در اولین روز افت تاریخی ارزش سهام، سازمان بورس با مبهم و مقطعی خواندن این سقوط، آن را به شایعهپراکنی گروهی سودجو در بازار نسبت داد که با انتشار اخبار نادرستی چون بازداشت معاون نظارتی بورس، برکناری رئیس سازمان بورس، در خطر قرار گرفتن شرکتهای متعلق به بابک زنجانی و احتمال افزایش قیمت خوراک تحویلی از سوی دولت به شرکتهای پتروشیمی و احتمال افزایش هزینهها و کاهش سودآوری آنها، سهامداران حقیقی را ترغیب به فروش سهامشان کرده و صف فروش مصنوعی در بازار شکل دادهاند.
بدین ترتیب این مقامات تاکید کردند که این افت موقتی است و هیچ چیز پنهانی در بورس وجود ندارد. با این حال روند بازار در یک هفته اخیر و تداوم کاهش شدید شاخصها، خلاف این گفتهها را ثابت کرده است.
شاهد این مدعا این است که حتی تحولات مثبت در سیاست خارجی مانند اجرای توافقنامه ژنو به همراه کاهش نسبی قیمتها در بازار ارز و سکه، بازگشت شرکتی بزرگ چون هلدینگ خلیجفارس به گردونه معاملات و پشتیبانی قاطعانه وزیر اقتصاد از رئیس نیز نتوانست جلوی کاهش شاخصها را بگیرد.
علی سنگینیان، مدیرعامل بزرگترین شرکت سرمایهگذاری کشور نیز با تائید کمبود اطلاع رسانی موثر در بورس میگوید: ریشه اصلی کاهش شاخص بورس، هیجانات کاذب و پیشروی شایعات است و مدیریت سازمان بورس باید درباره این هیجانات روشنگری و اطلاعرسانی بیشتری کند.
وی افزود: همه میدانند که در بورس خبر خاصی نیست و اتفاق بدی هم درراه نیست. اما روانشناسی بورس طوری است که وقتی تخم شایعه در بورس میافتد، تردیدهای ناشی از آن تا مدتها شاخص را تحت تاثیر قرار میدهد.
اینجاست که باید مدیران بورس دو کار انجام دهند: اول اینکه جهت اظهارات خود را به جزئیات تعیینکننده تغییر داده و کلیگویی را بس کنند و دیگر اینکه سازمان خصوصیسازی را به عرضه بیشتر سهام جدید و عرضه اولیه در بورس تشویق کنند تا بازیگران آرامش بگیرند.
وی افزود: عرضههای اولیه این علامت را به سهامداران میدهد که دولت قائل به رشد شاخصها است، چون سهامش را با همین وضع عرضه کرده است.
بهمن موسوی - جامجم
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گروسی: مشکل تیم روحی و روانی است