در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
خیلیها با لیفهای خشن و کیسه به جان پوستشان میافتند تا تمیزتر شوند؛ در حالیکه این روش هم برای تمیزکردن پوست چندان مناسب نیست و از طرف متخصصان توصیه نمیشود.
دکتر زهره نیکبخت در اینباره میگوید: تعداد دفعات استحمام در طول هفته و فاصله زمانی بین آنها باید طوری تنظیم شود که پوست بدن آسیبی نبیند؛ به طوری که توصیه میشود افرادی با پوست خشک هفتهای دو بار استحمام کنند و آنها که پوستشان خیلی خشک و اگزمایی است، حتی بهتر است هرپنج روز یکبار به حمام بروند. افرادی که پوستشان چرب است، میتوانند به صورت روزانه هم استحمام کنند.
بنابراین در حرفها و نظرات دیگران به دنبال پیداکردن فاصله زمانی مناسب میان هر استحمام نباشید، چون تنها کسی که میتواند زمان مناسب را تعیین کند، خود شما هستید و با توجه به وضع پوست و مویتان باید این برنامه را مشخص کنید.
این متخصص پوست و مو در گفتوگو با جامجم تاکیدمیکند: استحمام بیش از حد و طولانی مدت و بخصوص استفاده از مواد شوینده قوی و قلیایی میتواند به سلامت پوست صدمه بزند و به همین دلیل استفاده از آنها بههیچعنوان توصیه نمیشود.
کیسه بکشیم یا لیف بزنیم؟
قدیمیها اصلا نمیتوانستند حمام رفتن بدون کیسه کشیدن را تصور کنند و باور داشتند اگر کسی کیسه نکشد، تمیز نمیشود. این روزها اما طرفداران کیسه کمتر از قبل شده و حالا کمتر کسی است که در هر بار استحمام کیسه بکشد. دکتر نیکبخت هم کیسه کشیدن در هر مرتبه استحمام را توصیه نمیکند و در اینباره توضیح میدهد: سالها و حتی قرنهاست که کیسه کشیدن به شکلهای مختلف وجود داشته و مورد استفاده قرار میگرفته، اما امروزه این کار برای پوستهای خشک به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
وی میافزاید: برای پوستهای چرب اما میتوان از این روش کمک گرفت و کیسه کشیدن در واقع همان کار لایهبرداری پوست را انجام میدهد. در روشهای درمانی لایهبرداری از کرمهای مختلفی استفاده میشود که ذرات و دانههای درشت و خشنی دارد تا سلولهای مرده و لایه سطحی پوست به کمک آنها براحتی برداشته شود.
به گفته این پزشک متخصص، کسانی که پوست خشکی دارند یا اصلا نباید لیف بزنند یا از لیفهای نرم استفاده کنند که به پوستشان آسیبی وارد نشود. افرادی که پوستشان چرب است، اما میتوانند از لیفهای زبر و خشنتر هم استفاده کنند تا به کمک آنها منافذ پوست پاک شود و چربیها از بین برود.
از تمیزی وان مطمئن شوید
دوش گرفتن بهتر است یا خوابیدن داخل وان حمام؟ اگر این سوال برای شما هم پیش آمده بد نیست نظر متخصصان را بدانید که میگویند تفاوت چندانی میان این دو روش وجود ندارد، اما وان حمام در صورتی که تمیز نشده باشد، میتواند بیماریها را از فردی به فرد دیگر انتقال دهد. به گفته دکتر نیکبخت، کسانی که از وان استفاده میکنند حتما باید قبل از استفاده، وان را بهدقت بشویند و تمیز کنند و پس از هر بار استحمام هم آن را شستوشو دهند.
وی خاطرنشان میکند: در صورتیکه این کار نادیده گرفته شود، استحمام در وان، بخصوص در مکانهای عمومی که افراد مختلف از وان استفاده میکنند میتواند موجب انتقال بیماریهای مختلف عفونی، قارچی و باکتریایی شود.
موها را چطور باید شست؟
یک بار، دو بار یا سه بار؟ شما چند مرتبه موهایتان را شامپو میزنید؟ خیلیها فکر میکنند هرچه بیشتر موهایشان را با شامپو بشویند، بهتر است و تمیزتر و براقتر میشود، اما دکتر نیکبخت میگوید: یک یا دو بار شامپو زدن کافی است و در صورتی که موهای شخص خیلی چرب باشد، با همان دو مرتبه شامپو زدن تمیز خواهد شد. در حقیقت با توجه بهکاهش فاصله زمانی بین هر بار استحمام در این دوره، دیگر نیازی به شستوشوی بیش از حد موهای سر نخواهد بود.
کسانی که پوستشان خشک است هم باید متناسب با نوع پوست و خشکی آن تعداد دفعات شامپو زدن را کاهش دهند.
این پزشک متخصص ادامه میدهد: استفاده از شامپوی مناسب با نوع موها نکتهای است که حتما باید در نظر داشته باشید؛ به این معنی که برای موهای چرب، خشک و معمولی باید از شامپوهای مخصوص همان مو استفاده کنید.
چلاندن موها ممنوع!
پس از استحمام هم باید مراقب سلامت موها باشید و برای خشک کردنشان از روشهای درست کمک بگیرید تا صدمهای به موها وارد نشود. خیلیها بلافاصله پس از حمام، موهایشان را به کمک سشوار خشک میکنند یا موها را میچلانند و با فشردن آن میخواهند آب اضافی را بگیرند. در حالیکه هیچ یک از این روشها مناسب نیست و میتواند سلامت موها را از بین ببرد.
دکتر نیکبخت در اینباره یادآور میشود: بهترین روش برای خشککردن موها استفاده از حوله است؛ به طوری که ابتدا باید حولهای دور موها بپیچید تا آب اضافه آن گرفته شده و موها کمی خشک شود.
زمانی که موهایتان نمناک بود و آب زیادی آن گرفته شد، اگر عجله داشته باشید و بخواهید موها را سریع خشک کنید میتوانید پس از گذشت مدتی، از سشوار کمک بگیرید. البته سشوار هم باید با درجه ملایم و حرارت متوسط و پس از گذشت فاصله زمانی مناسب موها را خشک کند.
وی میافزاید: کسانی که عادت دارند موهایشان را با فشار خشک کنند و آب اضافه آن را بگیرند هم باید بدانند این روش باعث شکسته شدن موها میشود.
آنطور که این متخصص پوست میگوید: پس از هربار استحمام، پوست بدن هم باید با ملایمت خشک شود تا صدمهای به آن نرسد. بنابراین خوب است به کمک یک حوله، بدن را طوری خشک کنید که فقط آب اضافی آن گرفته شود و اجازه دهید مقداری از رطوبت روی پوست باقی بماند، تا زمانی که از کرمها یا لوسیونهای مرطوبکننده استفاده میکنید، رطوبت را در لایه سطحی پوست حفظ کند.
گوشهای از حمام محل قرار دادن حولهها و لیفهاست که آنها را کنار هم آویزان میکنند تا کار استحمام هم راحتتر شود و هرچه میخواهند در دسترسشان باشد. در حالیکه به گفته دکتر نیکبخت، این روش صحیح نیست و توصیه میشود حولهها و لیفها پس از هر بار استحمام از حمام خارج شود.
وی در اینباره میگوید: حمام، محیطی مرطوب است که معمولا هر روز هم مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل کمتر احتمال دارد کاملا خشک شود. بنابراین اگر لیف و حوله را در این مکان قرار دهید و بگذارید مدت زیادی آنجا باقی بماند، حتی ممکن است تا نوبت حمام بعدی هم خشک نشود. بنابراین توصیه میشود حتما لیف را پس از استفاده بشویید، آب بکشید، بیرون بیاورید و در صورتی که امکان دارد، آن را مقابل نور خورشید بگـذارید تا خشک شود.
نیلوفر اسعدیبیگی / گروه سلامت
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد