خبر خوب یا خبر بد؟ مایلید اول کدام را بشنوید؟ ما ترجیح میدهیم اول خبری شیرین به شما بدهیم و بعد برویم سراغ خبری دیگر که دودلتان میکند. خبر امیدوارکننده این است که دیروز محمدحسن طریقتمنفرد، سرپرست وزارت بهداشت اعمال برخی اصلاحات را در برنامه پزشک خانواده تائید کرد و گفت قصد دارد اختیارات پزشکان را در این برنامه افزایش دهد تا دستشان در رسیدگی به امور سلامت مردم بازتر باشد.
او همانگونهای اهداف وزارتخانهاش را تعریف کرد که رئیسجمهور در حکمش به او ابلاغ کرده است: «سعی ما در وزارت بهداشت این است که در وهله اول امکانات را برای مراقبتهای اولیه و گسترش خدمات عمومی با محوریت پزشک خانواده صرف کنیم.»
بیمایه، فطیر است
سرپرست وزارت بهداشت گوشزد کرد «البته اجرای این برنامه بیمایه فطیر است و حتما حقوق پزشکان عمومی هم افزایش پیدا میکند و سعی میکنیم تا جای ممکن پرداختی به پزشکان عمومی را بیشتر کنیم تا پرداخت بهجامعه پزشکی، عادلانهتر و شکاف درآمدی، کم شود.»
طریقتمنفرد توضیح داد: وزارت بهداشت در حال رفع نقصهای برنامه پزشک خانواده در دو استان فارس و مازندران است که برنامه در آنها اجرا شده است و سپس آن را گسترش خواهد داد، اما وقتی خبرنگار فارس از او پرسید دست آخر چه وقت این برنامه در استانهای دیگر اجرا میشود فقط به گفتن «زمان آن نزدیک است» بسندهکرد و فرجه زمانی را مشخص نکرد.
اجرای برنامه تهران متوقف شد!
دقیقا وقتی سرپرست وزارت بهداشت مشغول اعلام خبرهای امیدوارکننده درباره برنامه پزشک خانواده بود، احمدرضا فرسار، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتوگو با خبرنگار دیگری از همان خبرگزاری خبر ناخوشی درباره این برنامه را اعلام کرد.
او اعلام کرد که برنامه پزشک خانواده در تهران بنا به عللی متوقف شد و دانشگاه منتظر دستور وزارت بهداشت در این باره است و به همین علت قرار است این برنامه فعلا به شکل پایلوت در استان قزوین و سپس براساس نتایج در تهران نیز اجرا شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ناامیدانه اعتراف کرد: به نظر میرسد مسئولان وزارت بهداشت در سیاستهای خود تغییراتی ایجاد کردهاند و از عجلهای که در اجرای برنامه پزشک خانواده داشتند، خبری نیست.
او افزود: بنابراین آخرین وضع ثبتنام پزشکان در برنامه پزشک خانواده مشخص نیست و منتظر دستور کتبی از وزارت بهداشت برای چگونگی اجرای برنامه هستیم.
بررسی گفتههای این دو مسئول نشان میدهد که آنها کاملا در جهت عکس یکدیگر گام برمیدارند. به عبارت دیگر در شرایطی که سرپرست وزارت بهداشت از گسترش طرح پزشک خانواده میگوید معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار میکند که طرح در پایتخت متوقف شده است.
توقف نداریم
محمد شریعتی، رئیس ستاد اجرایی برنامه پزشک خانواده در گفتوگو با جامجم درباره این تناقض با تائید ایجاد تغییراتی در طرح پزشک خانواده میگوید: طرح پزشک خانواده به هیچوجه متوقف نمیشود چرا که این طرح براساس حکمی که رئیسجمهور به سرپرست جدید این وزارتخانه ابلاغ کرده، جزو اولویتهای وزارت بهداشت است.
به گفته او ایجاد تغییراتی در این طرح نیز طبیعی است چرا که در دستورالعمل پزشک خانواده مصوب بیست و ششم فروردین امسال نیز آمده است که احتمال دارد تغییراتی در این طرح اعمال شود برای مثال اختیارات و وظایف پزشک عمومی و البته سطح پاسخگویی او افزایش پیدا میکند.
رئیس ستاد اجرایی برنامه پزشک خانواده درباره وضع اجرای این برنامه در تهران نیز توضیح میدهد که هماکنون این طرح در برخی بخشهای استان تهران همچون شهرری و اسلامشهر در حال اجراست و پس از اعمال تغییرات، اجرای آن سراسری خواهد شد.
دم خروس و قسم...
در گذشتههای دور وقتی کسی بر صحت موضوعی پافشاری میکرد که مدارکی درباره دروغ بودنش موجود بود، میگفتند «قسمت را باور کنیم یا آن دم خروس را؟» حالا هم، گرچه رئیس ستاد اجرای پزشک خانواده میگوید وزارت بهداشت برنامهای برای توقف این طرح ندارد، اما گفتههای معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را همنمیشود نشنیده گرفت و گزارشهای مردمی نیز وجود دارد که ثابت میکند در برخی بخشهای تهران، این طرح با وجود خواست مس,ولان اجرایی نشده است.
شریعتی مایل نیست در این باره توضیحی بدهد، اما مقام مسئول دیگری که نخواست نامش فاش شود در گفتوگو با جامجم درباره مشکلی شرح میدهد که ما پیشتر نیز بهآن پرداختهایم و همان گره کور طرح پزشک خانواده بهحساب میآید.
او میگوید: «این برنامه نیاز به کمک مستقیم دولت دارد چرا که قرار است دولت در ازای هر نفر ایرانی، حدود 4000تومان به سازمانهای بیمهگر بپردازد، اما این پرداخت هنوز کامل نشده و به همین علت اجرای برنامه دچار تاخیر شده است.»
با این اوصاف، میشود نتیجه گرفت که گره کار برنامه پزشک خانواده به دست دولت باز میشود که اگر بودجه لازم را در اختیار بیمهها قرار دهد، آنها میتوانند حقوق پزشکان خانواده را تامین کنند و طرح در سراسر کشور قابل اجرا میشود و در غیر این صورت این طرح تا زمانی که بودجهاش تامین شود در حد محدودی متوقف میشود و به این ترتیب وزارت بهداشت، از انجام مسئولیتی که جزو اولویتهای اجراییاش تعیین شده است بازمیماند.
مریم یوشیزاده - گروه جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت