سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گرماگرم چنین دوران ضعف و حقارتی بود که تعدادی از نظامیان چینی، یک جنبش ناسیونالیستی ضدغربی بهنام بوکسورها یا جامعه مشتهای موزون و هماهنگ علیه خارجیان پدید آوردند که خواهناخواه افراد بسیار تندرو و متعصبی هم داخل آن بودند.
بوکسورها، سفارتخانههای دولتهای غربی در پکن را تصرف کردند و به مبارزه شدید با مبلغین اروپایی در چین پرداختند که در این میان تعدادی از مبلغین مسیحی و جمعی از چینیها که به مسیحیت گرویده بودند، کشته شدند. در ۳۰ دسامبر ۱۸۹۹م یک مبلغ انگلیسی توسط این گروه که خود را مشتهای متحد عدالت نیز مینامیدند، کشته شد.
در اولین روز سال ۱۹۰۰م، اعلامیهای از سوی دربار سلطنتی چین منتشر گردید که در آن ضمن انتقاد از این عمل، آن را تنها یکی از حملات گروههای مخفی علیه بیگانگان بهشمار آورد. این در حالی بود که ملکه چین، تمام تلاش خود را در شکل دادن یک ارتش تازه و حمایت از گروههای محلی مبارز قرار داده بود. درواقع، شکلگیری بوکسورها یک عکسالعمل طبیعی وطنپرستان در برابر تجاوزها و توهین بیشمار خارجیها نسبت به چین و مردم آن، بهحساب میآمد.
این حوادث که میتوانست به قطع کامل نفوذ بیگانگان از خاک چین منتهی گردد به مذاق هیچیک از کشورهای استعماری آن روز سازگار نبود. بنابراین آنان ارتشی از شش کشور ژاپن، انگلیس، روسیه، فرانسه، آلمان و آمریکا به بهانه حفظ جان اتباع خویش تشکیل داده و به سرکوب قیام پرداختند.
این سرکوب آنچنان وحشیانه بود که ارتشهای خارجی در پشت سر خود انبوهی از کشتگان و دهکدههای سوخته را باقی گذاشتند. همچنین رفتار قساوتآمیز بیگانگان آنچنان سختگیرانه بود که بسیاری از مردم چین دست به خودکشی میزدند. عملکرد تجاوزگران بهگونهای ضدبشری و مغایر با اصول انسانی بود که یک خبرنگار انگلیسی با اشاره به جنایاتی که آن را نمیتوانست بنویسد، اضافه کرد که تمدن غربی، روکشی برای توحش است.
پس از سرکوب جنبش بوکسورها، دولت وقت چین مجبور به پرداخت غرامت سنگینی به استعمارگران شد. این رویداد و وقایع بعدی باعث ظهور سون یاتسن رهبر انقلاب چین، سقوط خاندان امپراتوری منچو و استقرار نظام جمهوری در سال ۱۹۱۲م شد.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد