آیا شما هم یک دستگاه اندرویدی دارید، اما هنوز نمیدانید روتکردن یا فلشکردن به چه عملیاتی میگویند؟ اصلا رام چیست و چرا این کلمه در اغلب موارد با روت و فلش همراه است؟
روت
بهطور پیشفرض در دستگاههای مجهز به سیستمعامل اندروید برای جلوگیری از تغییرات احتمالی در فایلهای سیستمی و کاهش آسیبپذیری سیستمعامل و آلودگی به بدافزارها و دیگر کدهای مخرب، دسترسی کاربران به بخشهای سیستمی و اعمال تغییرات در تنظیمات مهم سیستمعامل با محدودیتهایی همراه است. این محدودیتها نیز تا زمانی برقرار است که دستگاه شما روت نشده باشد. بهعبارت دیگر همانطور که در سیستمهای عامل متنباز کاربر مدیر سیستم دسترسی روت به سیستم را دارد (دسترسی به همه تنظیمات سیستمعامل)، دستگاه اندرویدی شما نیز زمانی که روت بشود، محدودیتهایش برداشته شده و نه تنها کاربر میتواند به فایلهای سیستمی دسترسی یابد، بلکه قابلیت اعمال تغییرات در تنظیمات سیستمی به وسیله نرمافزارهای مختلف در اختیار ایشان قرار میگیرد.
روتکردن روی دستگاههای مختلف با سیستمهای عامل متفاوت به روشهای مختلفی امکانپذیر است و مزایا و معایبی دارد، که یکی از مهمترین معایب قابل توجه در آن، ابطال گارانتی دستگاه است. (در شمارههای پیشین کلیک مطلب جامعی راجع به روتکردن چاپ شده است)
رام
رام (ROM) مخفف عبارت Read Only Memory است. یک فایل رام شامل مجموعهای از دستورالعملهای اجرایی (ایمیج سیستمی) از یکی از نسخههای سیستمعامل اندروید همراه برخی نرمافزارهای پیشفرض است. در حقیقت رام یک ایمیج سفارشی شده از سیستمعامل اندروید است که در حافظه فقط خواندنی دستگاه اندرویدی شما نصب میشود.
رامها به دو گروه کلی تقسیم میشوند:
رامهای رسمی: رام رسمی یا stock ROM نسخهای از رام نصب شده روی دستگاه شماست که بهطور پیشفرض از سوی کارخانه سازنده دستگاه منتشر شده و در صورتی که قابل بهروزرسانی به نسخههای دیگر باشد نیز از سوی سازنده و برحسب مدل دستگاه در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
رامهای غیررسمی: رامهای غیررسمی را اغلب تیمهای توسعهدهنده و کاربران مختلف در سراسر دنیا منتشر میکنند. این رامها پس از اعمال تغییرات روی نسخههای مختلف سیستمعامل اندروید ایجاد شده و در اختیار کاربران قرار میگیرد. دلایل استفاده از این رامها نیز محدود نبودن آنها به دستگاههای مختلف است؛ بهعنوان مثال ممکن است دستگاه اندرویدی شما به رام رسمی اندروید 2 مجهز باشد و هیچگونه رام رسمی برای بهروزرسانی سیستمعامل دستگاه به اندروید 4 منتشر نشده باشد. در این شرایط شما میتوانید با دریافت یک رام غیررسمی قابل نصب روی دستگاه، سیستمعامل دستگاه خود را به اندروید4 بهروزرسانی کرده و از امکانات موجود در نسخههای جدیدتر روی دستگاه قدیمی خود بهرهمنده شوید. (استفاده از رامهای غیر رسمی معایب بسیاری دارد که در مقالهای بهطور کامل به شرح آنها خواهیم پرداخت)
فلش
با عملیات نصب ویندوز روی رایانه آشنایی دارید؟ دیسک را در درایو قرار میدهید، رایانه را بوت و در نهایت عملیات نصب ویندوز را آغاز میکنید. انجام این عملیات در تبلتها و تلفنهای همراه اندرویدی به عملیات فلش (Flash) معروف است.
بهعبارت دیگر، نصب فایل رام (رسمی یا غیر رسمی) روی حافظه فلش داخلی دستگاه را فلشکردن میگویند. با فلشکردن دستگاه، شما میتوانید سیستمعامل دستگاه خود را بهروز کنید، آن را به نسخهای دیگر تغییر دهید یا در صورت بروز مشکلات نرمافزاری و عدم بوت صحیح دستگاه، مجدد رام رسمی دستگاه را روی آن نصب کرده و همه چیز را بهروز اول بازگردانید.
فقط همین
متاسفانه برخی برندهای تبلت ایرانی، برخلاف دیگر تولیدکنندگان جهانی، رام رسمی منتشر شده رایگان توسط تولیدکننده ندارند و مصرفکننده باید برای فلشکردن دستگاه خود به رام رسمی، فقط به نمایندگان مجاز مراجعه و هزینههایی برای این کار پرداخت کند. گاهی خرید یک محصول ارزان، هزینههای پنهان بیشتری برای شما خواهد داشت./ ضمیمه کلیک
مریم محمد بیکی فراهانی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد