سالها پیش، دو مانده به آمدن بهار، هنرمندان اصفهانی به تکاپو میافتادند تا با افزایش تولیدات خود به پیشواز بهار و رونق کسب و کارشان روند. بالاخره عید میآید و کلی مسافر. صنایعدستی هم مثل همیشه سرجهازی سوغات ایرانی بوده است.
اما امسال دل هنرمند ایرانی بیش از هر سال دیگری شور میزند و نگران آمدن بهار است. از یک سو قیمت مواد اولیه افزایش پیدا کرده و قدرت خرید مردم پایین آمده است. از طرف دیگر نبود گردشگر و توریست هم مزید علت شده و وضعیت این حوزه را نگرانکننده کرده است.
«غلامعلی فیضالهی» رئیس اتحادیه صنایعدستی اصفهان در اینباره میگوید:« یک ماه که از زمستان میگذرد وضعیت صنایعدستی هم بهدلیل نبود مسافر و سردی هوا راکد میشود. اما صنعتگران تلاش میکنند تا شروع فصل بهار تولیدات خود را افزایش دهند. اتفاقی که امسال کمتر شاهد آنیم».
وی میافزاید: امسال وضعیت صنایعدستی مناسب نیست. گرانی است. مردم تمامی پول خود را صرف مایحتاج اولیه زندگی میکنند. ایندرحالی است که جنس ارزان هم در بازار وجود ندارد، قیمتها اجناس متوسط هم افزایش پیدا کرده و مردم مثل سابق قدرت خرید ندارند.
با اینحال، مردم اصفهان و تمام کسانی که آمدن مسافر را به انتظار میکشند چشم دوختهاند به آب زایندهرود. رئیس اتحادیه صنایعدستی اصفهان میگوید، آب زایندهرود باز نیست و هنرمندان هم نمیدانند بهار امسال مسافر بهخاطر زایندهرود میآید یا نه! هنرمندان و صنعتگران صنایعدستی با شرایط موجود به آمدن بهار خوشبین نیستند.
ایندرحالی است که کیفیت محصولات صنایعدستی روز به روز پایین میآید و از تعداد اجناس و کالاهایی که زیبنده اصفهان باشد کاسته میشود. فیضالهی با اعتقاد بر اینکه، صنایعدستی امروز اصفهان در شان اصفهان نیست ادامه میدهد: قدرت خرید مردم در اندازه خرید محصول باکیفیت نیست بنابراین هنرمند از کیفیت کار میزند تا بتواند درصد فروش را افزایش دهد. باتوجه به اینکه صنایعدستی هنوز کاربردی نشده ضروری است که از این هنر ـ صنعت حمایت بیشتری شود. با اینکه همواره بر صنایعدستی استراتژیک تاکید شده تا نقاط ضعف و قوت آن شناسایی شود اما هیچکدام از این اهداف مشخص نشده و واقعیت صنایعدستی اصفهان تلختر و تیره تر از گذشته میشود.
اما کارشناسان به یکی از راهکارهایی اشاره دارند که در شرایط فعلی از ورشکستگی صنعتگران جلوگیری کند. گفته میشود حضور در نمایشگاههای خارجی فرصتیاست که اجناس با قیمت مناسب فروخته شود.
فیضالهی در این رابطه میگوید: با اینکه نمایشگاههای خارج از کشور هماکنون بهترین فرصت بهشمار میرود اما هنرمندان اگر هم نمایشگاهی برگزار شود باز هم نمیتوانند حضور داشته باشند.
بهگفته وی، از یک سو در این مقطع زمانی خروج اجناس به خارج از کشور نیازمند حمایت است. نبود امکانات، هزینه رفت و برگشت بهقدری افزایش یافته که هنرمند ترجیح میدهد که عطای این فرصت را به لقایش ببخشد. با اینحال اگر سفارتخانهها با همکاری خانههای فرهنگی شرایطی برای حضور هنرمندان و صنعتگران فراهم کنند میتوان از این اقدام بهعنوان یکی از امتیازات و پتانسیلهای جذب درآمد نام برد.(میراثفرهنگی)
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد