وزیر خارجه اسبق انگلیس:

محور شرارت خواندن ایران احمقانه بود

جک استراو وزیر خارجه اسبق انگلیس ضمن احمقانه خواندن معرفی ایران به عنوان محور شرارت از سوی بوش گفت: در اواخر ژانویه 2002 بوش ایران را در کنار دو کشور واقعا یاغی یعنی عراق و کره شمالی به عنوان محور شرارت معرفی کرد. این کار هم احمقانه بود و هم اشتباه.
کد خبر: ۶۰۰۷۴۴
محور شرارت خواندن ایران احمقانه بود

به گزارش باشگاه خبرنگاران؛ جک استراو در مصاحبه با شبکه دولتی انگلیس، به موضوعات مختلف از جمله مذاکرات اتمی ایران با غرب و خرابکاری‌های آمریکایی‌ها در این مذاکرات پاسخ داد.

 استراو در پاسخ به انتخاب دکتر روحانی به عنوان رئیس کابینه یازدهم گفت: حسن روحانی ایرانی است و خیلی محکم پای اعتقاداتش می‌ایستد اما در عین حال واقع بین هست. من ده سال پیش وقتی که همراه همتایان فرانسوی و آلمانی با آقای حسن روحانی مذاکره می‌کردم، این موضوع را به خوبی متوجه شدم. او به موضوعات احاطه کامل داشت. او تجربه زیادی در مسایل سیاسی و امنیتی که به دهه 1980 میلادی برمی‌گردد دارد. به همین خاطر انتخابش به ریاست جمهوری خیلی برای من امیدوارکننده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه سران کشورهای غربی نباید در مورد دکتر روحانی و پایبندی او به منافع ملی ایران دچار اشتباه شوند و به بیراهه بروند عنوان کرد: البته من به دوستانم در بریتانیا و در جاهای دیگر گفتم که هیچ کس نباید فکر کند، دکتر حسن روحانی به راحتی به غرب امتیاز می دهد یا حاضر است که کاری بر خلاف منافع ملی ایران یا اصول مبنایی جمهوری اسلامی ایران کند. این کاملا یک اعتقاد غلط و بی پایه است.

وزیر خارجه اسبق انگلیس در ادامه با اعتراف به اجرای دموکراسی در ایران و وضعیت خوب آن نسبت به بسیاری از کشورهای خاورمیانه و حتی جهان گفت: ایران به مراتب از بسیاری از نظام‌های دیگر خاورمیانه و سایر نقاط دنیا هم دمکراتیک‌تر است.

مذاکره‌کننده ارشد انگلیس در بین سال‌های 2003 تا 2005 در بخش دیگری با اشاره به خاطره خود از پشت کردن غرب به ایران عنوان کرد در برهه‌ای از زمان رئیس جمهور اسبق ایران(محمد خاتمی) به سمت غرب آمد اما بوش رئیس جمهور وقت آمریکا قالی را از زیر پای او کشید.

استراو در ادامه در تشریح نوع دشمنی آمریکایی‌ها و لابی‌های صهیونیستی با ایران گفت: قبل از هر چیز توجه داشته باشید که در گفتمان دست راستی اسرائیل و به تبع آنها دست راستی‌های آمریکا لازم است که ایران به عنوان دشمن معرفی بشود. آنها به یک دشمن احتیاج دارند. این دشمن حالا ایران است.

وزیر خارجه اسبق انگلیس در تذکری به مسئولان و رهبران غربی گفت: غرب باید برخی از این تحریم‌ها را لغو کند و ببیند واکنش دولت ایران به این اقدام چی خواهد بود؟

مذاکره کننده ارشد اسبق انگلیس با اشاره به تفاوت نوع دیدگاه‌ها در کشورهای غربی و آمریکا به مسئله ایران گفت: یک تفاوت عمده بین دیدگاه غرب و آمریکا وجود دارد و آن اینکه لابی ضد ایران در واشنگتن و در کل آمریکا و همین طور در مجلس نمایندگان که در کنترل جمهوری خواه ها است، خیلی خیلی قوی است. اما در این کشور(انگلیس)، درآلمان و حتی در فرانسه نگرش به مراتب نرم‌تری در قبال ایران وجود دارد.

استراو ادعا کرد با اقدام نظامی علیه ایران مخالف بوده است و به همین خاطر از سمت خود برکنار شده و گفت: من شخصا هیچ گاه و تحت هیچ شرایطی طرفدار اقدام نظامی علیه ایران نبودم و به همین خاطر هم دچار مشکل شدم و مجبور شدم شغلم را عوض بکنم.

وی در این خصوص با اشاره به احمقانه بودن استفاده گزینه نظامی علیه ایران ادامه داد: به هر حال همیشه معتقد بودم که چنین چیزی(حمله نظامی به ایران) نباید در دستور کار باشد و حتی تهدید به آن هم احمقانه است چه برسد به واقعا انجام دادن آن. ‌به نظر من در جهان غرب، میلی به انجام چنین حملاتی وجود ندارد و این هم زمینه انجام مذاکره در سطح محدودتر را فراهم می‌کند.

وزیر خارجه اسبق انگلیس در بخش دیگری از مصاحبه خود ضمن تمجید از نقش ایران در معادلات منطقه‌ای و بین المللی ادامه داشت: در آن‌ها سال‌ها بعضی کارها بدون همکاری فعالانه ایرانی‌ها قابل انجام نبود.

مذاکره کننده ارشد اسبق دولت انگلیس در مذاکرات بین تهران و غرب ضمن احمقانه خواندن معرفی ایران به عنوان محور شرارت از سوی بوش گفت: در اواخر ژانویه 2002 بوش ایران را در کنار دو کشور واقعا یاغی یعنی عراق و کره شمالی به عنوان محور شرارت معرفی کرد. این کار هم احمقانه بود و هم اشتباه.

مهمان شبکه دولتی انگلیس ضمن انتقاد شدید از نوع عملکرد دولت بوش در برخورد با ایران افزود: خیلی غم انگیز بود که آن روند ادامه پیدا نکرد. در این مرحله هم چیزهایی بود که ایران به آنها نیاز داشت مثلا قطعات یدکی برای هواپیمای مسافربری، ایزوتوپ‌های پزشکی و امثال این‌ها. ما به راحتی می‌توانستیم اینها را به ایران بدهیم ولی در واشنگتن دولت آقای بوش جلوی کار ما را سد کرد و همین مسئله را هم باعث شد که ما نتوانیم به ایران کمک کنیم.

جک‌ استراو با اشاره به نقش جان بولتون در وزارت خارجه آمریکا گفت: جان بولتون را گذاشته بودند که مواظب کالین پاول باشد. جان بولتون آدم دیک چنی در وزارت خارجه بود و همه سعی‌اش را می‌کرده تلاش‌های سه کشور اروپایی را بی اثر کند. همه سعی من بر این بود که توافقی صورت بگیرد. اتفاقا راجع به این موضوع با دکتر حسن روحانی شوخی می‌کردم به دکتر روحانی می‌گفتم ما سه وزیر خارجه اروپایی سپر انسانی شما هستیم.

سیاستمدار انگلیسی ضمن هشدار به کشورهای غربی در خصوص ساده انگارانه توصیف کردن دور جدید مذاکرات هشدار داد: این خیلی ساده‌انگارانه است که اگر غرب فکر کند دکتر حسن روحانی سر میز مذاکره می‌آید و می‌گوید کارت‌های من این‌ها است. غرب هم کارت‌ها را بر می‌دارد و در ازای آن هیچ کارتی را به او نمی‌دهد.

استراو در ادامه گفت: آقای ظریف دیپلمات بسیار با تجربه‌ای است. من فکر می‌کنم که یکی از نشانه‌های امیدوارکننده این است که حکومت ایران تصمیم گرفته است مذاکرات هسته‌ای را به آقای ظریف و وزارت امور خارجه بسپارد.

در انتها جک‌استراو در پاسخ به سوالی مبنی از دعوت از او برای شرکت مراسم تحلیف دکتر روحانی گفت: از من سئوال شد که اگر به مراسم دعوت بشوم آیا خواهم توانست در آن شرکت کنم، در نتیجه هیچ دعوت رسمی در کار نبود اما از من سئوال شد که در صورت دعوت قادر به شرکت خواهم بود یا نه؟ متاسفانه به دلایل صرفا خانوادگی و کوتاه بودن فاصله زمانی تا روز مراسم برای من مقدور نبود که پنج روز اول تعطیلات خانوادگی که از مدت‌ها پیش برنامه ریزی شده بود را از دست بدهم.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
مراقب دروغِ راست باشیم

دکتر اکبر نصرالهی، استاد ارتباطات و رسانه با اشاره به پدیده تازه این روزها، از وارونگی افکار عمومی می‌گوید

مراقب دروغِ راست باشیم

نیازمندی ها