روسیه در حوزه اقتصادی در کنار برخی تواناییها داخلی از منطقه نیز از جایگاه ویژهای برخوردار است که میتواند منافع خود را تامین نماید. در همین حال مسکو شرکای تجاری بزرگی همچون چین، هند، برزیل، جمهوری اسلامی ایران و... دارد که عملا تحریمهای غرب را ناکام میسازد.
در نقطه مقابل، اروپا نیز در حوزه انرژی به شدت نیازمند منابع روسیه است، بگونهای که بسیاری از کشورهای اروپایی همه نفت و گاز خود را از این کشور تأمین میکنند. با این شرایط اروپا و آمریکا عملاً توان تحریم گسترده روسیه را ندارند چنانکه ابعاد تحریمهای کنونی آنها نیز قرار دادن نام برخی مقامات درجه پایین روسیه در لیست تحریمها است و نه آنکه تحریم علیه اقتصاد این کشور وضع شده باشد.
با این شرایط یک سناریو مطرح است و آن اینکه اروپا و آمریکا به دنبال بهانه جویی از تحریم اقتصاد روسیه برای اجرای اهداف دیگری است. یکی از سناریوهای مطرح در این عرصه را بهانه جویی برای تحریمهای جدید علیه ایران تشکیل میدهد. کشورهای غربی در کنار هراس از روابط ایران و روسیه ، تلاش دارند تا همچنان ساختار تحریمها علیه ایران را حفظ کنند چنانکه از توافق ژنو تاکنون نیز آنها بهانههای متعددی برای تحریم ایران دسرت کردهاند. مسئله حقوق بشر، تروریسم و... از جمله این بهانهها بوده است.
اکنون این سناریو مطرح است که غرب با ادعای مقابله با روسیه اعمال تحریمهای جدید علیه ایران را در پیش گیرد. آنها ادعا دارند که به دنبال مقابله با روسیه در اوکراین هستند لذا به تحریم کشورهایی می پردازند که در تجارت با روسیه قرار دارند. آنها با این اقدام از یک سو از همگرایی ایران و روسیه به عنوان دو قدرت منطقهای جلوگیری میکنند و از سوی دیگر اعمال تحریم های جدید علیه ایران را توجیه مینمایند.
آنها برآنند تا به نقض توافقات ژنو و تعهداتشان رنگ قانونی دهند تا از بازخواست جهانی دور مانند حال آنکه مسئله تقابل روسیه و غرب ارتباطی به توافقات ایران و 1+5 ندارد و غرب حق ارتباط دادن آنها و اعمال سیاستهای خصمانه علیه ایران به بهانه مقابله با روسیه را ندارد.
قاسم غفوری-جام جم آنلاین
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد