مشکلات ریوی، مهمترین خطر است. بیماریهای ریوی ازجمله بیماریهای رایجی است که کارگران نساجی با آن دست و پنجه نرم میکنند و از مهمترین آنها میتوان به «بیسینوزیس» اشاره کرد؛ نوعی بیماری مزمن ریوی که در شروع، با سرفههای پیدرپی بروز میکند و بتدریج که مواجهه فرد با گرد و غبار پنبه (گرد و غبار ناشی از فرآیندهایی که روی پنبه انجام میشود و در هوای محیط کار پراکنده است) در محیط کار بیشتر میشود، شدت سرفهها و تنگی نفس افزایش پیدا میکند و گاهی نیز حملاتی شبیه حمله آسم ایجاد میشود.
البته نشانه این بیماری در چند مرحله بروز میکند و سالها طول میکشد تا علائم پیشرفته بیماری مشاهده شود.
در واقع کارگر در هفتههای اول گاهی دچار فشار در قفسه سینه شده و با گذشت زمان علاوه بر احساس فشار در سینه، فرد دچار مشکلات تنفسی میشود. در چنین شرایطی اگر مواجهه کارگر با گرد و غبار پنبه قطع شود، نشانه بیماری نیز بهبود مییابد در غیر این صورت بیماری پیشرفت میکند و نارساییهای تنفسی مشاهده میشود. حالا اگر در این مرحله حضور در محیط کاری قطع شود، مقداری از علائم در فرد باقی میماند، اما از پیشرفت بیماری جلوگیری میشود.
اکنون اگر به هر دلیلی کارگر نساجی قادر به ترک محل کارش نباشد، دچار نارسایی قلبی شده و حتی با خطر مرگ مواجه خواهد شد. در این بین بهترین روش پیشگیری از بروز بیماریهای ریوی، استفاده از ماسک است، اما از آنجا که ماسک تنفس راحت را تحت تاثیر قرار میدهد، متاسفانه بیشتر کارگران بدون ماسک سرکار حاضر میشوند.
خطر در بیخ گوش نساجان
کارگران صنعت نساجی در معرض صداهای ناشی از کار دستگاهها هستند و اگر اقدامات کنترلی مناسبی صورت نگیرد، بتدریج میزان شنوایی آنها تا حد زیادی کاهش مییابد.
البته ایدهآلترین حالت ممکن استفاده از گوشیهای حفاظتی در این صنایع است، اما به دلیل رطوبت بسیار زیاد، کارگران را با مشکلاتی مواجه میکند که باعث میشود، تمایلی به استفاده از این گوشیها نداشته باشند.
به همین دلیل کارگران تازه کار نساجی در ماههای نخست دچار افت شنوایی موقتی میشوند که پس از پایان کار و قطع تماس با صدا، بتدریج این افت شنوایی برطرف میشود، اما در صورتی که مواجهه فرد با صداهای دستگاهها ادامه پیدا کند و فرد از گوشیهای حفاظتی استفاده نکند، افت شنوایی موقت به افت شنوایی دائم تبدیل خواهد شد.
این پوست حساس
در برخی فرآیندهای صنعت نساجی، استفاده از برخی حلالها و دیگر مواد شیمیایی میتواند پوست دست کارگران را تحریک کند که البته استفاده از دستکشهای مناسب و استحمام بعد از پایان کار به پیشگیری از تحریکات پوستی کمک خواهد کرد.
همچنین استفاده از کرمهای حفاظتی در سه نوع پاککننده ساده، دافع آب و دافع روغنها و حلالها از پوست دست هنگام کار توصیه میشود.
دکتر اسدالله حبیبی - متخصص طب کار
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم