هر سال بعد از این دو زمان که به «پیک سفر» هم مشهور است این آمارها سر از رسانهها درمیآورد، اما چیزی که در این میان مغفول میماند «کیفیت» سفر است؛ سفری که بنا به سنجه آمار مسئولان تنها اقامت در شهرها و راهی شدن در جادههاست.
اما همین آمارها در دل خود حقیقتی نهفته دارند که با دقیق شدن در آن میتوان نظامهای مختلفی از آن استخراج کرد.
یکی از دلایل پایین بودن کیفیت سفر در ایران این است که هزینهها بالاست و درآمدها پایین؛ به عبارتی درآمد شهروندان پایین است و ذخیره آنچنانی برای سفر ندارند و از طرف دیگر هزینههای سفر بسیار بالاست. یکی از مواردی که این موضوع را تشدید میکند، این است که در کشورمان هتلهای 2 و 3 ستاره کم داریم، یعنی یک سری مهمانپذیر داریم که بدون ستاره هستند و کیفیت هتل را ندارند که آنها کیفیت مطلوبی برای سفر ایجاد نمیکنند و از سوی دیگر هتلهای 4 و 5 ستاره داریم که هزینههای آنها بالاست و با درآمدهای اقشار متوسط و پایین ما همخوانی ندارد.
سازمان میراث فرهنگی باید بخش خصوصی را در زمینه ساخت هتلهای 2 و 3 ستاره تشویق کند که این کار باعث میشود محلهای اسکان جمعیت با درآمد کمتر ایجاد شود و آنها به جای اینکه در چادرها و مدارس آموزش و پرورش اقامت داشته باشند با هزینه متوسطی به هتل مراجعه کنند که البته برای اعضای خانواده هم انگیزه خوبی برای رفتن به هتل وجود دارد.
هتلهای 2 و 3 ستاره برخی قسمتهایی که مردم استفاده نمیکنند مثل استخر و سالن ورزشی را ندارد لذا قیمت این هتلها بسیار ارزانتر میشود ولی کیفیت بالایی دارد.
موضوع بعدی این است که وضع نظارتی که ظرف 20 روز نوروز اعمال شد، باید ادامه یابد و با خاطیها که کیفیت را رعایت نمیکنند، برخورد شود.
لازمه این کار این است که شمارههایی را که برای شکایات اعلام کردند، فعال نگه دارند و خاموش نشود و نظارت در طول سال ادامه داشته باشد.
کیفیت سفرها را باید در چند انگاره تعریف کنیم؛ یکی انگاره استانداردهاست، دیگری خدمات و دیگری فرهنگ است، اما در مجموع باید گفت که در ایران با مشکلات مختلفی از نظر استاندارد خدمات ارائه شده، انواع خدمات و کالاها و فرهنگ برخورد و مشکلاتی که مسافران به مردم شهر مقصد تحمیل میکنند روبهرو هستیم.
به عنوان نمونه در این حوزه اگر فقط پدیده خیابانخوابی و موضوع زبالهای را که از این امر ایجاد میشود در نظر بگیریم نه مباحث دیگر، متوجه میشویم که از نظر هزینههای تحمیلی میزان آسیبها بالاست./ ضمیمه چمدان
علی محزون
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت