به گزارش جام جم آنلاین به نقل از روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح امروز با حضور در آیین پایانی دومین جشنواره تجسمی آیینه مطهر که به مناسبت سی و پنجمین سالگرد شهادت شهید مرتضی مطهری در خانه هنرمندان برگزار شده بود، گفت: این جشنواره بسیار ارزشمند است زیرا که از یک سو با نام اندیشمند و فقیه معاصر و صاحب اثر، شهید والامقام مرتضی مطهری پیوند خورده است و از سویی دیگر میزبان هنرمندان متعهدی است که با فهم اصالت هنر، آثاری شایسته ستایش آفریده اند.
وی افزود: شهید مطهری ضرورتها را خیلی خوب دریافته و در وجود خویش، شکاف میان حوزه و دانشگاه را از میان برداشته بود. او مقتضیات زمان را خوب میشناخت و میدانست که اسلام به مثابه راهنمای صلاح در زندگی انسان نمیتواند و نباید به این ضرورتهای تاریخی بیاعتنا بماند. اگر اسلام، دین جاودانه و سعادتبخش است پس باید دین حکومت و سیاست نیز باشد و نیازهای بشری، پاسخ شایسته خویش را در آن باز یابند.
وی گفت: شهید مطهری حوزه فرهنگ و هنر را به خوبی می شناخت و در این حوزه نیز نظریات قابل استناد و اتکا بر جای نهاد و این همان چیزی است که امروز مهم ترین خلأ حوزه فرهنگ و هنر به شمار می آید؛ نبودن یا اندک بودن نظریه های متقن و قابل استنادی که بتوان بر مبنای آنها برای حوزه فرهنگ و هنر برنامه ریزی کرد.
جنتی افزود: یکی از مشکلات اساسی حوزه فرهنگ و هنر در کشور ما آن است که بسیاری از افرادی که بیرون از این دایره زیسته اند، خود را در این حوزه صاحب نظر و ایده می دانند و تصور می کنند و گاه متوهم می شوند که مدیریت و هدایت در اینجا بسیار سهل و آسان است اما وقتی مسئولیت می پذیرند اسباب خسران و خسارت به این حوزه را فراهم می آورند که مهم ترین دلیل این نکته نداشتن نظریه های محکم و مستند و کمیاب بودن نظریه پردازانی مثل شهید مطهری است.
عضو کابینه دولت یازدهم گفت: از نگاه شهید مطهری، هنر منشأ الهی دارد و جنبشی است از سوی انسان تا بتواند درد هجران را کاهش دهد. او معتقد است منشأ عشق در هجران است و هجران توأم با دردی است که جز با وصال معشوق پایان نمیگیرد. انسان، درد خدا دارد و عاشق کمال مطلق است و این درد و عشق او را از درون به سوی حق میکشاند. انسان در این خاکدان از وصل دور است و جز با عروج و آزاد شدن جان از قفس بدن، این هجران پایان نمیپذیرد.
جنتی افزود: در نظر مرحوم مطهری منشأ تمام زیباییها چه زیباییهای طبیعی یا زیباییهایی که توسط انسان آفریده میشود، خداست و از این رو بر عکس فلاسفه یونان که هنرمند را منعکس کننده صرف زیباییهای طبیعت میدانستند، هنر را محصول و منعکس کننده درونیات و روح هنرمند میداند.
وی گفت: شهید مطهری به زیباییهای محسوس و معقول معتقد است و این نوع تقسیمبندی را از قرآن اخذ میکند و زیباییهای محسوس از منظر وی ، زیباییهای طبیعت اند که بیشتر مردم آنها را میبینند و درک میکنند و از مشاهده آنها لذّت میبرند اما مربوط به صورتند و محدود به زمان که پس از مدتی از بین خواهند رفت.
جنتی افزود: از سوی دیگر ملکات اخلاقی چون صبر جمیل، گذشت، صداقت، ایثار، کمک به همنوع، خیرات و نظایر اینها را به عنوان زیباییهای معقول قلمداد میکند که با فطرت انسانها مطابقت دارند و همیشگی و با دوام هستند. به نظر او گرایش آدمی به هنر نیازمند علتی خارج از وجود انسان نیست بلکه حس زیباییشناسی در انسان وجود دارد و نیازمند تعلیم و تربیت است تا به ظهور برسد.
استاد در جایی میفرماید: «انسان اگر بخواهد انسان باشد و به خصلتهای انسانی برسد باید احساس زیبایی را در خود تقویت کند.»
وزیر ارشاد افزود: شهید مطهری عرصههای هنر اسلامی را بسیار وسیع و گسترده و معماری اسلامی را یکی از کمالیافتهترین هنرها میداند. نوعی از معماری که انسان در آن احساس انبساط روحی میکند و علاقه برای نوعی ارتباط با یک مرکز نامتناهی در فرد متجلی میشود.
وی با اشاره به اینکه آفرینش آثار هنری بسیار اهمیت دارد و ما تا کنون کمتر به آن توجه کرده ایم افزود: شهید مطهری می گوید: «زر و زور هرگز قادر نیست شاهکار خلق کند.» باید دقت داشت که جمله ای آگاهانه و همان نکته ظریفی است که در مدیریت هنری به طور کامل درک نشده است. وقتی هنرمند می گوید: آفرینش هنری جوششی است و نه کوششی و سفارشی، همین معنا را تداعی می کند. درک این نکته برای سیاست گذاران و برنامه ریزان حوزه فرهنگ و هنر بسیار ضروری است.
وی افزود: شاهکارهای ماندگار هنری در دوره اسلامی اعم از معماری، نقاشی، خوشنویسی، نگارگری و سایر هنرهای مستظرفه حاصل جوشش ذهن آفرینشگر هنرمندان چیره دست بوده است و هرجا این مسیر منحرف و به سمت سفارشی شدن پیش رفته از درجه اعتبار و اهمیت آن کاسته شده است. اصولاً ایمان به خدا، انس با قرآن و عشق به اهلبیت(ع) جوشش هنر را و خلق آثار ماندگار آیینی را همراه داشته است؛ نکته ای که تقریباً همه صاحبان هنر بدان معترفند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: گنجینههای قرآنی که در موزههای کشورهای اسلامی و احیاناً کشورهای غیر اسلامی است، ارزش هنر ایرانی را در زمینههای اسلامی و در حقیقت جوشش ذوق هنرمند ایرانی در پناه زیبایی های ظاهری و معنایی قرآن را نشان میدهد.
وی افزود: اگر هنر در خدمت دین و حقیقت قرار گیرد، آثاری بهجای خواهد گذاشت که هر بیننده ولو غیر مسلمان را به تحسین وامیدارد و کشورایران از منظر هنر، بهمثابه تابلوی زیبایی است که در هر عصر و نسل، تابشی خیرهکننده داشته که دستمایه اصلی آن ایمان به یکتای عالم و به عبارتی هنر توحیدی است. برخی از هنرها در این تابلو، تابشی خیره کننده تر داشته اند. خوشنویسی، نقاشی و نگارگری و از هنرهای نوپدید، گرافیک در کشور ما ساحتی متفاوت و بارزتر از دیگر هنرها یافته و علاقه مندان بسیاری را به خود جذب کرده اند.
جنتی گفت: خوشنویسی هنری مهذب است که تاریخ شکل گیری و تکامل آن در جوار قرآن و معارف اهل بیت(ع) شکل گرفته است. سایر هنرهای مرتبط با خوشنویسی چون تذهیب، تشعیر و جلدسازی نیز در کنار قرآن و برای قرآن پدید آمده اند. نقاشی و به ویژه نگارگری نیز در ایران تاریخی دیرینه دارد و هنرمندان بزرگی را به خود دیده است.
وی افزود: هنر نوپای گرافیک نیز عرصه ای وسیع و متنوع یافته و هنرمندان بسیاری را به خود مجذوب کرده است. ابتکار برخی از هنرمندان نوآور در ترکیب هنر خوشنویسی با نقاشی و گرافیک، تلفیق هوشمندانه ای از این سه هنر را پدید آورده است. نقاشیخط، تایپوگرافی و دیگر شاخه های تلفیقی و نوپدید، حاصل ذوق هنرمندان معاصری است که از کلیشه و تکرار گریزان بوده و موفق هم بوده اند.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید گفت: بی تردید آثار جذاب و دلانگیز شما در این جشنواره حاصل احساس لطیف و تجربههای عمیق و گرانمایه شما در آفرینش نقشهای فریباست و آثار فاخری که چون نسیم بر جان مشتاقان و هنردوستان وزید و آنان را به وجد و شگفتی آورد.
جنتی افزود: امیدوارم همواره با تکیه بر عنایات خاص نقشپرداز دایره مینایی برای ارتقا و اعتلای هنری که در وجودتان به ودیعت نهاده شده است گامهای بلندتری بردارید.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بیگمان جان هنر، شهود بیحجاب حقیقت است و اشتغال به کار هنر، ذکرثنای حضرت حق و زهی ذکر که از زبان بگذرد و به دست آید و گوشهای از جمالش را بر صفحهای نقش کند و چشمها را از فراموشی به ذکر آورد.
در این مراسم، «جعفری جلوه» قائم مقام بنیاد شهید مطهری، «محسن سلیمانی» دبیر دومین جشنواره تجسمی آیینه مطهر و جمعی از هنرمندان حضور داشتند.
در پایان ضمن معرفی و تقدیر برگزیدگان این دوره از جشنواره، نمایشگاه آثار برگزیده این جشنواره توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افتتاح شد.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد