پیکها در حالی که سینی بزرگ در دست دارند و در آن شمعی روشن کرده و نقل، نبات، سبزه و تمثالی از حضرت علی(ع) گذاشتهاند با سرنا و دهل به در خانهها میآیند و ترانه میخوانند. در کلانشهرهایی مانند تهران نیز شاهد هستیم که در آستانه عید نوروز برخی محلات و کوچهها با صدای نوروزخوانی و شادیآفرینی این پیکها همراه است.
آیین «تکمخوانی»
یکی از این پیکهای نوروزی نامش «تکمخوانی» است. تکمخوانی چند روز مانده به چهارشنبه سوری اجرا میشود. واژه تکم از دو بخش «تکه» و «م» تشکیل شده که «تکه» در زبان ترکی به معنی بز نر قوی هیکل است که همیشه جلوی گله حرکت میکند و گله را به چراگاه میبرد. «م» نیز ضمیر ملکی اول شخص مفرد است و تکم در واقع به معنی بز نر من است و به کسی که تکم را میرقصاند، تکمچی میگویند.
این مراسم در منطقه جغرافیایی فرهنگی آذربایجان یعنی در استانهای آذریزبان مانند زنجان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و حتی در کشور آذربایجان و همچنین بخشهایی از کردستان و خراسان شمالی هم مرسوم است. گرچه برگزاری این مراسم نسبت به گذشته کمرنگ شده؛ اما همچنان در برخی مناطق اجرا میشود و به دلیل اهمیت آن حتی کانون پرورش فکری کودک و نوجوان نیز عروسکی را به نام «تکم» ساخته است.آیین تکمخوانی همواره به عنوان آیینی ماندگار و منحصربهفرد مورد توجه مردم بوده است و همه ساله با فرارسیدن نوروز مردم به انتظار تکمچی مینشستند و انتظار داشتند که تکمچی آنها را برای بهار آماده سازد و بشارتدهنده فصل تازه طبیعت باشد.
تکمچی به در هر خانهای که میرسد، شعر میخواند و صاحبخانه به تناسب وضع مالی و امکانات خود چیزی به عنوان شادباش و انعام به او میدهد. یکی از بیتهایی که تکمچی به زبان ترکی میخواند، این است. «جناب جبرئیل نامه گتیردی/ گتیرجگین پیمبره یتیردی/ مبارک قوللارین گویه گوتوردی/ سبزون بو تازه بایراموز مبارک/ آیوز، ایلوز، هفتوز، گونوز مبارک.» یعنی جناب جبرئیل نامه آورد/ به محض آوردن به پیامبر رسانید/ پیغمبر هم دستهایش را به آسمان برداشت که / این عید تازهاتان مبارک باشد/ ماهتان، سالتان، هفتهتان، روزتان مبارک باد. تکمخوان تکه (بز نر چوبی) را روی صفحه گرد در بین روستاییان میچرخاند و حرکت میدهد و اشعاری را درباره فرارسیدن بهار میخواند. در فرهنگ آذربایجان تکمخوان از یک ماه مانده به عید در بین روستاییان حرکت میکند و به نام بایرام آیه بهش، معروف است یعنی ماه عید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد