
سوابق تاریخی دو کشور ایران و عمان نشاندهنده این است که دو کشور همواره خواهان ثبات، آرامش و امنیت در منطقه بودهاند. توسعه این روابط میتواند هم به نفع کشورهای همسایه و نیز برای منطقه حائز اهمیت باشد. با توجه به سیاست اصولی و همیشگی جمهوری اسلامی ایران و تاکیدش بر استفاده از ظرفیتهای همسایگی باید از تمامی ظرفیتها و توانمندیهای کشورهای اسلامی، بهویژه همسایگان، برای تحقق همگرایی و همکاری در حلوفصل مسائل منطقه بهره گرفت. این ارتباطات میتواند موجب تحکیم، تثبیت و تقویت همکاریهای بینالمللی و منطقهای شود.
دوکشور در مدیریت مشترک تنگه هرمز که یکی از آبراههای مهم و استراتژیک بینالمللی است میتوانند نقش مؤثری در تأمین امنیت منطقه ایفا کنند. شرایط حساس و استراتژیک خلیجفارس و دریای عمان ایجاب میکند روابط دفاعی و نظامی دو کشور بیش از گذشته مورد تأکید قرار گیرد و توافقاتی که در گذشته در کمیته مشترک دفاعی میان دو کشور وجود داشت فعالتر و اجراییتر شود.
از سوی دیگر، رویکرد مثبت و خیرخواهانه دولتمردان عمان و سیاست تنشزدایی آنان در سالهای اخیر، میتواند در موضوعات منطقهای و بینالمللی نقشآفرین باشد. بهویژه تلاش عمان طی سالهای اخیر در زمینه رفع تحریمهای ناعادلانه و میزبانی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، گویای حسن نیت دولت عمان در کاهش تنشهای منطقهای بوده است.
ایران و عمان دارای کمیتههای متعددی هستند که لازم است این کمیتهها فعالتر و اجراییتر شوند. رهبرمعظمانقلاب نیز در دیدارهایی که با مقامات عمانی داشتند بر فعالترشدن این کمیتهها و اجرای مصوبات مربوطه تأکید داشتهاند.
وجود کمیته راهبردی، کمیته مشترک اقتصادی، دفاعی و امنیتی بین ایران و عمان نشان از گسترش روابط میان دو کشور دارد و نویدبخش افق روشن همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف اقتصادی، تجاری و فرهنگی است.
در میان کشورهای حوزه خلیجفارس، عمان بهعنوان کشوری آرام و غیرسیاسی شناخته شده است. مراودات سیاسی عمان با کشورهای منطقه و قدرتهای جهانی در حل مناقشات و منازعات منطقهای سابقه طولانی دارد و همواره در بهرهگیری از اصل بیطرفی نقش بسزایی ایفا کرده و در کاهش تنشهای منطقهای تأثیرگذار بوده و حتی در موضوع فلسطین همواره با محکومیت جنایتهای رژیم صهیونیستی، از حقوق فلسطینیها برای مقاومت حمایت کرده و اقدامات وحشیانه صهیونیستها را مانعی برای دستیابی به راهحلهای سیاسی و صلحآمیز دانسته است. عمان درباره بحران یمن نیز از پیوستن به ائتلاف ضدانصارالله خودداری و با نامگذاری آنان بهعنوان سازمان تروریستی مخالفت کرده که این نشاندهنده درایت و پختگی سیاسی عمان در منطقه است.
عمان با توجه به موقعیت ژئوپلیتیکی خود در غرب آسیا و اتخاذ سیاستی متفاوت در چند دهه اخیر، توانسته سیاستی پایدار برای حفظ تعادل بین قدرتهای جهانی و منطقهای ایجاد کند و ثبات امنیتی خود را حفظ نماید. هدف اصلی عمان در عرصه سیاست خارجی و داخلی، تأمین ثبات و امنیت و بهبود وضعیت اقتصادی در بستر امنیت منطقهای و حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات است.
ایران و عمان اشتراکات تاریخی و مرزی متعددی دارند و مدیریت مشترک تنگه هرمز که یکی از آبراههای کلیدی برای عبور ذخایر نفتی جهان است، اهمیت ویژهای دارد. هماهنگیها و رایزنیهای سیاسی و بینالمللی میان دو کشور، همچنین، میتواند نقش بسزایی در تحولات منطقهای ایفا کند.
به این ترتیب سفر دکتر پزشکیان به عمان نقطهعطفی در تحولات و روابط دو کشور و معادلات منطقهای محسوب میشود.