تاریخ را در جاده چالوس فراموش نکنید

در جاده پرپیچ و خم و سرسبز جاده کوهستانی چالوس، با آن کوه‌های سرسبز و استوار، درختان و خروشانی رود، پس از سد امیرکبیر، کیلومتر 43 جاده چالوس: اینجاست که به روستای تکیه سپهسالار در سینه‌کش کوهستان البرز می‌رسی.
کد خبر: ۲۱۴۲۸۶

روستایی در کوه‌های البرز که به یمن وجود مبارک امامزاده ابراهیم متبرک است و به گفته اهالی، نام روستا برگرفته از لقب این امامزاده همام است که معروف به سپهسالار بوده‌اند.

در روستای 800 نفری تکیه سپهسالار، آنجا که کوه‌های سرخ رنگی این روستا را احاطه کرده است و دل‌انگیری هوای پاکش بر چهره مسافران می‌وزد، برگی از تاریخ ورق خورده.

غار الله‌اکبر که در دل کوه‌های اطراف روستا پنهان است، روزی از روز‌های تاریخ پناه امامزاده ابراهیم(ع)‌ و شاهد شهادتش بوده است.

امامزاده ابراهیم از نوادگان حضرت امام سجاد(ع) زینت عابدان و ساجدان است که با 4 نسل به آن امام(ع)‌ می‌رسد. در روایات آمده است؛ این امامزاده به اتفاق جمعی از بنی‌هاشم، به همراه حضرت معصومه(س) از مدینه منوره برای زیارت حضرت ثامن‌الحجج علی‌ابن موسی‌الرضا(ع) وارد ایران ‌شدند؛ اما پس از رحلت حضرت معصومه(س) در شهر قم، تحت تعقیب ماموران بنی‌عباس قرار می‌گیرند و طی درگیری و گریز به کوه سرخ در «آسارا» پناه می‌آورند، سرانجام در درگیری با دشمنان در همان کوه به درجه شهادت نائل می‌شود. از آنجا که این حضرت، سرپرست و فرمانده همراهان و کاروان همسپار حضرت معصومه(س) بوده‌اند، به سپهسالار مشهورند.

در محل شهادت این بزرگوار، آستان مقدسی بنا شده. ضریح چوبی امامزاده روی آن به زیبایی و سادگی زیر صخره‌ای از سنگ قرار دارد. برای رسیدن به آستان امامزاده باید از کوچه‌باغی سبز و تزئین شده با درختان سنجد گذر کرد. پشت ضریح دهانه غار به دل کوه منتهی می‌شود که نفس سرد و لطیف کوه را درون صحن و ضریح این آستان مبارک حس می‌کنی. گویا ایشان زائر خسته راه را با تبسم دلنواز و آسمانی‌اش می‌نوازد.

حالت عارفانه دعای زائران، دل‌های سنگی کوهستان را چونان لطافت بهاری خاضع می‌کند.

دیوار‌های صخره‌ای آستان آن حضرت جلوه‌ای از معماری طبیعت است و... هم آنقدر که باورنکردنی است که ستودنی!

وجود مرقد مطهر آن حضرت در کنار چشم‌‌انداز زیبای روستا، کوه‌های سربه فلک کشیده و مناجات زلال و همیشگی رودخانه فضای خاصی برای زائران و گردشگران به تصویر کشیده است، گویی در آنجا همه واقعا به خدا نزدیک‌ترند؛ همان طور که خدا از ما به ما نزدیک‌تر است(قرآن)‌.

در محوطه پشت آستان مقدس، صخره‌ای به ارتفاع 10 متر قرار دارد که به صخره آب چکان معروف است. آنجا زائران نیت می‌کنند، می‌ایستند تا قطره‌های آب با چکیدن بر سرشان، نمادی و نشانه‌ای برای اجابت نیاز‌ها و خواسته‌هایشان باشد. مردم محل معتقدند که صخره برای امام اشک می‌ریزد! و اما علت این اعتقاد؛ محل ریزش قطرات، بالاترین نقطه صخره و جایی است که به کوه‌های اطراف ارتباط ندارد و روی آن هم از برف و یخچال خبری نیست! معلوم نیست این قطرات آب در کجا جمع شده‌اند که به فاصله هر 30 ثانیه یک بار می‌چکد.

از دیگر جاذبه‌های متنوع و منحصر به فرد روستای سپهسالار، کوه‌های سربه فلک کشیده هفتخوان، هزاربند، کاهار و هزارچشمه است که کوهنوردان را به فتح قله‌های خود دعوت کرده و می‌کند.

گرمای وجود اهالی روستا، طبیعت خنک و ییلاقی‌ آنجا را دلچسب می‌کند. مردمی سختکوش و مهربان که سالیان سال با گشاده‌رویی، میزبان میهمانان امامزاده ابراهیم هستند. مردمی متدین و صبور روستای آنها در آغاز قدمگاه امامزاده است.

باغداری و دامداری، شغل اصلی اهالی محل است.

حجت‌الاسلام نعمت‌الله خدری، از هیات امنای امامزاده ابراهیم است. او می‌گوید: این روستا علی‌رغم داشتن ظرفیت‌های زیارتی و سیاحتی آنچنان که باید مورد توجه قرار ندارد.

خدری می‌گوید: قبل از انقلاب یکی از نوادگان شاهزاده قاجار، تولیت اینجا را برعهده داشت و سال 43 به منظور دستیابی به زیرخاکی‌های این مکان، کلیه آثار باستانی را بهم ریخت و درهای قیمتی، فرش‌ها، ظروف و اشیای تاریخی را به تاراج برد و بنای قدیمی و باستانی را به بهانه این که می‌خواهد ساختمان جدید بسازد، تخریب کرد!
او می‌گوید: ساختمان کنونی شباهتی به محل تدفین یک امامزاده ندارد و فاقد گنبد، بارگاه یا مناره است. به اعتقاد خدری، این روستا می‌تواند به عنوان محلی برای گردشگران و زائران تجهیز و آماده شود و با ساخت هتل و جاذبه‌های گردشگری، امکانات اقتصادی و تفریحی، گردشگران زیادی را می‌توان جذب این روستا کرد.

کرج ــ خبرنگار جام‌جم 
آسیه چهارباغی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها