خودتحریمی که از یکسری پیشداوریها و انگارههای فرهنگی و ذهنی نادرست و حتی سهل انگارانه ناشی شده است.
بارزترین نمونه این قضاوت، وجود این تلقی است که گرفتن وکیل برای رفع تحریمهای غرب، بیفایده و «پولدور ریختن» است.
چرا که غرب آنقدر قوی و تحریمها آنقدر دارای پشتوانه قانونی، حقوقی و سیاسی هستند که به مبارزه رفتن با آنها بیفایده است لذا باید به این امید نشست که به هر حال از طریق مذاکرات سیاسی و راههای دیگر فرجی حاصل شود و خود تحریمکنندگان با دست و اراده خودشان این تحریمها را بردارند.
در بیانی صریح و البته تلخ، این تلقی از یک الگوی ذهنی ناشی شده که کمبود اعتماد به نفس آمیخته با سهلانگاری و حتی تنبلی ویژگی بارز آن است.
براساس این تلقی، انگار ایران دست و پا بسته است و هیچ راه و امکانی برای مبارزه منطقی، مستدل و حقوقی با تحریمکنندگان ندارد.
حال آن که تجربه موفق بانکهای ایرانی که طی چند ماه اخیر موفق به ابطال تحریمها علیه خود شدند و اکنون کشتیرانی جمهوری اسلامی، سند محکمی بر بیپایه بودن این تلقی است.
چرا که آنان با تکیه بر مشورتهای حقوقی و وکلای مجرب داخلی و خارجی، چندین و چندبار لایحه حقوقی دادند و حتی چند بار هم به بنبست خوردند، اما سرانجام مزد تلاش و پیگیری خود راگرفتند و علاوه بر رفع تحریم، اکنون میتوانند خسارتهای وارده را نیز مطالبه کنند.
این چنین است که باید به مدیران دولتی و خصوصی مصرانه پیشنهاد کرد با استفاده از تجربیات شرکتهای رفع تحریم شده، و مکاشفه ظرفیتها و امکانات حقوقی کشورهای تحریمکننده و در نهایت با پشتکار و جدیت، به پیگیری حقوقی دلایل تحریم خود پرداخته و آن را ابطال کنند.
همچنین به نظر میرسد کمک فکری و حتی مادی نهاد ریاستجمهوری و بخش حقوقی آن به شرکتها و مجموعههای تحریم شده، قدمی موثر در این راستا محسوب شود.
سید علی دوستی موسوی - دبیر گروه اقتصاد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد