به گزارش جامجم، یکی از ایرادهایی که از سوی متقاضیان مسکن و البته برخی کارشناسان به سیستم بانکی کشور وارد میشد، عدم تکافوی تسهیلات خرید مسکن در مقابل قیمتهای سرسامآور این بخش بوده است.
همین مساله باعث شده است وام مسکن حتی با افزایش تا سقف 350 میلیون ریال نیز نتواند سهم قابل توجهی در تامین مالی متقاضیان خرید مسکن داشته باشد. اما اکنون مشاور وزیر راه و شهرسازی از نهایی شدن طرحی خبر میدهد؛ که میتواند بخش نسبتا مهمی از قیمت مسکن را برای متقاضیان خرید پوشش دهد.
طرحی که به گفته حسین عبده تبریزی میتواند کمک بزرگی به خروج اقتصاد کشور به طور کلی و بخش مسکن به طور خاص از رکود داشته باشد.
حسین عبده تبریزی در خصوص جزئیات این طرح به جامجم گفت: پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی برای سامان دادن به بازار مسکن و پاسخ به تقاضای دریافت تسهیلات مسکن آن بود که بانک مرکزی و بانکها صندوق خاصی را با دوره زمانی معین و سودهای متفاوت طراحی کنند تا مشتریان بتوانند از تسهیلات آن استفاده کنند.
این مقام مسئول گفت: هدف از تشکیل و راهاندازی این صندوقهاجمعآوری پساندازهای مردم در این صندوق است تا بین مدت چهار تا شش ماه از آنها نگهداری شود و سپردهگذاران بعد از پایان مدت تعیین شده، چند برابر تسهیلات مسکن دریافت کنند که سقف آن 80 میلیون تومان است.
وی با تاکید بر اینکه همه بانکها باید صندوق پسانداز مسکن داشته باشند، اظهار کرد: بانک مرکزی باید به همه بانکها دستور دهد تا صندوق پسانداز مسکن را راهاندازی کنند. اکنون تنها بانک مسکن داشته این وظیفه را بر عهده دارد ، در حالی که در بیست و چند سال اخیر حدود ده میلیون نفر از این بانک تسهیلات دریافت کرده و صاحب خانه شدهاند. لذا بانک مرکزی باید تدابیر لازم و جدیدی برای همه بانکها به کار گیرد تا هرچه زودتر به این مهم جامه عمل پوشاند شود.
عبدهتبریزی اضافه کرد: این صندوق با هدف پرداخت 60 تا 80 میلیون تومان وام در مراحل نهایی راهاندازی قرار دارد و تاکنون چند صندوق زمین وساختمان مجوز گرفته اند که با توجه به طی مراحل اجرایی، هرچه زودتر راهاندازی خواهند شد.
به گفته وی، میلیاردها نفر در جهان از طریق تسهیلات رهنی صاحب خانه شدند و بر خلاف تصور برخی افراد این وامها در عین حال که روی قیمت خانه تاثیری ندارد، بازار را از حالت رکود خارج میکند.
وی ادامه داد: هدف اصلی وزارت راه و شهرسازی این است که حداقل نیمی از قیمت یک خانه از طریق نظام بانکی که در قالب تسهیلاتی که اوراق رهنی نام دارد، به دست مشتریان برسد. به همین منظور وزارت راه و شهرسازی خود را آماده میکند تا مابهالتفاوت سود این تسهیلات را به نظام بانکی پرداخت کند و دولت هم باید بخشی از سود این تسهیلات را بر عهده بگیرد تا میزان اقساط برای مردم کاهش یابد.
مشاور وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به این سوال که سود این تسهیلات چگونه تعیین خواهد شد، گفت: اختیار تعیین نرخ سود و مبلغ تسهیلات به عهده بانک مرکزی است.
وی افزود : پیشنهاد ما آن است که بازپرداخت این تسهیلات در یک دوره 10 تا 15 ساله انجام شود.
پرداخت وام 60 و 80 میلیون تومانی در دستور کار
همچنین محسن نریمان معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با خانه ملت، با بیان اینکه راهاندازی صندوق پسانداز خرید مسکن به معنای جایگزینی آن برای اوراق تسهیلات فرابورس نیست، گفت: این صندوق پس اندازهای مردم را جمعآوری می کند و پس از طی دوره ماهانه تسهیلات پرداخت خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با بیان اینکه احتمالا این تسهیلات به کسانی که فاقد مسکن هستند اعطا خواهد شد، افزود: مقرر شده است 60 تا 80 میلیون تومان وام به واسطه این صندوق به متقاضیان پرداخت شود.
وی با بیان اینکه یکی از راههای تولید مسکن استفاده از منابع اعتباری مردم است، افزود: جلسات اولیه بررسی این طرح برگزار شده است و پس از نهایی شدن برای اخذ مجوز نهایی به هیات دولت ارسال میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در گذشته هم این صندوق وجود داشته و مردم با پساندازهای خود و تسهیلاتی که میگرفتند به مسکن کوچک دست مییافتند، افزود: در تلاشیم برای تولید مسکن از منابعی استفاده نکنیم که پایه پولی را افزایش دهد و ایجاد تورم کنند مانند آنچه که در مسکن مهر اتفاق افتاد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با تاکید بر اینکه میخواهیم مردم هم در ساخت مسکن و سرمایهگذاری در این بخش دخیل باشند و از محل پساندازهای آنها با شیوههایی که اقتصاددانان ما طراحی میکنند بستر تولید مسکن فراهم شود، افزود: بزودی شیوهنامه اجرایی آن اعلام خواهد شد.
تولید رونق میگیرد
کمال اطهاری، کارشناس حوزه مسکن در خصوص تاثیرگذاری این وام در بخش عرضه و تقاضا به جامجم گفت: در اقتصاد مسکن گفته میشود نظام مالی منسجم باید ایجاد شود تا بازار به ثبات برسد این در حالی است که تاکنون این موضوع در اقتصاد مسکن مشاهده نشده است.وی افزود: نظام مالی باید سه گروه درآمدی کمدرآمد، میان درآمد و پردرآمد را پوشش دهد و به همه افراد تسهیلات بپردازد.
به گفته وی طرح وزارت راه و شهر سازی در خصوص پیشنهاد اعطای وام 60 تا 80 میلیون تومانی از طریق صندوقهای پسانداز مسکن باعث کنترل نقدینگی در جامعه میشود و بخش تولید رونق میگیرد.
وی با ابراز امیدواری درباره این طرح گفت: به نظر میرسد این صندوق به عنوان یک بسته کامل در این حوزه باید ایجاد شود و به صورت فراگیر عمل کند. همچنین به بخش واقعی مسکن که تولید و تقاضا است توجه ویژه شود تا فاصله میان قیمت زمین و قیمت مسکن به حداقل برسد از حالت رانتی فعلی خارج شود.
تسهیلات را به سازندگان بدهید
اما علیرضا سرحدی عضو انجمن صنفی مهندسان صنعت و ساختمان یکی از منتقدان این طرح وزارت راه و شهرسازی است که معتقد است این کار کمکی به خریداران نمیکند و در صورت قطعی شدن این موضوع افزایش قیمت مسکن را خواهیم داشت.
وی به جامجم گفت: ما در گذشته شاهد این موضوع بودیم که تسهیلات از شش میلیون تومان به 18 میلیون تومان و بالاتر رسید و قیمت مسکن بسیار بالا رفت به طوری که فاصله تسهیلات مسکن و قیمت آن بسیار زیاد شد.
سرحدی در خصوص راهکار افزایش تولید و مهار تقاضای مسکن گفت: اگر تسهیلاتی قرار است پرداخت شود بهتر است که به دست سازندگان و تولیدکنندگان برسد و از این طریق به خریداران منتقل شود تا از خرید و فروش وام مسکن هم جلوگیری شود.
وی درباره تسهیلات پیشنهادی وزارت راه وشهرسازی اظهار کرد: از آنجا که میزان اقساط این تسهیلات به احتمال زیاد سنگین خواهد بود، تنها اقشار متوسط و روبه بالا میتوانند از آن بهره ببرند و خانه خود را تعویض کنند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم:
لیكن با توجه به اینكه سودجویان زیادی وجود دارد لذا خواهشمند است كه در خصوص این طرح حتی المقدور دست سودجویان و دلالان را كوتاه كرده و خود بانك های مورد نظر با دریافت اسناد و مدارك مربوطه با مردم همكاری كنند و نگذارند همانند طرح مسكن های مهر اجرا شود.
با سپاس مجدد.
كسی به فكر مدیریت بازار مسكن نیست؟
چرا افراد و همین دوستان كارشناس كه دارند این طرح های ناب!!! رو میدن در مورد كنترل بازار از طریق مشخص كردن افرادی كه چند باب مسكن متعدد دارند و گاها هم آن را خالی گذاشته اند و هیچ نوع مالیاتی هم پرداخت نمی كنند و نظام اقتصادی كشور رو آشفته می كنند، صحبتی نمی كنند و طرحی نمی دهند!!!؟؟؟؟
لطفاً بجای بدهكار كردن بیشتر مردم به بانك ها بفكر رفاه آنها باشید.
این طرح بسیار عالی ست، همانطور كه آقایان فرمودند این روش سالیان متمادی ست كه در كشورهای دیگر اجرا می شود ، با نظ آقای سرحدی به شدت مخالفم چرا كه بازهم پول در دست كسانی خواهد افتاد كه ساختمان ها را خواهند ساخت و به هر قیمتی عرضه می كنند، با یك تحقیقات و استشهاد محلی هم شود اطمینال حاصل نمود فرد واقعا خانه ای ندارد و دلال نیست، خواهشمندم این طرح هرچه زودتر اجرا شود طرحی كه برای همه اقشار متوسط و متوسط رو به پایین مناسب است و ما را از اجاره نشینی نجات می دهد