دکتر کامران باقری لنکرانی در نشست خبری سومین سمینار بین المللی سرطان زنان که قرار است از 31 اردیبهشت تا اول خرداد در شیراز برگزار شود، به مقوله سرطان و ارتباط آن با آلودگیهای محیطی اشاره کرد و گفت: این ارتباط ناشناخته نیست اما یک عامل باعث بروز سرطانها نمیشود و اینکه یک عامل باعث بروز سرطان بشود به درستی مشخص نیست به طور مثال آلودگی های قارچی ، سرطان کبد را زیاد میکند و مصرف نیترات در آب آشامیدنی با بروز سرطان معده ارتباط دارد.
وی افزود: اما در مورد سایر سرطانها به قطع نمیتوان یک عامل را ارائه کرد حتی در برخی مناطق که شیوع سرطانها بالاتر است یکی از دلایل غربالگری و تشخیص بیماری در منطقه عوامل مختلفی را در بر میگیرد.
لنکرانی افزود: در شمال کشور که شاهد کاهش روند سرطان مری و معده هستیم با این حال هنوز این سرطانها شایعترین سرطانها در این مناطق هستند.
وی افزود: همچنین برخی بیماریها مانند التهاب روده روند افزایشی طی سالهای اخیر داشته و این بیماری در نوار شمالی کشور هشداری از وقوع یک بیماری دیگر است.
وزیر اسبق بهداشت افزود: شیوع بیماری ام اس واقعیتی است که در سالهای گذشته رو به افزایش بوده اما یافتن علت آن نیاز به تحقیقات عمیق دارد.
کاهش نرخ مرگ و میر مادران باردار
وی با اشاره به برگزاری سومین سمینار بینالمللی سرطان در شیراز گفت: در سالهای پس از انقلاب تغییرات مهمی در سلامت زنان ایرانی رخ داد که کاهش نرخ مرگ و میر مادران باردار از برجسته ترین تغییرات است.
لنکرانی افزود: ایران جزو 10 کشوری است که به اهداف هزاره سوم مبنی بر کاهش مرگ و میر مادران باردار دست یافته به طوری که از 90 مرگ به 20 مرگ در 100 هزار نفر رسیده است.
وزیر اسبق بهداشت در زمینه حضور زنان در عرصه ارائه خدمات گفت: این حضور بسیار چشمگیر بوده به طوریکه بیش از 60 درصد ارائه کنندگان خدمات بهداشتی و درمان اکنون زنان هستند اما علیرغم این پیشرفتها در رسانههای جهان منتشر نمیشود.
وی افزود: بنابراین برگزاری این سمینار کمکی به اعلام این واقعیتها خواهد بود چرا که شش سخنران خارجی از کشورهای آمریکا، کانادا و روسیه حضور دارند و بیش از 1100 مقاله به این کنگره ارسال شده است.
امید به زندگی در زنان بیش از مردان است
عضو فرهنگستان علوم پزشکی افزود: شاخص امید به زندگی در زنان کشور و جهان بیش از مردان است این شاخص در مردان 73 سال و در زنان 75 سال است اما نکته مهمتر این است که سالهای زندگی با ناتوانی در زنان بیش از مردان است و به طور متوسط 13 تا 15 سال پایان عمر زنان با ناتوانیهای جسمی همراه است.
وی گفت: با اینکه سرطان و حوادث در مردان بیشتر است اما بار بیماریهای اعصاب و روان و بیماریهای مرتبط با سیستم عضلانی و مفاصل و همچنین قلبی و عروقی در زنان بیش از مردان است.
مردان، 90 درصد معتادان تزریقی
لنکرانی ادامه داد: با وجود اینکه بیش از 90 درصد معتادان تزریقی، مردان هستند اما اعتیاد تزریقی در زنان هم وجود دارد که باید در برنامهریزیها این قشر مورد توجه قرار گیرد چرا که بیتوجهی به آن باعث میشود برنامههای کاهش آسیب مردانه شود و زنان محروم شوند.
خطر پیر شدن جمعیت کشور
وزیر اسبق بهداشت نسبت به خطر افزایش سالهای عمر جمعیت در کشور و پیر شدن آن هشدار داد و گفت: رفع این خطر موضوع پیچیدهای است که باید تمام بخشها آن را مورد توجه قرار دهند.
وی از برگزاری میزگردی با حضور نمایندگان زن فعال در مجلس شورای اسلامی همزمان با برگزاری این سمینار خبر داد و گفت: در این میزگرد قانونگذاری در حوزه سلامت زنان بررسی میشود که یکی از مباحث آن زایمان طبیعی و بررسی علت تمایل زنان به زایمان سزارین است.
60 درصد زنان قربانی سزارین می شوند
لنکرانی افزود: بر اساس تحقیقات انجام شده دو سوم زنان در ماههای اول بارداری تمایل به زایمان طبیعی دارند اما با گذشت زمان 60 درصد آنها قربانی سزارین میشوند.
وی گفت: تمایل به سزارین بخشی به دلیل عدم وجود محیط حمایتی برای انجام زایمان طبیعی، وجود محیطهای تشویقی برای سزارین، ترس از عمل زایمان طبیعی بوده است با این حال شاخص مرگ و میر در زنانی که سزارین میشوند و نوزادانشان بیش از زایمان طبیعی است.
رییس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت افزود: بنابراین رایگان کردن زایمان طبیعی کافی نیست و باید فضاهای حمایتی زایمان بیشتر شود و دیدگاه زنان نسبت به زایمان طبیعی تغییر کند.
لنکرانی گفت: قانون افزایش مرخصی زایمان به 9 ماه که در برخی مناطق اجرا میشود به طور ملموس باعث کاهش افسردگی پس از زایمان شده و بر عوارض مرتبط با دوران بارداری اثرگذار بوده است.
70 درصد زنان میانسال دچار چاقی و اضافه وزن هستند
وی با اشاره به اهمیت تغذیه در زنان گفت: 70 درصد زنان میانسال دچار چاقی و اضافه وزن هستند که بخشی به تغذیه نامناسب و فعالیت فیزیکی برمیگردد این در حالی است که زنان از طریق متخصصان زنان به نظام سلامت پیوند میخورند به همین دلیل این فرصتی است تا سلامت زنان را ارتقا دهیم.
لنکرانی با اشاره به اینکه برنامههای سلامت روان بیشتر در حوزه مردان بوده است، افزود: این موضوع باعث شده زنان علاقمندی کمتری نسبت به مراجعه به پزشکان اعصاب و روان داشته باشند.
خانهداری به عنوان شغل باید مورد حمایت قرار گیرد
وزیر اسبق بهداشت همچنین گفت: خانهداری به عنوان شغل باید مورد حمایت قرار گیرد طرحهایی در دولت و مجلس وجود داشت اما هنوز اجرایی نشده است.
افزایش آمار زنان جویای کار
وی با اشاره به افزایش آمار زنان جویای کار گفت: در سالهای اخیر علاوه بر افزایش تعداد زنان جویای کار شرایط تحصیل و گذراندن دورههای تخصصی بیشتر شده در حالی که باید بازار کار متناسب با این متقاضیان تغییر کند.
رییس مرکز تحقیقات و سیاستگذاری سلامت همچنین در رابطه با وضعیت مراجعه زنان به متخصصین، گفت: به طور متوسط زنان هر دو سال یکبار به متخصصان زنان مراجعه میکنند و 90 درصد مراجعه را دارند که از این فرصت باید برای غربالگری سرطان و توصیههای بهداشتی استفاده کرد.
وی افزود: 90 درصد زنان از ویزیت قبل از زایمان استفاده میکنند و انجام زایمان توسط افراد دوره دیده 96 درصد است.
لنکرانی گفت: ویزیت پس از زایمان دو نوبت است که 60 درصد زنان آن را رعایت میکنند.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد