
بسیاری از نخبههای ورزش دنیا اگر پای جنبههای مالی و جوایز نقدی کلان در میان نباشد، حتی حاضر نیستند فکر پشت سر گذاشتن تمرینات سخت به منظور حضور در رقابتهای مختلف را به ذهن خود راه بدهند چه برسد به اینکه آن را عملی کنند. درواقع میتوان گفت میزان جوایز نقدی رقابتهای مختلف گاهی اوقات با تلاش یک ورزشکار رابطه مستقیم دارد؛ به این ترتیب که هر چقدر میزان جایزه نقدی بیشتر باشد به همان میزان تلاش یک ورزشکار هم بالاتر میرود.
ارتباط سیستم حرفهای شدن با افزایش جوایز نقدی
با روند حرفهای ورزش دنیا در تمام رشتهها سیستم حاکم بر برگزاری برخی از رقابتهای معتبر جهانی زمین تا آسمان با آنچه در گذشته بود تفاوت دارد؛ اکنون در این سیستم تلاش بر جذب بیشتر تماشاگر و به دست آوردن تبلیغات بیشتر است تا از این رهگذر درآمدهای بیشتر و هنگفتتری نصیب مسئولان برگزاری رقابتها شود. بخشی از تلاشهایی که در ورزش برای پیشرفت بیشتر و حرفهای شدن صورت میگیرد به اختصاص جوایز نقدی کلان به ورزشکاران وابسته است. در گذشتهای دور حتی برترین و معتبرترین تورنمنتهای ورزشی در سراسر دنیا پاداشهای کلانی نداشتند و تلاش برای معرفی رقابتها به مردم و طی کردن مراحل ابتدایی توسعه و پیشرفت یک رشته ورزشی بود، اما اکنون اوضاع کاملا فرق میکند. در سطح ورزش حرفهای دنیا قهرمانان رشتههای تیمی در تورنمنتهای معتبر جوایزی میلیون دلاری دریافت میکنند، اما ورزشکاران رشتههای انفرادی اوضاع بهتری دارند، زیرا آنها هم در صورت قهرمانی جوایز میلیونی دریافت میکنند و البته بتنهایی و بدون تقسیم کردن با کسی این جایزه کلان را به جیب میزنند. خیلی وقت است که رشتههای انفرادی از لحاظ درآمدزایی از برخی رشتههای توپی و تیمی جلو زدهاند، اما روی هم رفته باید گفت ورزش حرفهای دنیا به سمت و سویی رفته است که بخش عمده همه چیز به جوایز نقدی کلان و پاداشهای قابل توجه ختم میشود.
اسپانسرها وارد میشوند
قهرمانان رشتههایی همچون تنیس، گلف یا حتی رشتههای تیمی همانند فوتبال پاداشهای نقدی کلانی به جیب میزنند، اما چه کسی چنین پاداش کلانی را به قهرمانان و نایب قهرمانان میدهد؟ اصولا جوایز نقدی کلان رقابتهای مختلف را نهادهای مختلفی تامین میکنند.
گاهی فدراسیونهای ورزشی با توجه به میزان درآمدزایی رقابتها و سودی که به دست میآورند این پاداش را به قهرمانان اختصاص میدهند، اما در اکثر موارد این اسپانسرهای مالی قدرتمند و مشهور هستند که دادن این جوایز را به عهده میگیرند؛ البته فراهم کردن جوایز میلیون دلاری کاری است که فقط از برندهای مشهور دنیای تبلیغات برمیآید. کمپانیهای عظیم نایک، آدیداس، کاپا و... از مشهورترین برندهای پوشاک و لباس ورزشی هستند که رد پایشان را میتوان در بزرگترین تورنمنتهای ورزشی دنیا دید.
سهم بیشتر مردان در جوایز نقدی
ورزش بین مردان اصول پیشرفتهتری دارد، رقابتهای مربوط به مردان پربینندهتر و جذابتر است و با این اوصاف عجیب نیست که جوایز نقدی اختصاص داده شده به قهرمانان مرد در رشتههای مختلف ورزشی از همتایان مونثشان بیشتر باشد؛ البته در این میان استثناهایی هم وجود دارد به این ترتیب که ورزشکاران زن پاداش نقدی بیشتری نسبت به ورزشکاران مرد میگیرند، اما روی هم رفته این مردان هستند که در بیشتر مواقع جوایز نقدی قابل توجهتری دارند.
در مطالب این پرونده به اندازه کافی درباره میزان جایزه نقدی قهرمانان رشتههای پولساز و پربیننده پرداخته شده است. در ادامه نگاهی کوتاه به برخی دیگر از رشتههای ورزشی میاندازیم که قهرمانان و برندههایش جوایز نقدی بسیار سنگین و کلانی دریافت میکنند:
ـ اسنوکر در مقایسه با گلف یا تنیس رشته پربینندهای محسوب نمیشود، اما گاه جوایز نقدی رقابتهای جهانی بسیار بالاتر از جوایز نقدی تنیس و گلف است. در رقابتهای معتبر اسنوکر جهانی که در کشورهای مختلف شامل هند، چین یا استرالیا برگزار میشود، قهرمانان بین 50 تا 90 هزار پوند جایزه نقدی دریافت میکنند. بد نیست بدانید، استفن هنری قهرمان هفتباره رقابتهای جهانی در یک سال میتواند هشت میلیون دلار از رقابتهای مختلف جایزه نقدی کلان دریافت کند.
ـ برای رقابتهای جهانی بیسبال کلاسیک نیز اصولا حاوی جایزههای نقدی بسیار کلانی است که در برخی از رشتههای تیمی (به استثنای فوتبال) نظیر ندارد. دوره اخیر این رقابتها سال گذشته به میزبانی ژاپن، پورتوریکو، تایوان و آمریکا برگزار شد و در پایان جمهوری دومینیکن به قهرمانی رسید و تیمهای پورتوریکو و ژاپن دوم و سوم شدند. دومینیکنیها بهعنوان قهرمان2 میلیون و 700 هزار دلار گرفتند و به پورتوریکو و ژاپن به ترتیب یک میلیون و 700 و یک میلیون و 200 هزار دلار داده شد.
ـ سوارکاری از دیگر رشتههایی است که پول زیادی در آن وجود دارد؛ البته به شرط آنکه پای قهرمانی در میان باشد. قهرمان برخی از تورهای سوارکاری مهم و معتبر دنیا جوایزی میلیونی دریافت میکند، اما یکی از بالاترین میزان جوایز نقدی در جام جهانی 2010 دبی اتفاق افتاد. قهرمان این رقابتها چهار میلیون دلار دریافت کرد.
ـ جوایز نقدی رقابتهای جهانی پینگپنگ هرگز به پای تنیس نمیرسد، اما در نوع خود جالب توجه است. قهرمان پینگپنگ دنیا 20 هزار دلار دریافت میکند. نایب قهرمان ده هزار و نفر سوم نیز پنج هزار دلار میگیرد.
ـ شاید عجیب به نظر برسد، اما رقابتهای جهانی دارت نیز دارای جوایز نقدی کلان است. در دوره اخیر رقابتهای جهانی دارت یک بازیکن هلندی به مقام قهرمانی رسید. او برای این قهرمانی 250 هزار پوند جایزه نقدی گرفت. نرخ ثابت برای قهرمانان جهانی دارت همین میزان است که البته در سالهای آینده افزایش هم مییابد.
ـ هاکی نیز آرام به سمت و سویی میرود که همانند فوتبال جایزه نقدی دریافت کند. قهرمان، نایب قهرمان و تیم سوم رقابتهای جهانی در دوره اخیر و دوره بعد به ترتیب 800، 400 و 200 هزار دلار جایزه نقدی دریافت کرده و میکنند.
ـ ورزشکاران ورزشهای زمستانی هم از دریافت جوایز نقدی کلان بینصیب نیستند؛ نمونه جایزههای نقدی کلانی که در ورزشهای زمستانی به ورزشکاران و اسکیبازان داده میشود، مربوط به رقابتهای اسکی آلپاین است. قهرمانان این رقابتها چیزی معادل 172 هزار و 500 فرانک معادل 191 هزار دلار پاداش میگیرند.
هیلدا حسینیخواه / گروه ورزش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
جامجم» در گفت وگو با دکترسید محمد مرندی،مهمترین چالشهای پیشرو در دستیابی تهران و واشنگتن به توافق را بررسی کرد
سیدعبدالله صفیالدین، نماینده حزبالله در ایران: