصویر تکیه کرده و به سمت سطل غذا میروند. با این حال میزان توانایی اسب در خواندن میزان علاقه اسب داخل عکس هنگامی که در تصویر بخشی از سر اسب پوشیده یا گوشها و چشمها دستکاری میشد با اختلال مواجه میشود.بسته به هویت اسب داخل تصویر، توانایی قضاوت صحیح در مورد توجه اسب به تصویر کشیده شده متفاوت بود و نشان میداد خصوصیات چهره فردی هم شاید در این نوع ارتباط مهم باشد.
واتان و همکارش قصد دارند بررسی ویژگیهای صورت را که مرتبط با بیان احساسات اسبهای خودشان است ادامه دهند و اشاره کنند که زندگی اجتماعی غنی اسبها و ارتباط نزدیک آنها با انسان میتواند آنها را بهعنوان سوژههای جالب توجهی در کانون توجه دانشمندان قرار دهد.درک بهتر ما از زندگی اجتماعی اسبها ممکن است پیامدهایی برای رفاه اسبهایی که در تعامل با انسان هستند، داشته باشد. اسبها هم مانند شامپانزه، فیل و دلفین دارای همان سازمانهای پیچیده و سیال اجتماعی که ما انسانها از آن برخورداریم، هستند. تصور میشود چالشهایی که زندگی در چنین اجتماعاتی ایجاد میکند مانند حفظ روابط اجتماعی باارزش بر اساس فعل و انفعالات غیرقابل پیشبینی، میتواند به تکامل مهارتهای اجتماعی و ارتباطی پیشرفته منجر شود.
physorg / مترجم: آتنا حسنآبادی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر