
این اطلاعات نشاندهنده این است که روز به روز به شمار کاربران اینترنتی در سطح دنیا افزوده میشود تا جایی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته رشد کاربران به مرز اشباع رسیده است. این روزها استفاده از اینترنت به یکی از فعالیتهای روزمره و ضروری تبدیل شده و حالا دیگر شمار قابل توجهی از جمعیت ساکن در این کره خاکی آنلاین هستند.
مقایسه فعالیت کاربران در سالهای اخیر نشان میدهد نه تنها مدت زمانی که کاربران از اینترنت استفاده میکنند افزایش یافته، بلکه فعالیتهای شخصی و تجاری بیشتری از طریق اینترنت انجام میشود.
بسیاری از فعالیتهایی که در این سامانه ارتباطی انجام میشود نیز به مرور زمان شکل جدیدی به خود گرفته است.
سال 81 کاربران اینترنتی فقط 9.1 درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدادند و این در حالی است که این رقم سال گذشته یعنی در یک بازه زمانی 10 ساله به 33 درصد افزایش یافته است.
بدون تردید اینترنت بزرگترین سامانهای است که به دست بشر طراحی و اجرا شده است. سامانهای که میتوان علاوه بر کامپیوتر، تبلت و لپتاپ از طریق دستگاهها و ابزارهای مختلف اعم از تلفن همراه، کنسولهای بازی و مسیریابها در هر موقعیت مکانی و زمانی به آن دسترسی داشت.
فراگیر شدن خدمات مبتنی بر اینترنت تا جایی پیش رفته که توانسته است به بازار بزرگی برای حضور و خودنمایی بسیاری از شرکتها و تولیدکنندگان عرضه و خدمات تبدیل شود.
بسیاری از شرکتهای بزرگ دنیا با استفاده از روشهای مختلف داد و ستد اینترنتی به قدرت رسیدهاند و به این ترتیب اینترنت نه تنها تعامل افراد بلکه راه و رسم تجارت را نیز متحول کرده است.
ایجاد تحولات عظیم در ارتباطات از پستهای الکترونیک تا تماسهای اینترنتی، تحولات گسترده در زمینه سرگرمیهای الکترونیکی دیجیتال، تغییر و تحول صنعت حمل و نقل به کمک سیستمهای ناوبری، تغییر روشهای خرید و فروش کالا از فروشگاههای اینترنتی تا کارتهای اعتباری و پزشکی از راه دور، نمونه های اندکی از حضور اینترنت در عرصههای مختلف زندگی ما هستند.
این حقایق از یکسو نشاندهنده تاثیر اینترنت در تسهیل انجام بسیاری از کارها و امور روزمره است و از سوی دیگر به این معنی است که حجم زیادی از اطلاعات در دیتا سنترها یا مراکز داده ذخیره میشود و این موضوع اهمیت توجه به حفظ امنیت اطلاعات و لزوم گسترش و توسعه مراکز داده را بیش از پیش نمایان میکند.
آنچه مسلم است اینکه اینترنت در حال رشد است و امروزه به اندازهای به اینترنت و خدمات مبتنی بر آن وابسته شدهایم که دیگر نمیتوان این چرخ بزرگی را که به سرعت در حال چرخیدن است، متوقف کرد. با توجه به رشد سریع اینترنت لازم است روز به روز به تعداد مراکز دادهای که انبارهای ذخیره دادهها و اطلاعات هستند، افزوده شود.
اینترنت برق میبلعد
شاید کمی دور از ذهن باشد اما برق مصرفی دیتا سنترها یا همان مراکز داده که امروزه به عنوان انبارهای بزرگ ذخیره دادهها و اطلاعات کاربرد دارند به مراتب بیشتر از برق مصرفی در صنعت خودروسازی است.
اروپاییها پیشبینی کردهاند با توجه به رشد روز افزون کاربران اینترنتی و ضرورت گسترش و افزایش مراکز داده، میزان برق مصرفی در مراکز داده اروپا، سال 94 به یکصد تریلیون وات بر ساعت برسد که این میزان برق برای روشن کردن هشت میلیون واحد مسکونی کافی است.
مراکز داده فقط به 10 درصد از برق مصرفی برای انجام محاسبات نیاز دارند و 90 درصد انرژی مصرفی در مراکز داده به هدر میرود.
این در حالی است که در بیشتر مراکز داده این انرژی از طریق ژنراتورهای دیزلی تامین میشود که آلودگیهای زیستمحیطی به همراه دارد البته اگر به موازات رشد کاربری اینترنت، سرمایهگذاری برای جایگزینی دیتا سنترهای معمولی با دیتاسنترهای سبز افزایش یابد میتوان امیدوار بود برق مصرفی در مراکز داده تا حداقل 30 درصد کاهش پیدا کند.
اکنون تعداد کاربران اینترنتی در سراسر دنیا به بیش از 2.5 میلیارد نفر افزایش یافته است که طبق بررسیهای انجام شده تعداد کاربران از سال 86 تا به امروز یعنی در یک بازه زمانی شش ساله به دو برابر رسیده است.
همهروزه حجم زیادی اطلاعات در اینترنت ذخیره میشود که اگر بخواهیم همه اطلاعات تولید شده در اینترنت و در یک ساعت را روی DVD ذخیره کنیم به بیش از هفت میلیون DVD نیاز داریم و این نشان میدهد در هر ساعت حجم قابل توجهی داده در شبکههای اینترنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
پیشبینی شده تا سه سال آینده میزان اطلاعات ذخیرهشده در اینترنت به چهار برابر افزایش یابد که این تغییرات به معنی افزایش مصرف انرژی در اینترنت است.
حدود 1.5 درصد از کل انرژی برق مصرفی در سطح دنیا به اینترنت اختصاص دارد که این مقدار انرژی حدود 30 میلیارد دات یا به عبارتی برابر است با بازده خروجی 30 نیروگاه انرژی اتمی. در این صورت باید انتظار داشته باشیم هزینه برق مصرفی اینترنت معادل 8.5 میلیارد دلار یا کل سود سالانه گوگل باشد.
پست الکترونیک در برابر پست سنتی
رونق پست الکترونیک به رکود بازار پست سنتی منجر شده است. بر اساس آمار اعلام شده سرویس پست آمریکا به دلیل گسترش کاربرد پست الکترونیک با کسری بودجهای معادل 5.5 میلیارد دلار مواجه شده است و این نشان میدهد انقلاب اینترنتی ارتباطات سنتی را در شرایط بحرانی قرار داده است.
سال 90، تعداد نامههای پستی ارسالی با 22 درصد کاهش نسبت به سال قبل به 167 میلیارد رسید که براساس پیشبینیهای انجام شده این رقم تا سال 1400 به حدود یکصد میلیارد نامه پستی کاهش پیدا میکند.
بنابراین میتوان گفت اینترنت بهعنوان رقیبی جدی به میدان آمده تا بسیاری از کسب و کارها و خدمات سنتی را از میدان به در کرده و یکهتازه این میدان باشد، اما اینترنت تازه در آغاز راه است و هنوز برای رسیدن به آن هدف بزرگی که دانشمندان برای آن پیشبینی کردهاند، راهی طولانی و پر فراز و نشیب پیش رو دارد بنابراین شاید روزی برسد که بتوان ماده را هم از طرق اینترنت جابهجا کرد.
یک دقیقه با اینترنت
براساس بررسیهای آماری به روز شده، در هر دقیقه 216 هزار عکس در اینستاگرام به اشتراک گذاشته میشود. درآمد آمازون در هر دقیقه بهطور متوسط 83 هزار دلار است.
در این مدت 72 ساعت فیلم ویدئویی در یوتیوب ارسال میشود. بیش از دو میلیون جستجوی اینترنتی از طریق موتور جستجوی گوگل انجام میشود.
بیش از 240میلیون نامه از طریق سرویس پست الکترونیک ارسال میشود و همه اینها فقط بخشی از اتفاقاتی است که در مدت 60 ثانیه در دنیای آنلاین اتفاق میافتد.
به این ترتیب میتوانیم بگوییم دنیای آنلاین یا به عبارتی دنیای اینترنت، دنیای بزرگی است: دنیایی خستگیناپذیر که به نظر میرسد دیگر زندگی بدون دسترسی به آن معنی و مفهومی نداشته باشد. این تصویر، تعداد توئیتهای ارسالی، تصاویر بازدید شده، تماسهای تلفنی اینترنتی، نامهای دامنه ثبت شده و بسیاری از دیگر فعالیتهایی را که در مدت یک دقیقه در اینترنت انجام میشود بخوبی نشان میدهد و قدری تامل در اعداد و ارقام ثبت شده به شما نشان میدهد روزبهروز بر نقشهایی که این شبکه بزرگ اطلاعاتی در زندگی بشر ایفا میکند افزوده شده و سایه آن بر زندگی ما گستردهتر خواهد شد.
فرانک فراهانیجم - گروه دانش
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
گفت وگوی اختصاصی تپش با سرپرست دادسرای اطفال و نوجوانان تهران:
بهروز عطایی در گفت و گو با جام جم آنلاین:
گفتوگوی «جامجم» با حجتالاسلام محمدزمان بزاز از پیشکسوتان دفاع مقدس در استان خوزستان