مسیر اصلی
بسیاری از ما در خانه و محل کار از رایانه به عنوان ابزاری برای دسترسی به اینترنت، چککردن ایمیلها، دیدن فیلم و عکس و گوش دادن به موسیقی و در نهایت اجرای فایلهای نرم افزار Office استفاده میکنیم، اما همانطور که اشاره شد این رایانهها محدودیتها و مشکلاتی دارند و وقت آن رسیده فکری به حالشان کنیم. کمپانی اینتل که نقش مهمی در رونق گرفتن رایانههای دسکتاپ داشته، راهحلی عالی برای این سری از کاربران معرفی کرده است که میتواند نیازهای ساده و روزمره دیجیتالی ما را به بهترین شکل ممکن برآورده کرده و بسیاری از مشکلات موجود ناشی از خصوصیات ذاتی سیستمهای دسکتاپ امروزی را نیز نداشته باشد. تمام اینها به کمک پلتفرم جدیدی به نام Bay Trail –M ممکن شده است که اثرات آن در جای جای نمایشگاه کامپیوتکس 2014 امسال نیز دیده میشد.
استقبال از Bay Trail –M بسیار خوب بوده و کمپانیهای بسیاری انواع سیستمها را بر پایه این پلتفرم تولید کردهاند که بزودی هر یک راهی بازار خواهند شد. این رایانهها ابعاد بسیار کوچکی داشته و بسیاری از آنها براحتی در کف دست قرار میگیرند. به علت ساختار مورد استفاده در این سیستمها، توان مصرفی آنها بسیار کم است. نمونههای معمولی این سری سیستمها به قدری توان مصرفی پایینی دارند که میتوان به کمک یک باتری قابل حمل مسافرتی، سیستم را روشن و برای مدتی از آن استفاده کرد. این در حالی است که این سیستمها، امکانات پایه و کافی برای تامین نیازهای پردازشی مختلف در اختیارمان قرار میدهند.
این پلتفرم نه تنها برای رایانههای دسکتاپ با اندازه بسیار کوچک طراحی شده، بلکه برای سیستمهای یکپارچه All in One (سیستمهایی که همه چیز داخل صفحه نمایش مجتمع شده است و دیگر خبری از کیس نیست) نیز بخوبی قابل استفاده است. حتی در اینگونه سیستمها میتوان از صفحه نمایشهای لمسی نیز بهره برد و در نتیجه به شکل بسیار سادهتری به تعامل با سیستم پرداخت و از قابلیتهای آن بهره گرفت.
پلتفرم چیست؟
احتمالا در زمان خرید تبلت یا مادربورد عبارت پلتفرم را زیاد شنیدهاید. در واقع این عبارت که ممکن است ابتدا خیلی عجیب و پیچیده به نظر برسد، تعریف سادهای دارد. در یک سیستم رایانهای، مادربورد و چیپست آن در کنار پردازنده و امکانات جانبی که به شما ارائه میکند بیان کننده پلتفرم مورد استفاده دستگاه است. پلتفرمها با نامهای مختلفی شناخته شده و هر یک امکاناتی در اختیار دارند. پیش از این کمپانیهای مختلف از نامهای پیچیده برای پلتفرمهای مختلف استفاده میکردند که خوشبختانه این کار تقریبا کنار گذاشته شده است، زیرا به جای آنکه کاربر را راهنمایی کند، بیشتر باعث گیج شدن کاربر میشود!
اجزای تشکیلدهنده
توان مصرفی این سیستمها بسیار کم است و بخش عمده این خصوصیت، مدیون استفاده از پردازندههایی با توان مصرف بسیار پایین در ساختار این سیستمهاست. این سیستمها معمولا از پردازندههای سلرون یا پنتیوم اینتل (با ساختاری متفاوت از یک رایانه دسکتاپ) استفاده میکنند که البته بخوبی از پس پردازشهای عمومی برمیآیند. هر پردازنده دارای پردازندهای گرافیکی به صورت مجتمع دارد و به همین دلیل به یک کارت گرافیک جدا نخواهد بود. در ضمن بر خلاف یک رایانه خانگی که روی مادربورد آن چیپست هم وجود دارد، در یک مینی پیسی نسل جدید همه چیز روی یک چیپست اصلی گنجانده شده است که از آن با عنوان System On Chip) SoC) نام برده میشود. عبارت SoC یعنی تمامی اجزای اصلی تشکیلدهنده سیستم روی یک چیپست کنار یکدیگر مجتمع شدهاند و نتیجه نهایی محصولی با توان مصرفی کم و اندازه کوچک است. از SoCها بیشتر در مواردی که توان مصرفی کم بوده و گرما زیاد نیست، استفاده میشود.
از آنجا که قرار است همه چیز در وسیلهای با ابعاد کوچک جای گیرد، بقیه اجزا نیز نمونهای خلاصه شده از همان چیزی است که در رایانههای بزرگتر دیدهایم. برای مثال، به جای استفاده از ماژولهای حافظه چندکاناله و سریع که از فرکانسهای بالایی بهره میبرند، از حافظههای مجتمع شده روی مادربورد به صورت تککاناله و با فرکانس پایین استفاده شده است. همچنین به جای استفاده از هارددیسک، از حافظههای فلش یا درایوهای SSD در سایز کوچک استفاده میشود. درایوهای SSD با سرعت بسیار بالا و مصرف برق بسیار پایینی که دارند در آینده جایگزین هارددیسکها خواهند شد و به همین دلیل انتخابی عالی برای نسل تازه سیستمهای خانگی به شمار میآیند.
از نظر امکانات ارتباطی نیز سیستمهای خانگی کوچک و جمع و جور چیزی از دیگر رایانهها یا لپتاپها کم ندارند. معمولا در چنین سیستمهایی از گیرندههای بیسیم بلوتوث وWi-Fi استفاده شده و آنتنها نیز در داخل دستگاه قرار گرفتهاند. به این ترتیب کاربر بدون نیاز به هر گونه وسیله جانبی میتواند بسادگی و بدون دردسر به شبکههای بیسیم متصل شود.
نتیجه
آنچه قرار است بازار رایانههای دسکتاپ را متحول کند، مینی پیسیها و رایانههای یکپارچهای است که فضای کمی اشغال کرده و توان مصرفی کمی دارند. تصور کنید در یک اداره با ده رایانه برای انجام امور اداری ساده، هر یک از این رایانهها که ممکن است توان مصرفی هر یک صد وات باشد، با یک مینی پیسی جمع و جور و توان مصرفی در حد یک لامپ کممصرف معمول تعویض شود. نتیجه کار صرفهجویی چشمگیر سالانه در هزینه برق است. علاوه بر این، هزینه تعمیر و نگهداری و همچنین فضای اشغال شده نیز به مجموعه صرفهجوییهای صورت گرفته اضافه خواهد شد و موجب صرفهجویی در سرمایه یک خانه، شرکت یا سازمان میانجامد. این است آن آینده زیبایی که قرار است با دسکتاپ بزودی محقق شود. (ضمیمه کلیک)
بابک ولیزاده
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد