متلایف، این غول یک میلیارد پوندی آماده است شاهد رقص آبیهای لندن و پاریسیها در شبی باشد که جهان را مبهوت خواهد کرد. چلسی تیمی که با هدایت انزو مارسکا، بهتازگی طعم قهرمانی در لیگ کنفرانس اروپا را چشیده حالا با تیمی جوان و پرشور پا به این میدان گذاشته. آبیهای لندن در این تورنمنت نشان دادهاند که قلبهای بزرگی دارند. پیروزی ۲ بر صفر مقابل فلومیننزه برزیل در نیمهنهایی، با درخشش ژائو پدرو و کول پالمر، گواهی بر آمادگی آنهاست. لوی کولویل، مدافع جوان چلسی پیش از بازی گفت: «پاریسنژرمن فوقالعاده است اما ما رئال مادرید یا اینتر نیستیم!» این جمله روحیه جنگجویانه تیمی را نشان میدهد که با وجود جوانی، از هیچ حریفی هراس ندارد. چلسی با ترکیب بازیکنانی مثل انزو فرناندز، قهرمان جام جهانی ۲۰۲۲ و مارک کوکوریا که مسافتی خیرهکننده در این تورنمنت دویده، آماده است با پرس سنگین و توپگیری سریع پاریسیها را غافلگیر کند. در سوی دیگر میدان، پاریسنژرمن قهرمان لیگ قهرمانان اروپا، با اقتدار به فینال رسیده است. شاگردان لوئیس انریکه که دو سال است با هماهنگی بینظیر بازی میکنند، رئال مادرید را در نیمهنهایی با نتیجهای تحقیرآمیز بر صفر در هم کوبیدند. عثمان دمبله با ۳۵گل در فصل جاری و فابین رویز با بریس در آن بازی، ستونهای اصلی این تیم هستند. پاریسیها بدون کیلیان امباپه به تیمی تبدیل شدهاند که انگار چشمبسته هم یکدیگر را در زمین پیدا میکنند. لوئیس انریکه پیش از بازی گفت: «ما در لحظهای خاص هستیم و میخواهیم تاریخسازی کنیم.» پاریسنژرمن با بازیکنانی مثل ویتینیا که بیشترین مسافت را در این تورنمنت دویده و اشرف حکیمی، با تجربه ۸۵بازی ملی تیمی است که روی کاغذ شانس اول قهرمانی محسوب میشود. ورزشگاه متلایف، با ظرفیت ۸۲هزار نفری با وجود گرمای ۳۴درجهای و رطوبت بالا احتمالا نزدیک به ۸۰هزار تماشاگر را در خود جای خواهد داد تا شور و هیجان این فینال بالاتر برود. فیفا هم برای جذب تماشاگران، قیمت بلیتها رااز۴۷۳دلاربه ۱۳۴دلار کاهش داده تا این جشن فوتبالی فراگیرتر شود. اما این بازی فقط تقابل دو تیم نیست. حضور علیرضا فغانی، داور ایرانی_استرالیایی، به این فینال ابعادی حماسی بخشیده است. فغانی که پیشتر فینال المپیک ۲۰۱۶ و جام جهانی باشگاهها در سال ۲۰۱۵ را سوت زده، با قضاوت در بازی افتتاحیه این تورنمنت و دیدار چلسی_پالمیراس، حالاافتخاری دیگر به کارنامه درخشانش اضافه خواهدکرد. او با کمکهایش از استرالیا (آنتون شچتینین و اشلی بیچم) آماده است این نبرد را با دقت واقتدار مدیریت کند.این فینال رقابتی بین تجربه و جوانی، بین نظم تاکتیکی پاریسنژرمن و روحیه سرکش چلسی است.آیا دمبله و راموس باز هم درخشش خواهند داشت یا پالمر و فرناندز جام را به لندن میبرند؟ یک چیز قطعی است: امشب، متلایف شاهد شبی فراموشنشدنی خواهد بود که تا سالها در تاریخ فوتبال حک خواهد شد.
کابوس چلسی
در تاریخ ۲۵ساله جام باشگاههای جهان، هیچ تیمی بیشتر از یکبار در فینال نباخته؛ اتفاقی که شاید برای چلسی رقم بخورد. این سومین حضور چلسی در فینال جام باشگاههای جهان است و آبیها در دو فینال قبلی، یکبار برنده و یکبار بازنده بودند و حالا اگر در فینال امشب، مغلوب پاریسنژرمن شوند، نخستین تیم باشگاهی خواهند بود که دو بار در فینال این تورنمنت شکست خوردهاند. چلسی سال ۲۰۱۲ در فینال مقابل کورینتیانس برزیل مغلوب شد و ۹سال بعد در فینال ۲۰۲۱، با پیروزی مقابل یک تیم برزیلی دیگر (پالمیراس) قهرمان جام باشگاههای جهان شد.
طلسم ۱۳ ساله
بد نیست بدانید تقابل چلسی و پاریسنژرمن در فینال جام جهانی باشگاهها نخستین فینال تمام اروپایی این تورنمنت است. دلیلش هم این است که در فرمتهای قبلی جام جهانی باشگاهها جز چند دوره، امکان حضور دو تیم از یک قاره در این تورنمنت وجود نداشت. با این وجود طلسمی که گریبان تیمهای آمریکای جنوبی را گرفته دور ماندن از کسب عنوان قهرمانی طی ۱۳سال گذشته است. آخرین قهرمانی یک تیم از آمریکای جنوبی برمیگردد به فینال ۲۰۱۲ که کورینتیانس با یک گل چلسی را شکست داد. بعد از آن همه قهرمانهای جام باشگاههای جهان اروپایی بودند.
حمله به جایزه ۱۲۵ میلیون دلاری!
جوایز جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۵: بیسابقه در تاریخ فوتبال. جام جهانی باشگاهها ۲۰۲۵ با فرمت جدید ۳۲ تیمی نهتنها از نظر ورزشی بلکه از منظر مالی نیز نقطه عطفی در تاریخ فوتبال است. فیفا برای این تورنمنت مجموعا ۸۶۰.۲۵میلیون یورو(حدودیک میلیارد دلار)جایزه اختصاص داده که بیسابقهترین رقم درتاریخ رقابتهای باشگاهی جهان محسوب میشود. طبق گزارشها، قهرمان این دوره حدود ۱۲۵میلیون دلار دریافت خواهد کرد؛ مبلغی که با پاداش قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا (۱۳۱میلیون دلار در فصل ۲۰۲۳-۲۴) قابل مقایسه است اما با توجه به تعداد بازیهای کمتر(هفت بازی تا فینال)، جذابیت مالی فوقالعادهای دارد. مبلغ پایه مشارکت برای تیمهای اروپایی بین ۱۱تا۳۲.۸میلیون یورو متغیر است که براساس رنکینگ یوفا تعیین میشود. برای مثال، رئال مادرید تا مرحله یکچهارم نهایی ۷۲.۸۹میلیون یورو درآمد کسب کرد. این جوایز هنگفت، انگیزهای مضاعف برای تیمها ایجاد کرده و جام جهانی باشگاهها را به ویترینی بیرقیب در فوتبال باشگاهی تبدیل کرده است.
آمارهایی از فینالهای جام باشگاههای جهان
از سال ۲۰۰۰ تاکنون پنج فینال جام باشگاههای جهان به وقتهای اضافی کشیده شده و تکلیف قهرمان در ۱۵فینال دیگر، در همان ۹۰دقیقه مشخص شده است.
پرگلترین فینال جام باشگاههای جهان فینال ۲۰۲۲ بود که رئال مادرید با نتیجه ۵ بر ۳ مقابل الهلال عربستان به پیروزی رسید.
در این سالها یکطرفهترین فینالها دو فینالی بود که با نتیجه ۴ بر صفر تمام شد. سال ۲۰۱۱ بارسا چهار گل به سانتوز برزیل زد و سال ۲۰۲۳ هم سیتی با همین نتیجه فلومیننزه را مغلوب کرد.
تنها فینال بدون گل جام جهانی باشگاهها فینال اولین دوره آن در سال ۲۰۰۰ بود میان دو تیم برزیلی کورینتیانس و واسکودوگاما. این فینال تنها فینالی است که به ضربات پنالتی کشیده شد و با قهرمانی کورینتیانس به پایان رسید.
در تاریخ فینالهای جام باشگاههای جهان جز یک مورد، همواره تیمی که گل اول را زده قهرمان شده است. تنها کامبک فینالها مربوط میشود به سال ۲۰۰۹ که بارسا تا دقیقه ۸۹ با یک گل از استودیانتس آرژانتین عقب بود اما با گلهای دقایق ۸۹ پدرو و ۱۱۰ مسی قهرمان شد.
سریعترین گل تاریخ فینالهای جام باشگاههای جهان را همین دو سال پیش خولین آلوارز با پیراهن منچسترسیتی در ثانیه ۴۰ وارد دروازه فلومیننزه کرد.
دیرترین گل تاریخ فینالهای جام باشگاههای جهان را کای هاورتز در دقیقه ۱۱۷ برای چلسی به ثمر رساند. چلسی با این گل پالمیراس را شکست داد و قهرمان شد.
در ۲۰ فینال قبلی جام باشگاههای جهان فقط دو گل به خودی به ثمر رسیده است. یکی توسط یحیی نادر، بازیکن العین در مصاف با رئال مادرید در سال ۲۰۱۸ و دیگری هم توسط نینو، بازیکن فلومیننزه در فینال ۲۰۲۳ مقابل سیتی.
Filippo Inzaghi
فیلیپو اینزاگی
اولین بازیکنی که در فینال جام باشگاههای جهان دبل کرد فیلیپو اینزاگی بود که امسال بهعنوان سرمربی الهلال را تا نیمه نهایی تورنمنت بالا آورد. اینزاگی در فینال ۲۰۰۷، در دقایق ۲۱ و ۷۱ دروازه بوکاجونیورز را باز کرد و نقشی کلیدی در پیروزی ۴ بر ۲ میلان داشت. لیونل مسی برای بارسا در فینال ۲۰۱۱، وینیسیوس جونیور و فدریکو والورده برای رئال مادرید در فینال ۲۰۲۲ و خولین آلوارز برای منچسترسیتی در فینال ۲۰۲۳ دیگر بازیکنانی هستند که در یک فینال به تنهایی دو گل زدهاند.
Lionel Messi
لیونل مسی
یکی از رکوردهای دستنیافتنی لیونل مسی، شاید همین رکورد باشد. ستاره شماره ۱۰ بارسلونا، تنها بازیکنی است که در سه فینال جام باشگاههای جهان موفق به گلزنی شده. مسی در فینال ۲۰۰۹ دروازه استودیانتس آرژانتین را گشود، در فینال ۲۰۱۱ دو بار دروازه سانتوس را باز کرد و در فینال ۲۰۱۴ هم زننده یکی از سه گل بارسلونا به ریورپلاته آرژانتین بود. مسی که امسال هم در جام جهانی باشگاهها گلزنی کرد، همراه رونالدو، با چهار گل زده بهترین گلزنان فینالهای جام باشگاههای جهان هستند.
Cristiano Ronaldo
کریستیانو رونالدو
آقای هتتریک فوتبال دنیا، تنها بازیکنی است که در فینال جام باشگاههای جهان موفق به هتتریک شده. کریستیانو رونالدو در فینال ۲۰۱۶ با پیراهن رئال مادرید، سه بار دروازه کاشیماآنتلرز ژاپن را گشود و درحالی که بازی در ۹۰ دقیقه ۲بر۲ مساوی بود، با همین هتتریک تیمش را قهرمان جهان کرد. رونالدو تاکنون ۶۶بار در دوران فوتبالیاش موفق به هتتریک شده که ۵۶بار آن با پیراهن باشگاهی و ۱۰بار هم با پیراهن تیم ملی پرتغال بوده است.
تمام قهرمانهای جام باشگاههای جهان
رئال مادرید (اسپانیا) ۵
بارسلونا (اسپانیا) ۳
کورینتیانس (برزیل) ۲
بایرنمونیخ (آلمان) ۲
لیورپول (انگلیس) ۱
چلسی (انگلیس) ۱
سائوپائولو (برزیل) ۱
اینترناسیونال (برزیل) ۱
میلان (ایتالیا) ۱
منچستریونایتد (انگلیس) ۱
اینترمیلان (ایتالیا) ۱
منچسترسیتی (انگلیس) ۱