مساله قاچاق و تکثیر غیرمجاز فیلمها مدتهاست که گریبانگیر صاحبان و تولیدکنندگان آثار سینمایی است که تنها منحصر و مختص به سینمای ایران هم نیست. این پدیده معضلی است که با گسترش فناوری، دامنگیر سینمای جهان هم شده و بسیاری از سودجویان را به صرافت فعالیت در این مسیر ناپاک انداخته است.
در ایران اما این مساله شکل ناخوشایندتر و ناجوانمردانهتری به خود گرفته است؛ زیرا سینمای نحیف و شکننده ما در حد و اندازهای نیست که بتواند ضربههای اینچنینی را تاب بیاورد. از بین بردن انگیزه بین هنرمندان و سینماگران، تضییع حقوق مادی و معنوی سازندههای آثار سینمایی، کاهش تماشاگران سالنهای سینما و ضربههای شدید اقتصادی، تنها بخشی از نتایج سوء این عمل ناپسند است.
ظاهرا توصیهها و خواهشهای «جانِ من، کپی نکنید» هم دیگر فایده ندارد و سودجویان عرصه فرهنگی همچنان به کار غیرقانونی خود ادامه میدهند. از سوی دیگر تلاشها و اقدامات صورت گرفته در این زمینه هم به اندازهای نبوده که نویددهنده پایان این روند ناخوشایند باشد. مهمتر از همه اینها غفلت از بحث فرهنگسازی نیز بر مشکلات موجود دامن میزند و به ادامه سودجویی بزهکاران فرهنگی کمک میکند.
روز گذشته و پس از انتشار خبر کشف یکصد هزار حلقه کپی غیرمجاز آثار سینمایی در استان تهران و تائید آن توسط دبیر ستاد حمایت و صیانت از آثار فرهنگی و هنری سراغ حسین مسافرآستانه، مدیرعامل موسسه رسانههای تصویری به عنوان بزرگترین و مجهزترین موسسه شبکه نمایش خانگی رفتیم تا اقدامات صورت گرفته در این زمینه را از زبان او بشنویم.
مسافرآستانه درخصوص فیلمهای کپی جمعآوری شده و راهکار فوری و ضربالاجلی برای مبارزه با این پدیده به جامجم گفت: یکی از راههای جلوگیری از مقوله ناپسند تکثیر غیرمجاز و کپی فیلمها و آثار سینمایی، همراهی و همکاری نهادهایی از جمله ناجاست که مدتهاست دارند روی این مساله کار میکنند؛ البته هرازگاهی هم مثل همین مورد اخیر آثاری را هم کشف و ضبط میکنند.
مدیرعامل موسسه رسانههای تصویری افزود: اما راهکار اصلی این ماجرا این است که از طریق دستاوردهای فناوری به راههایی برسیم که اصلا نیاز به بحث تکثیر غیرمجاز و کپی بهطور کلی و برای همیشه منتفی شود.
وی درخصوص عملی بودن این راهکار توضیح داد: الان در مجموعه ما، دوستان آیتی دارند تلاش میکنند و به فناوریهایی هم در این زمینه دست پیدا کردهاند.
انشاءالله بزودی با انجام مراحل نهایی کار درباره آن اطلاعرسانی هم خواهد شد. هدف ما این است به مرحلهای برسیم که دیگر نیازی به فروش سیدی و دیویدی فیلمها نباشد تا اصلا بخواهد بحث کپی و تکثیرغیرمجاز آنها مطرح شود.
مسافرآستانه ادامه داد: در آیندهای نزدیک انتقال کل آثار هنری از طریق سیدی و دیویدی منتفی خواهد شد. دوستان ما به فرآوردههای آیتی دیگری دست پیدا کردند که ارتباط تمام خانوادهها برای خرید فیلمها و دیگر محصولات فرهنگی شبکه نمایش خانگی تنها از آن طریق ممکن و عملی میشود.
مدیرعامل موسسه رسانههای تصویری در پاسخ به این پرسش که اساسا این امر تا چه حد همگام با حرکت جهانی در این زمینه است نیز گفت: این یک حرکت کاملا کارشناسی و مطالعه شده است و نیاز به ارائه جزئیات ریزتری دارد. الان من فقط کلیتی را در این ارتباط مطرح کردم.
وی درباره جلوگیری از بحث دانلود فیلمها هم عنوان کرد: برای این مساله نیز راهکاری در نظر گرفته شده است و بحث فروش قانونی را لحاظ خواهیم کرد. در واقع طوری برنامهریزی خواهیم کرد که امکان دسترسی غیرمجاز به فیلمها و آثار را از بین ببریم تا حقوق مادی و معنوی کارها برای صاحبان آنها حفظ شود.
مسافرآستانه در پایان، همه این موارد را منوط به ارتقای بحث فرهنگسازی دانست و گفت: قطعا در تمام این فعالیتها بحث فرهنگی در اولویت قرار دارد. اولویت ما در سیاستگذاریها این است که آحاد جامعه به یک فرهیختگی بالاتری دست پیدا کنند. داریم تلاش میکنیم از طریق تکنیکها و راهکارهای مختلف و استفاده از فناوریهای جدید به هدف نهایی که همان ارتقای فرهنگی است، دست پیدا کنیم.
علی رستگار / گروه فرهنگ و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد