با دکتر قاسم محمدی، معاون پژوهشی کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی

کار جزیره‌ای و شعاری در حقوق بشر جواب نمی‌دهد

درنگ

حقوق بشر؛ گروگانی در دست ناقضان حقوق انسان‌ها

مدت‌هاست که موضوع استفاده ابزاری از حقوق بشر و تبدیل آن به ابزار فشار سیاسی، مورد انتقاد صاحب‌نظرانی قرار می‌گیرد که ورای منافع قدرت‌های بزرگ، دغدغه حفظ حقوق انسانی را در سرتاسر جهان دارند.
کد خبر: ۶۹۹۸۸۸
حقوق بشر؛ گروگانی در دست ناقضان حقوق انسان‌ها

با این همه، نهادهای بین‌المللی مدعی دفاع از حقوق بشر و رسانه‌های حامی آنان، معمولا با چشم بستن بر تجاوزات و نقض حقوق بشر در کشورهای متحد قدرت‌های بزرگ، کشورهایی را که متحد آنها به‌شمار نمی‌روند متهم به زیرپا گذاشتن حقوق انسانی کرده و معمولا با طرح اتهاماتی کلی و فاقد مستندات، برای چنین کشورهایی پرونده سیاسی تشکیل می‌دهند.

گرچه این نوع سوءاستفاده از حقوق بشر ریشه‌ در خوی استکباری کشورهایی دارد که در دوران پسااستعماری، استراتژی‌های استعماری خود را پیگیری می‌کنند، اما با همه تلاش‌های رسانه‌ای برای جلوگیری از علنی شدن این راهبرد بلندمدت استعماری و به رغم تنگ کردن حلقه محاصره رسانه‌ای برای دور نگاه داشتن مخاطبان از واقعیت‌های موجود در جهان، ماجرای قتل‌عام مسلمانان در نوار غزه به دست رژیم صهیونیستی، نه تنها چهره واقعی این رژیم را برملا ساخت، بلکه باعث بی‌آبرویی نهادهایی شد که پیش از این خود را مدعی حمایت از حقوق تک تک شهروندان در هر نقطه از جهان معرفی می‌کردند.

به‌دنبال این رسوایی، مدعیان دفاع از حقوق بشر تلاش کردند موضعی بیطرفانه به خود گرفته و به انتقادهایی هرچند فاقد ضمانت اجرایی لازم از تل‌آویو به عمل آورند. مثلا هرچند ناوی پیلای، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفت که حملات اسرائیل به نوار غزه را می‌توان «جنایت جنگی» تعبیر کرد اما وی بلافاصله حملات راکتی حماس را هم محکوم کرد تا مبادا متهم به حمایت از مقاومت فلسطین شود.

البته اظهارات او در محکومیت صهیونیست‌ها فاقد هرگونه ابزارهای موثر عملی چون تحریم رژیم اشغالگر بود و نشان از آن داشت که نهادهای مدعی، عملا اراده‌ای برای پایان دادن به نسل‌کشی مسلمانان در نوار غزه ندارند.

این نوع انفعال معنادار نهادهای حقوق بشری درحالی صورت می‌گیرد که براساس آمارها، در هر ساعت یک کودک فلسطینی در غزه به شهادت رسیده و تندروی صهیونیست‌ها به حدی رسیده است که روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشته، «داو لیور، یک خاخام یهودی در شهر الخلیل، در کرانه باختری رود اردن، فتوا داده است که اگر لازم باشد اسرائیل می‌تواند تمام غزه را نابود کند». این نوع اظهارنظرها را می‌توان دعوت به تداوم و حتی تشدید جنایات جنگی اشغالگران در اراضی فلسطینی دانست؛ جنایاتی که حالا دامن نهادهای وابسته به سازمان ملل در غزه را هم گرفته است.

در چنین شرایطی وزیر امور خارجه آمریکا در قاهره به دنبال «وقفه بشردوستانه در جنگ مرگبار غزه» است.

وقفه‌ای که هرچند عنوان «بشردوستانه» را یدک می‌کشد، اما در حقیقت راهی برای تجدیدقوای صهیونیست‌ها و بیرون کشیدن آنها از زیر بار فشار افکارعمومی جهان برای توقف آدمکشی است.

با این همه به‌نظر می‌رسد آنچه در ادامه این جنایات در کنار مردم بی‌دفاع غزه در حال قربانی شدن است، ایده مظلوم «دفاع از حقوق بشر» است که در چنگال ناقضان حقوق انسان‌ها گرفتار آمده است.

محمود هرندی - جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها