ایده
این اتفاق داشت برای جک میافتاد. بالا رفتن وزن جک و این که او فرصتی برای ورزش نداشت، چارهاش جز خرید یک دوچرخه و پیمودن هر روزه یک مسیر تا سر کار را برای جک باقی نگذاشته بود. اوایل با اکراه سوار دوچرخه میشد و طول مسیر را رکاب میزد، اما دیری نگذشت همان دوچرخهای که خیلی ارزان از حراجی خریده بود، به باارزشترین وسیله زندگیاش تبدیل شد. دوچرخه سبک آلومینیومی دندهای با زینی که به آسانی ارتفاعش قابل تنظیم بود، هیچ عیبی نداشت جز اینکه هر جا میرفت باید با دقت به یک جا قفل میشد. اما این موضوع وقتی با دستهای پر از خرید به سمت دوچرخهاش بازمیگشت به یک فاجعه تبدیل میشد.
هر وقت این شرایط برایش پیش میآمد، آرزو میکرد ایکاش میشد وقتی به دوچرخه نزدیک میشود قفل خودش باز شود.
مدتی در فکر این قفل جادویی بود تا اینکه یک روز در اینترنت مطالبی درباره قفل هوشمندی خواند که برای در خانه ساخته شده بود. این قفل طوری ساخته شده بود که با نزدیککردن تلفن هوشمند باز میشد. این همان راهکاری بود که هر بار با دست پر از خرید برمیگشت، آرزویش را در سر میپروراند.
او نگذاشت بهانهها ناامیدش کنند؛ بنابراین ایدهاش را با جِراردو در میان گذاشت. جراردو، دوست قدیمی و مهندسی باتجربه بود که دستی هم در فروش و بازاریابی داشت. او وقتی از ایده جک باخبر شد، به او پیشنهاد کرد با توجه به اینکه در دو کشور چین و هند که یکسوم جمعیت کره خاکی را در خود جا دادهاند، بسیاری از مردم هر روز از دوچرخه برای حمل و نقل استفاده میکنند و بیشتر مردمان این دو کشور تلفن هوشمند دارند، اگر بتوان قفلی ارزانقیمت ساخت بدون شک سود سرشاری حاصل خواهد شد.
نام: جَک اَلکاواتی (Jack Al-Kahwati) تحصیلات: مهندسی مکانیک کشور: آمریکا نام ایده: اسکای لاک (Skylock) وبسایت: skylock. cc |
جک که شیفته حرفهای جراردو شده بود، او را به همکاری دعوت کرد. برای ایدهاش یک نام هم انتخاب کرد تا از همان ابتدا در بازاریابیاش به مشکل برنخورد. اسکای لاک (Skylock) حاصل ساعتها بررسی در انتخاب یک نام موثر برای آینده بود.
تلاش
طراحی نرمافزار یا سختافزار با دشواریهای خودش همراه است، زیرا رابطه مستقیم با تجربه مصرفکننده دارد. قفل طراحی جک نیز از این قاعده مستثنا نبود، چون قطعهای است که باید آنقدر محکم باشد تا سارق نتواند به آسانی بازش کند. دشواری طراحی از یکسو و تولید قطعهای که بیعیب باشد از سوی دیگر، کمکم موجب انصراف تیم کوچک اسکای لاک میشد؛ زیرا قفلی که قرار است در تیراژ بالا ساخته شود نباید کوچکترین ایرادی داشته باشد.
سرانجام جک و دوستش، این قفل را به شکلU طراحی کردند با این امید که بتوان بدنه هر نوع دوچرخهای را به آسانی به هر جا قفل کرد. اما این همه کار نبود؛ اسکای لاک قرار بود هوشمند باشد، پس باید مداری الکترونیک درون آن قرار میگرفت. جک و جرارد از بلوتوث به عنوان کلید قفل کمک گرفتند و یک برنامک ویژه برای هر دو سیستمعامل آی. او. اس و اندروید طراحی کردند. البته ساخت برنامک به این آسانیها هم نبود، زیرا این دو دوست دانشی در این زمینه نداشتند. این بخش کار را یک تیم برنامهنویس به انجام رساندند. با نصب این برنامک، به محض این که صاحب قفل نزدیک دوچرخهاش میشد، قفل از طریق بلوتوث با تلفن ارتباط برقرار میکرد و باز میشد. غیر از این کلید بلوتوثی، جک با ابتکار عمل خودش یک حسگر شتابسنج نیز به قفل افزود تا به محض اینکه کسی با اسکای لاک کلنجار برود صاحبش را با خبر میکند. جدای از دزدگیر، حسگر شتاب سنج این خاصیت را دارد تا حرکت دوچرخهسوار را زیر نظر بگیرد و اگر فرد به زمین بخورد یا تصادف کند، سریع با اتصال به تلفن هوشمند کاربر آمبولانس یا دوستانش را با خبر کند. برای این کار قفل با کانال ارتباطی بلوتوث یا وای فای به تلفن متصل میشود و پیغامش را مخابره میکند.
جک و جرارد قفلی بیعیب طراحی کرده بودند، اما یک مساله اساسی و البته پیشپا افتاده مثل خوره به جانشان افتاده بود؛ تامین انرژی. استفاده از این قفل نیاز به انرژی داشت، ولی جک دوست نداشت از باتری استفاده کند. معتقد بود عوض کردن دائمی باتری، محبوبیت اسکای لاک را تحتالشعاع قرار میدهد. با توجه به همین دغدغه جک به فکر پنل خورشیدی برای تامین انرژی افتاد که عملکرد خوبی در آزمایشها از خود نشان داد. با یک ساعت قرار دادن اسکای لاک در معرض نور خورشید میتوان تا یک ماه از آن بدون نیاز به شارژ دوباره استفاده کرد.
جک پس از کلی تحقیق به موضوع جالبی رسید و مصمم شد آن را به قابلیتهای قفلش اضافه کرده و اسکای لاک را به یک محصول خواستنی تبدیل کند. قابلیت به اشتراکگذاری قفل همان چیزی بود که جک خیلی به آن علاقه داشت. با استفاده از این ویژگی که درون برنامک قفل تعبیه شده صاحب دوچرخه میتواند یک بازه زمانی مشخص را در نظر بگیرد تا فرد دیگری از دوچرخهاش استفاده کند. به عبارتی، قفل در مدت زمانی که صاحبش برای آن تعریف کرده برای شخص دیگر باز میماند. غیر از این حتی صاحب قفل میتواند کاسبی هم بکند و برای زمانی که دوچرخهاش را با اسکای لاک قرض میدهد مبلغی را از شخص قرض گیرنده بگیرد.
آینده
جک و جرارد توانستهاند نمونه اولیه از اسکای لاک را به تولید برسانند که هر دوچرخهسواری را به خرید آن ترغیب میکند. اما همچنان این تیم کوچک برای تولید انبوه و درآمدزایی با مشکل مواجه است. به همین دلیل تصمیم گرفتند به کمک اصل جمعسپاری برای طرحشان سرمایه جمع کنند. با این که جک توانسته از طریق کمکهای مردمی مبلغ قابل توجهی جمعآوری کند، اما هنوز برای تحقق رویای فروش میلیونی اسکای لاک در کشورهای مختلف باید صبر پیشه کند.
رامین فتوت
مدرسه تلاش
بسیاری از کسبوکارهای نوپا شکست میخورند. بسیاری از محصولات نوآورانه در قفسهها خاک میخورند. بسیاری از برنامههای بازاریابی با شکست روبهرو میشوند. با این چالش چگونه مواجه شویم؟
یک کسبوکار موفق فقط نتیجه یک ایده عالی نیست. یک کسبوکار بادوام صرفا با یک تیم عالی به دست نمیآید. کسبوکارها هستند تا یاد بگیرند، تا مدام امتحان کنند. منظور بیبرنامگی نیست، بلکه کسبوکارها باید هر چه سریعتر فرضیات خود را در میدان عمل و در برابر مشتریان واقعی آزمایش کنند و بکوشند هرچه سریعتر با بازخوردی که میگیرند به یادگیری برسند تا اگر متوجه شوند فرضیات آنها صحیح نیست، مسیر حرکت خود را تغییر دهند و اصطلاحا چرخش کنند.
شاید این عبارات کمی عجیب به نظر بیاید، اما حقیقت این است که رویه سنتی آزمون و خطا موجب اتلاف وقت و منابع آدمها در فرآیند کارآفرینی میشود. رویه سنتی به افزایش شکست کسبوکارهای نوپا منجر میشود و باید برای آن فکری کرد.
نظرتان در مورد این ایده چیست؟ پیشنهادها و انتقادهای خود را درباره تلاش این هفته با ما در میان بگذارید. کلیک حرفهای شما را به گوش جَک اَلکاواتی میرساند. شاید در آینده نهچندان دور یکی از اعضای طرح او شدید! علاوه بر این، کلیک دست افرادی را که توانستهاند ایده دانشبنیان خود در فضای آی.تی را به یک کسبوکار تبدیل کنند به گرمی میفشارد. ما را از شنیدن داستانهای خود محروم نکنید، کلیک بیصبرانه منتظر شماست!
شماره پیامک: 300011226 آدرس ایمیل: Click@jamejamonline.ir
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد