دیروز دیدم یکی از همسایگان ما که برای خودش صاحب برج است، دارد آشکارا بشکن میزند و زیرلب، ریتم گرفته است که: «بر این مژده گر جان فشانم رواست».
تعجب کردم و پرسیدم: «فضولی نباشد قربان؛ اما چطور؟...» تبسمی زیرپوستی کرد و گفت: «که این مژده آسایش جان ماست». مجددا نگران شدم و سوال کردم: «جان ما، قیمت ماست دوباره زیاد شده؟» این بار خندهاش دیگر زیرپوستی نبود. خنده صداداری کرد و گفت: «نه جانم، کجای کاری؟.... مبلغ صد میلیون تومان به بانک بدهکار بودم و ممنوعالخروج شده بودم؛ اما الان اطلاع پیدا کردم که رفع ممنوعیت شد.»
در شادیاش شریک میشوم و میگویم: «خب، به سلامتی. از شما رفع ممنوعیت بشود بتوانید گاهی از کشور خارج شوید؛ انگار از ما رفع ممنوعیت شده، گاهی میتوانیم از کشور خارج شویم.»
به سر کوچه که میرسم، نگاهم روی تیتر صفحه اول یکی از جراید یومیه، درجا میزند. نوشته: «بر اساس بخشنامه جدید بانک مرکزی در خصوص رفع ممنوعالخروجی بدهکاران بانکی، حداقل مبلغ اعمال ممنوعیت خروج، از 50 میلیون به 200 میلیون تومان افزایش یافت.» فهمیدیم که نرخ بدهکاری هم ظاهرا متناسب با افزایش تورم، افزایش یافته است.
ما را میگویید، چشمانمان گرد شد. تازه دو ریالی ما افتاد و متوجه عمق خوشحالی همسایه مایهدارمان شدم. اما من هرچه فکر کردم، دلیلی برای بشکن زدن خودم نیافتم. اصلا انگار انگشت وسط به اتفاق شست مبارک، هردوشان قفل کرده بودند.
بسته پیشنهادی: عرض شود که اگرچه مجموع بدهی ما به سیستم بانکی کشور، یک چیزی در حد اقساط وام 20 میلیون تومانی مسکن میباشد، که آن هم بحمدالله هرماهه، سروقتش جرینگی به حساب بانک واریز میشود؛ اما دیدیم که در این زمینه هم نکاتی به ذهنمان میرسد که صادر کردنش، بیضرر میباشد:
1ـ بدهکاری الکی: مسئولان بانکی مراقب باشند که بدهکاران 50 میلیون تومانی که سابقا ممنوعالخروج بودند و به همین داخل عادت کردند، در همین داخل نمانند و 150 میلیون تومان دیگر بدهی بانکی بالا بیاورند. شاید حساب و کتاب کنند ببینند برایشان صرفه دارد که ممنوعالخروج باشند، اما 200 میلیون تومان بانک را پس ندهند یا که در پس دادنش امروز و فردا کنند.
2ـ شفافسازی: خبر اعلام شده، حتما باید شفافتر بیان شود. عدهای همچین خیال نکنند که اگر 200 میلیون بدهکار بانک باشند، نمیتوانند از کشور خارج شوند و برای خروج از کشور، لازم است که حتما زیر 200 میلیون تومان بدهی بانکی داشته باشند. این یک سفسطه است، اما خب همه که مثل ما متوجه ریزهکاریها نمیشوند. خدا وجود مبارک ما را حفظ کند.
3ـ برعکس نبودن: توضیح داده شود که اگر بدهکاران 200 میلیون به بالا ممنوعالخروج هستند؛ این بدان معنا نیست که طلبکاران بانکی ممنوعالورود باشند. نخیر؛ تشریف بیاورند، قدمشان روی چشم. فقط طلب خودشان را به صورت مستند داشته باشند. بیسند، طلبکار نباشند. مملکت حساب و کتاب دارد. سفسطهای هم در کار نیست. سوفسطایی هم هفت جد و آبای کسی هست که این فکر را در مورد ما بکند!
رضا رفیع
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
بعد از كلی پرسه زدن بی حاصل در مراجع قضائی دست خالی و ترسیده تر از سابق به خاطر این همه بی اعتنائی و حتی جبهه گیری در مقابل خواسته برحق، الساعه به اداره رسیدم. مایه خوشحالی برخی از همكاران كه با استفاده از این نا مرتبی و بی نظمی دیر بیا زود برو راحت بتوانند زیرآب زنی !! كنند..كه الحق هم كارشان را خوب بلدند..
در شبكه نسیم بخش فكاهی گزارشات مردمی را حتما بگنجانید در خصوص وضعیت شوراهای حل اختلاف.دادگاهها و وكلای قسم خورده و نخورده كه هیچ فرقی ندارند و اینكه اصلا در این نهادها عدالت و احقاق حق محلی از اعتنا دارد یا نه كه برای بنده سوال فلسفی بزرگی شده ! ولی تا آن موقع لطفا گزارش مردمی بنده را جدی بگیرید هر چند كه پرونده ما ظاهرا اهمیتی ندارد از نظر مبلغ اما قصد اینها درست یادآور خانه پدری ماست كه آخر موفق شدند و از میدان به در شدیم .. لطفا بفرمائید رسیدگی قانونی به دور از پارتی بازی شود .. راه دوری نمی رود ...تا بعد