آتشکده سیاهگل یکی از آثار دوره شکوهمند ساسانی است که در 25 کیلومتری شهرستان ایوان و در منطقهای به همین نام در حاشیه جنوبی رودخانه پرآب گنگیر قرار گرفته است.
این اثر سالمترین آتشکده شناسایی شده استان ایلام است که در نوع خود بینظیر است و از اهمیت زیادی در مطالعات باستانشناسی برخوردار است.
آتشکده دارای چهار پایه و یک سقف گنبدی و نیز در اطراف دارای راهرویی برای نیایش است که متأسفانه در سال های اخیر بر اثر عوامل طبیعی و انسانی تخریب شده است و فقط آثاری از این راهرو وجود دارد.
مصالح ساخت این آتشکده تشکیل شده است از گچ نیمکوب و قلوهسنگ های رودخانهای. با توجه به بررسیهای باستانشناسی صورت گرفته در اطراف این اثر، آثاری از بناها و معماری همدوره با آتشکده مورد شناسایی قرار گرفت که احتمال وجود شهر گمشده آریوحان (آریوجان) را در این منطقه بیشتر میکند.
شهر گمشده آریوحان (آریوجان) یکی از شهرهای تاریخی استان ایلام است که بر اساس شواهد و مدارک تاریخی و گفته سیاحان و سفرنامه نویسان در ساحل رودخانه گنگیر استقرار داشته که وجود این مجموعه آثار و دیگر شواهد باستانشناسی حکایت از وجود یک شهر تاریخی در این منطقه دارد.
در صورت بازسازی کامل و معرفی، آتشکده سیاهگل شرایط تبدیل شدن به یک مکان جذاب برای گردشگران و محققان را دارد و برای معرفی این بنا به همراه دیگر آثار تاریخی برجسته استان به گردشگران اقداماتی در دست اجراست و مشارکت رسانههای گروهی استان برای معرفی جاذبههای گردشگری استان ضروری است.
آتشکده «سیاهگل» ایلام اگرچه امروز تنها یادگاری خاموش است از دوران باستان، اما روایتهای زیادی در شلعههای خاموش آن نهفته است.
شعلههایی که از روزگار دور، زرتشتیان را دور این آتشکده جمع کرده و امروز اینچنین آخرین شعلههای آن رو به خاموشی نهاده است.
آتشکده سیاهگل شهرستان «ایوان» یادگار به جا مانده از دوران باستان، نیازمند توجه و بازسازی بوده چرا که براثر گذر زمان و تغییر شرایط جوی بخشهایی از آن تخریب شده است.
این آتشکده محل نیایش و به جا آوردن آداب مذهبی زرتشتیان بوده و با استفاده از مصالحی نظیر قلوه سنگ های رودخانهها و ملات ساروج ساخته شده است.
صحن چهارطاقی همراه با سقف گنبدی و دالان طواف در اطراف چهارطاقی از ویژگی های این بناست.
آتشکده سیاهگل ایوان در سال 49 در نخستین کاوشهای باستانشناسی منطقه به وسیله «واندربرگ»، باستان شناس بلژیکی کشف شد.
کارشناسان میراث فرهنگی قدمت این بنا را به دوره ساسانیان نسبت میدهند.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
با مسعود کاویانی، درباره تاریخچه، روند شکلگیری و افقهای پیش روی رادیو معارف گفتوگو کردیم
گپوگفت «جامجم» با چند هنرمند رادیویی در آغاز سال جدید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با حجتالاسلام مصباحی مقدم دکتر پیغامی و دکتر صمصامی مطرح شد