«جیمی کارتر» رئیسجمهور آمریکا بین سالهای 1977 تا 1981، در یادداشت مشترکی که به همراه «رابرت پاستور» مشاور مرکز حل مناقشه کارتر در روزنامه «واشنگتنپست» منتشر کرده، تنها راه پایان دادن به بحران سوریه را برگزاری انتخاباتی آزاد تحت نظر جامعه بینالملل دانسته است.
وی در ابتدای این یادداشت با اشاره به پیششرطهای موجود طرفین درگیر در سوریه برای حضور در نشست صلح موسوم به «ژنو 2»، نوشته است همین پیششرط ها است که موجب شده بحران در سوریه همچنان ادامه داشته باشد.
وی در مورد پیششرط هایی که برای حضور در ژنو 2 مطرح شده، نوشته است: این پیششرطها نه به منظور رسیدن به یک صلح نصفه و نیمه، بلکه با هدف پیروزی در جنگی که پیروز شدن در آن ناممکن است، آن هم در روندی که حقوق مردم سوریه برای انتخاب کردن نادیده گرفته میشود، مطرح شدهاند.
رئیسجمهور اسبق آمریکا میافزاید: مجموعهای از پیششرط های جایگزین وجود دارد که پذیرش آنها از سوی طرفین دشوار است، اما میتواند به دموکراسی و سازش منجر شود. تحقق این امر، منوط به این است که قدرتهای جهانی و منطقهای گام اول را برداشته و متحدان خود در سوریه را به برداشتن گامهای بعدی تشویق کنند.
کارتر در ادامه آورده است: بازیگران صحنه سوریه اگر میخواهند این جنگ تمام شود، باید امتیازات دشواری بدهند. اگر آنها زیر بار این گامهای دشوار نروند، جنگ ممکن است حتی برای یک دهه دیگر ادامه یابد و پهنه گستردهتری از تخریب و خونریزی ایجاد کند.
وی در مورد پیشنهاد خود برای پایان دادن به بحران سوریه هم نوشته است: ما سه اصل را برای بحث در ژنو، پیشنهاد میکنیم:
- حق تعیین سرنوشت: مردم سوریه باید در روند یک انتخابات آزاد تحت نظارت نامحدود جامعه بینالملل و نهادهای غیردولتی مسئول، در مورد دولت آینده خود تصمیمگیری کنند و اگر آزادی و عادلانه بودن انتخابات تائید شد، نتایج آن نیز مورد پذیرش قرار گیرد.
- احترام: برندگان این انتخابات باید از احترام به حقوق تمام اقلیتهای قومی و مذهبی اطمینان یافته و نسبت به آن ضمانت دهند.
- نیروهای حافظ صلح: برای کسب اطمینان از تحقق دو هدف اول، جامعه بینالملل باید تقویت نیروهای حافظ صلح را تضمین کند.
کارتر در مورد شرکتکنندگان در نشست صلح «ژنو 2» هم نوشته است: باید از حضور هر بازیگر محلی، منطقهای و جهانی که این پیششرطها را پذیرفته، در مذاکرات ژنو استقبال کرد.
وی در پایان نوشته است: هیچکس نمیتواند در این جنگ پیروز شود. مشخص است که همه طرفها تصور میکنند که نباید شکست بخورند چراکه نگرانند این شکست به نابودی و حذف کامل آنها منجر شود، و این دقیقا دلیلی است که موجب میشود جنگ در صورت عدم ارائه جایگزینهای مناسب از سوی جامعه بینالملل، همچنان ادامه داشته باشد.
یک گام اول مهم در این راستا ایجاد یک کمیسیون انتخاباتی معتبر، مستقل و غیرحزبی است. گام مهم بعدی ایجاد یک مکانیزم امنیتی برای جلوگیری از اقدامات احتمالی هریک از طرفین برای تضعیف روند برگزار انتخابات یا اجرای نتایج آن است. ما نیاز داریم که روسیه و ایالات متحده این مسیر را بپذیرند، ایران و دیگر قدرتهای منطقهای حمایت از نواب خود دست بردارند و سازمان ملل هم این موضوع را در رأس اولویتهای خود قرار دهد.
اکنون زمان تغییر دستور کار، پیششرطها و راهبرد در مورد سوریه و پایان دادن به جنگ است.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگوی «قابکوچک» با رسول نجفیان، بازیگر، نویسنده و مجری پیشکسوت تلویزیون مطرح شد
بررسی ابعاد مختلف سواد سلامت در گفتوگوی «جامجم» با یک دکتر روانشناس کودک و نوجوان: