هاشمیان تا به حال سابقه سرمربیگری در پرسپولیس و هیچ تیم دیگر لیگ برتری نداشته است و مربی با تجربهای محسوب نمیشود. البته او بعد از وداع با فوتبال خوابهایی طلایی برای خود دیده بود. بعد از شركت در عالیترین و پیشرفتهترین دورههای مربیگری گمان میكرد خیلی زود به نیمكت تیم ملی فوتبال ایران میرسد اما انگار از مناسبات و ضوابط و روابط فوتبال ایران خبر نداشت. بههر حال وحید در ۴۸سالگی نخستین و بزرگترین چالش دوران مربیگری خود را تجربه میكند، نیمكت داغ و جنجالی پرسپولیس.
تفكرات خاص وحید
وحید هاشمیان دورههای مربیگری A و B یوفا را گذرانده و برخلاف بسیاری از مربیان شاغل در فوتبال ایران مدرك تاپ مربیگری دارد. هاشمیان به لطف سالها حضور در بوندسلیگا بهعنوان بازیكن و بازی در تیمهایی نظیر هامبورگ، بایرنمونیخ و بوخوم از تجربه بالایی برخوردار است و سیستمهای پیشرفته فوتبال اروپا را میفهمد؛ و دقیقا چالش اصلی همینجاست. ذهن فوتبالی او كه براساس فوتبال مدرن بنا شده چقدر با فوتبال ایران كنار میآید؟ او شاگرد یوپ هاینكس و فلیكس ماگات بوده و با توجه به این شرایط نظم دفاعی، پرسینگ ساختارمند و استفاده درست از فضا برای او اولویت است. بخش مهمی از فوتبال بوندسلیگا، جایی كه تفكر فوتبالی هاشمیان در آنجا پروبال گرفته، برمبنای فوتبال مستقیم و فیزیكی است. بر همین اساس، یك دفاع منظم خطی وجود دارد و ضدحمله سریع با مهاجمان سرعتی رخ میدهد. تمایل به استفاده از هافبكهای پرتحرك و توپربا نیز بسیار در ذهن مربیان بوندسلیگایی تثبیت شده است. حالا وحید هاشمیان با این طرز تفكر بوندسلیگایی بهدرد پرسپولیس میخورد؟
تضادهای احتمالی
پرسپولیس معمولا بازیهای مالكانهای را در فصلهای پیش ارائه داده است و هواداران این تیم معمولا توقع بازیهای هجومی و زیبا را از تیم دارند. تیم معمولا با دفاع جلو بازی میكند و از خط پرس ابتدایی برخوردار است. پرسینگ بالا نخستین اشتراك وحید هاشمیان با پرسپولیس است اما نكته بسیار مهم و ضروری این است كه شاید هاشمیان براساس ذهن بوندسلیگایی خود چندان دنبال بازی مالكانه نباشد؛ آیا این موضوع میتواند نخستین تضاد دوطرف بهشمار میرود. پرسپولیس همچنین از بازی تركیبی برخوردار است كه این یكی هم در ذهن وحید هاشمیان ممكن است وجود نداشته باشد.
تنها نكته مثبتی كه میتوان در اینجا در نظر گرفت این است كه وحید هاشمیان بتواند به سرخها انعطافپذیری تاكتیكی اهدا كند؛ چیزی كه در فصل گذشته فقدان آن بارها پرسپولیس را به دردسر انداخت.
پرسپولیس برانكو، پرسپولیس وحید
هاشمیان نیاز به ستاره دارد؛ ستارههایی كه بتوانند كیفیت تیم تحت هدایت برانكو را از خود نشان بدهند. البته با توجه به تفكرات هاشمیان بهنظر نمیرسد او دنبال ساختن تیمی پرزرق و برق و پرستاره باشد. نخستین برنامه وحید باید مدیریت چالشهای موجود باشد.
چالشهای وحید این مواردند:
۱- مدیریت بازیكنان: وحید تا به حال سابقه چندانی در مدیریت بازیكنان و بهخصوص بازیكنانی از جنس ستاره را نداشته است. هاشمیان سابقه سرمربیگری در لیگ برتر ندارد و این نخستین چالش او خواهد بود كه چگونه با مجموعهای از بازیكنان جوان و باتجربه كنار میآید.
۲- فشار رسانه و هوادار: هاشمیان شخصیتی آرام دارد و این شخصیت آرام میتواند با هیاهوی رسانهای در تضاد باشد. از سویی هواداران پرسپولیس بعد از لیگ بیست و پنجم احتمالا بیصبر و تحملتر خواهند شد و این هم یكی دیگر از چالشهای وحید خواهد بود بهخصوص اگر پای شكست هم در میان باشد.
۳- فاقد برند شخصی: حتی كریم باقری هم برند شخصی خود را در ایران ساخته اما وحید هاشمیان هنوز فاقد برند است. او راه بسیار طولانی دارد تا مانند مربیانی چون گلمحمدی، قلعهنویی، برانكو و فرهاد مجیدی صاحب برند شود.
۴- تطابق دادن بازیكنان با تفكرات خود: این بزرگترین چالش وحید هاشمیان بهشمار میرود. شاید بهدلیل عدم تجربه كافی، کنترل از دست او خارج شود. آنگاه دیگر مشخص نیست چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
ناآزموده در چالش سنگین
وحید هاشمیان بهعنوان یك مربی ناآزموده چالش بسیار سنگین و عجیبی در پرسپولیس خواهد داشت. او گزینهای مبهم برای سرخهاست. آیا میتواند پرسپولیس را از سایههای سنگین ناكامی در لیگ بیست و ششم بیرون بكشاند؟