اختلالاتی مانند اوتیسم، صرع و ناتوانی در راه رفتن در بین بیماران فلج مغزی شایع است.
علت فلج مغزی میتواند هرگونه آسیب یا ناهنجاری مغزی بویژه در دوران جنینی باشد. بهعنوان مثال، کاهش اکسیژنرسانی بافت مغز در دوران جنینی یا هنگام زایمان، نارس بودن نوزاد، تشنج یا بیماریهای هورمونی مادر هنگام حاملگی، مسمومیت حاملگی و بیماریهای عفونی دوران حاملگی، از علل شایع این مشکل است.
البته علت فلج مغزی میتواند دیگر اختلالات مغزی در دو سال اول زندگی هم باشد، از جمله ضربه یا خونریزی مغزی و زردی نوزادی. شدت و عوارض فلج مغزی در کودکان میتواند از یک اختلال حرکتی ساده تا فلج هر چهار اندام یا روند کند رشد و اختلال یادگیری متغیر باشد.
البته بسیاری از کودکان دچار فلج مغزی با وجود داشتن مشکلات جسمی بسیار باهوش هستند.
بهترین درمان فلج مغزی پیشگیری است، یعنی تغذیه و مراقبت های مناسب دوران حاملگی و نوزادی.
همچنین زنان حامله نباید در دوران حاملگی به هیچ وجه در معرض دود سیگار، الکل وآ لودگی هوا باشند. آنها باید مراقب ابتلا به انواع بیماریهای عفونی و واگیردار باشند و رژیم غذایی سالم و طبیعی در این دوران را رعایت کنند.
توصیه میشود بیماران مبتلا به فلج مغزی فعالیت فیزیکی بیشتر و رژیم غذایی غنی از گیاهان و فیبرهای غذایی داشته باشند، این موضوع فواید زیادی برای این بیماران دارد از جمله درمان یبوست که از مشکلات شایع این افراد است.
طب سوزنی یکی از روشهای بسیار موثر برای کمک به بیماران فلج مغزی است. طب سوزنی میتواند با روشی کاملا تخصصی با تحریک اعصاب و عضلات، آزاد شدن نوروترانسمیترها از پایانههای عصبی، تحریـک و فعالسازی قسمتهای مختلف مغز و سیستم اعصاب، بهبود جریان خون اعضای بدن بویژه مغز و سیستم عصبی، تحریک و بهبود جریان انرژی حیاتی در بدن، روشی مفید برای کمک به کاهش عوارض و ناتوانیهای مختلف بیماران فلج مغزی شود.
مطالعات و پژوهشهای زیادی در سراسر دنیا تاثیرات مثبت انواع روشهای طب سوزنی اعم از طب سوزنی گرمایی، طب سوزن با لیزر یا جریان الکتریسیته را در کنار دیگر روشهای درمانی رایج در بهبود شرایط بیماران فلج مغزی نشان میدهد البته این روش باید از سوی متخصص طب سوزنی و با سوزنهای یکبار مصرف انجام شود که در این صورت هیچگونه عارضه جانبی برای آن گزارش نشده است.
رفلکسولوژی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، رواندرمانی، گفتاردرمانی و دیگر روشهای درمانی فیزیکی نیز میتواند موثر باشد. شنا یا انجام حرکات کششی و ورزشی در آب نیز توصیه مفیدی است.
مشاوره روانی با والدین بیمار نیز میتواند به حمایت بیشتر آنها از فرد بیمار کمک کند.
دکتر امیرهومن کاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد