کلنگ بالای سر ساختمان هنر

پیکره شهر را بناها، ساختمان‌ها، خیابان‌ها، مغازه‌ها و بوستان‌ها تشکیل می‌دهند، اما از دیرباز تاکنون شهر همواره چیزی فراتر از ساختمان‌ها، کوچه‌ها، خیابان‌ها، معابر و... بوده و هیچ‌گاه تنها به بلوک‌ها و ساختمان‌های سنگی و آهنی محدود نشده است.
کد خبر: ۵۸۹۱۳۷
کلنگ بالای سر ساختمان هنر

شهر، همواره زنده است؛ سراسر خاطره است، خاطرات تلخ و شیرین چندین و چند نسل از گذشته تا به امروز. جنس شهر از سنگ و سیمان و فلز نیست، شهر روح و جان دارد.

گوشه‌گوشه شهر یادآور خاطراتی است که حس همبستگی و تعلق اجتماعی را در میان شهروندانش زنده می‌کند.شهر آینه‌ای است که آثار متنوع مردم، تاریخ و فرهنگ و تمدن بشری را به نمایش می‌گذارد.‏

هویتی دارد که مردمانش عرق و تعصب خود را از آن می‌گیرند.

هویتی که البته این روزها زیر بار آلودگی‌ها، دغدغه‌ها، بی‌توجهی‌ها و بی‌مسئولیتی‌ها در حال گم شدن است. این روزها چهره شهرها بسرعت در حال تغییر و دگرگونی است.

تغییراتی که گویی راه گریزی از آن نیست. در هر گوشه شهرها فقط برج‌ها و ساختمان‌های غول‌پیکر است که فخرفروشانه رخ می‌نماید.

از هر گوشه شهر فقط صدای مهیب فروپاشی ساختمان‌هایی به گوش می‌رسد که روزگاری زینت‌بخش شهرها بوده‌اند.

خانه‌هایی گرم و صمیمی که خاطرات شیرین بسیاری را در قلب و دلشان به یادگار نگاه داشته‌اند و اکنون جای خود را به برج‌هایی زمخت و سیمانی می‌دهند. در این میان، اما آنچه بیش از همه نادیده گرفته می‌شود هویت و معماری شهرهاست که دیگر هیچ نشانی از گذشته ندارد. ساختمان‌های جدیدی که هر روزه از گوشه و کنار شهرها سر بر‌می‌آورند، نه‌تنها چهره ظاهری شهر را دگرگون می‌کنند که هویت و تاریخ آن را نیز زیر سوال می‌برند.

اکنون گویی نوبت به کارگاه هنر یکی از ساختمان‌های قدیمی و هنری شهر تهران با قدمتی بیش از 60 سال رسیده که جایش را به برجی دیگر بسپارد.

این مکان هنری که روزگاری نه‌چندان دور استادانی چون زنده‌یاد پرویز مشکاتیان، شهلا حبیبی، یدالله کابلی، شجاع‌الدین شهابی، یونس فیاض، جعفر نگارنده، حمید شانس، منصور دولو و بسیاری دیگر از بزرگان هنر در آن تدریس می‌کردند، اکنون به یک پیمانکار ساختمانی تحویل داده شده تا برجی دیگر به برج‌های تهران اضافه شده و ساختمانی با قدمت شصت ساله از بین برود.

ای کاش می‌شد شهرهایمان یادگار و خاطره مشترکی بماند در دل‌های نسل آینده تا گاه‌گداری که از گوشه کنار آن می‌گذرند به یاد هویت و تمدن چند هزار ساله‌شان بر خود و میهن‌شان ببالند.

عرفان جلالی ‌- جام‌جم

newsQrCode
برچسب ها: عرفان جلالی
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۲
آرش
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
۰
۰
ما كه نرفتیم ولی شنیدیم تو پاریس ساختمونای بالای 100 سالشونو با همون معماری خارجی و به همون شكل نگه داشتن ولی داخلشو در حد نیاز تغییر دادن و برای ادارات و وزارتخونه هاشون استفاده می كنن وقتی تو شهر قدم می زنی احساس می كنی تو موزه تاریخ معماری داری قدم می زنی! حالا ما اینجا ساختمونامونو كه اساسا فضاش اداریه می كوبیم كه برج های بی قواره بسازیم! آقای روحانی كه صحبت از جذب 4000000 گردشگر برای ایجاد اشتغال 3000000 نفر می كردی این كارا تو دوره شما نباید انجام بشه ها!!!
دارا تفضلی
United States
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۲۷
۰
۰
با سلام،
حقیقتی است انكار ناپذیر. امیدوارم این نوشته های فرهنگی تاثیری بر مسئولان نیز داشته باشد. ممنون بابت بیان حقیقت های شهر. والا بسیاری از كشورهای اروپایی اجازه تخریب ساختمان را نمی دهند تا بافت منطقه بهم نریزد، اما نمی دانم ما چه علاقه ای به تخریب داریم و نه بهسازی.

نیازمندی ها