محققان مرکز روبوتیک دانشگاه شفیلد در یک تحقیق مشترک پروژهای بهمنظور برنامهریزی یک گروه 40تایی از رباتها ارائه کردهاند.
محققان معتقدند توانایی کنترل گروهی رباتها در زمینههای بسیار گستردهای از کاربردهای مختلف مانند کاربردهای نظامی و پزشکی میتواند مفید و سودمند باشد. آنها نشان دادهاند گروهی از رباتها قادر به انجام کارهای جذاب و حمل برخی وسایل به شکل ساده هستند.
رباتها با جمع شدن دور یک شیء و کمک به یکدیگر توانستند یک شیء را روی سطحی صاف هل داده و جابهجا کنند. رباتها همچنین میتوانند بعد از متفرق شدن در داخل یک اتاق، دوباره دور هم جمع شده و به ترتیب اولویت یک دسته را تشکیل دهند.
دکتر رودریچ گراس، رئیس آزمایشگاه رباتیک طبیعی دپارتمان کنترل اتوماتیک و مهندسی سیستمها در دانشگاه شفیلد میگوید: دسته رباتها میتوانند نقش مهمی در آینده میکروداروها بهعنوان نانوبوتها (رباتهای بسیار ریز که یک میلیارد بار از قطر موی انسان باریکترند) و بهعنوان ابزاری برای درمانهای غیرتهاجمی در انسان ایفا کنند.
در مقیاس بزرگتر میتوان از دسته رباتها در بخش نظامی، عملیات جستجو و نجات یا تعامل با یکدیگر در مکانهایی که تردد انسان در آنجا غیرممکن بوده یا بسیار خطرناک است، استفاده کرد.
در صنایع هم از هنگ رباتها میتوان برای بهبود فرآیندهای تولید و افزایش ایمنی در محل کار استفاده کرد.
ترفندی که تیم محققان دانشگاه شفیلد برای کنترل گروهی رباتها به کار بردهاند به شکل فریبندهای ساده بهنظر میرسد.
بهعنوان مثال اگر از رباتها خواسته شود دور هم جمع شده و گروهی تشکیل دهند، لازمهاش این است که هر ربات بتواند تشخیص دهد آیا ربات دیگری در مقابل او قرار دارد یا خیر. اگر وجود داشت ربات پشت سر ربات مقابلش گرد یک مرکز جمع میشود. در غیراینصورت در دایرهای به شعاع بزرگتر حرکت میکند تا ربات دیگری را پیدا کند.
دکتر گراس میگوید: ما در حال توسعه هوش مصنوعی برای کنترل رباتها به روشهای مختلف هستیم. نکته کلیدی اینجاست که حداقل اطلاعات مورد نیاز ربات برای انجام وظیفهاش را بدانیم. آگاهی از میزان اطلاعات مورد نیاز ربات مهم است چراکه ممکن است ربات به حافظه و حتی واحد پردازش نیازی نداشته باشد و بنابراین بتوان از این فناوری در رباتهایی با مقیاس نانو و بهعنوان مثال در کاربردهای پزشکی استفاده کرد.
منبع: spacedaily
مترجم: آتنا حسنآبادی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد