در این بین از جایگاه و نقش رسانهها همچون رادیو در پوشش این رویداد نمیتوان گذشت؛ رسانهای که همواره در مسیر ترویج فرهنگ کتابخوانی پیشقدم بوده وامسال نیزهمچون سالهای گذشته، باحضور پررنگش درنمایشگاه کتاب و برپایی غرفههای استودیوی رادیویی و تصویری به صورت زنده این رویداد بزرگ فرهنگی را پوشش میدهد. در این گزارش با دستاندرکاران برنامههایی رادیویی که نمایشگاه کتاب را پوشش میدهند، گفتوگو کردهایم که میخوانید.
رادیو ایران در «باغ هنر»
وحید بیات، تهیهکننده «باغ هنر» از رادیو ایران درباره این که برنامه به حوزه فرهنگ و هنر اختصاص دارد و تمام اتفاقات فرهنگی و هنری کشور را رصد میکند، میگوید: این برنامه از دیروز تا پایان نمایشگاه کتاب از ساعت ۱۶ تا ۱۶:۴۵ از محل نمایشگاه بینالمللی کتاب به صورت زنده پخش میشود. تمرکز برنامه بهطور کامل روی بحث کتاب و نمایشگاه است و ما میکوشیم با کسانی که در نمایشگاه حضور دارند درحوزههای مختلف کتاب بهخصوص دربحث دیجیتال و هوش مصنوعی که در یکی دو سال اخیر خیلی باب شده، صحبت کنیم. برنامه باغ هنر علاوه بر تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی به هنرهای دیگر مثل صنایعدستی و گردشگری میپردازد و یک بخش پایه ثابت این برنامه معرفی کتاب است. وی ادامه میدهد: در این سالها در برنامه باغ هنر علاوه بر معرفی کتاب، به مسائل مربوط به نشر و کمبود کاغذ نیز توجه داشتیم. یکی از موضوعاتی که به آن پرداختیم، حقوق مترجمان و اهمیت حفظ حقوق آنان بود.
رادیو جوان «در کافه رادیو»
سیروس رجبی، تهیهکننده برنامه«کافه رادیو» میگوید: برنامه «کافه رادیو» با حضور در نمایشگاه هر روز از ساعت ۱۵ تا ۱۶ به صورت زنده از رادیو جوان روی موج اف ام ردیف ۸۸ پخش میشود. این برنامه میکوشد تا با نگاهی تازه به حالوهوای نمایشگاه، مخاطبان را در جریان فضای فرهنگی و کتابمحور این رویداد بزرگ قرار دهد.وی در ادامه گفت: در این برنامه ضمن معرفی نویسندگان جوان با آنها گفتوگو و کتابهایشان به مخاطبان شناسانده میشود. همچنین در بخشی به معرفی کتاب میپردازیم و گزارشگر برنامه با حضور درمیان غرفهها،کتابهای پرفروش رابرای شنوندگان معرفی میکند. علاوه بر آن، گزارشهایی ازمیان بازدیدکنندگان نمایشگاه تهیه خواهد شد تاصدای علاقهمندان واقعی کتاب هم به گوش برسد.
رادیو فرهنگ؛ همراه با«کتاب فرهنگ»
منصوره کردی، مدیر گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ درباره برنامه «کتاب فرهنگ» میگوید: رادیو فرهنگ از همان سالهای آغازین تأسیس خود، با توجه به رسالت ذاتیاش در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی، همواره در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران حضور فعال و مؤثر داشته و امسال نیز در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب با برنامه کتاب فرهنگ حضور دارد. این برنامه مجله ترکیبی است که شامل گزارش، گفتوگو، نقد و معرفی کتاب است و همهروزه در بازه زمانی ۱۷ تا ۱۸ با رویکرد تعمیق فرهنگ کتابخوانی و بررسی دغدغههای ناشران و نویسندگان تقدیم شنوندگان میشود. در کنار معرفی کتاب، چنانچه فرصت برنامه اجازه دهد به چالشهای حوزه کتاب و مسأله عدالت فرهنگی پرداخته خواهد شد؛ این مسائل دغدغههایی هستند که ما نهفقط از زبان کارشناسان، بلکه از زبان ناشران و مخاطبان نیز بازتاب خواهیم داد. وی ادامه میدهد: معرفی نویسندگان جوان و نوظهور یکی از اهداف اصلی ماست. در هر برنامه، بخشی به گفتوگو با این نویسندگان اختصاص دارد تا صدای نسل تازه قلم را به گوش مخاطبان برسانیم و از دغدغههای آنان بیشتر بشنویم.
رادیو ورزش «بر سکوی دانش»
رقیه آقازاده، تهیهکننده برنامه «سکوی دانش» از رادیو ورزش میگوید: به مدت ۱۰ روز از ساعت ۱۴ الی ۱۵ روی موج رادیو ورزش از نمایشگاه کتاب در خدمت همراهان همیشگی رادیو ورزش هستم. در این برنامه به نویسندگان و ناشران حوزه ورزشی میپردازیم. برنامکی هم پیشبینی شده که درباره ورزشکاران قلم به دست است که خاطراتشان را نوشتهاند یا کتابشان منتشر شده است. وی معتقد است: در حوزه ورزش کتابهای کمی منتشر شده، چون ورزش بیشتر جنبه سرگرمی دارد، ما خیلی کتابهای ورزشی متنوعی جز کتابهای دانشگاهی نداریم. به نظرم مفاهیمی مثل اقتصاد ورزش کمتر به آن پرداخته شده، در برنامه بیشتر از لحاظ محتوایی دغدغه داریم و مباحثی مثل کاغذ و... در برنامه ما جایگاهی ندارد.
رادیو سلامت؛ همراه در «اردیبهشت کتاب»
ملیحه کاظمی، تهیهکننده برنامه «اردیبهشت کتاب» از رادیو سلامت میگوید: این برنامه در مدت برگزاری نمایشگاه هر روز ساعت ۱۶:۰۵ از رادیو سلامت به مدت ۴۵ دقیقه روی آنتن میرود. محور و رویکرد اصلی این برنامه پیوند مجدد مخاطب با کتاب و آشنایی با حوزههای تخصصی در چهار حوزه اصلی سلامت است. رادیو سلامت نیز براساس مأموریت و محوریت اصلی شبکه یعنی آگاهیرسانی در چهار حوزه اصلی سلامت سعی میکند تا با حضوری مؤثر در این رویداد بهعنوان یک رسانه تخصصی فرصتی را برای عموم مخاطبان برای پیوند با مطالعه بهعنوان ابزاری برای ارتقای سواد سلامت و بالابردن کیفیت زندگی فراهم کند. در کنار آن اطلاعرسانی از تازههای تخصصی نشر در حوزههای مختلف سلامت با ویژهبرنامه اردیبهشت کتاب تقدیم مخاطبان میشود.
رادیو معارف؛ دوستدار «یار مهربان»
محمدجواد عابدینی، تهیهکننده برنامه «یار مهربان» از رادیو معارف میگوید: یکی از کوچکترین خادمان رادیو معارف یا به قول بزرگان دانشگاه معارف هستم. شش یا هفتمین سالی است که توفیق دارم در بزرگترین رویداد فرهنگی کشور حضور داشته باشم و در کسوتهای مختلف نقشآفرینی کنم اما این چهارمین سالی است که تهیهکنندگی برنامه را بهعهده دارم. برنامه یار مهربان شنبه تا پنجشنبه ساعت ۱۷ تا ۱۸ با رویکرد غنیسازی اوقات و ترویج فرهنگ کتابخوانی تهیه میشود. وی درباره محتوای بیشتر برنامه توضیح میدهد: ما در برنامه یار مهربان سراغ کتابهایی از جنس دفاع مقدس، فرهنگی و انقلاب اسلامی میرویم که خوشایند مخاطبان ماست که به این نوع کتابها علاقه بیشتری دارند، محتوای این کتابها واقعا حرفی برای گفتن دارد و انصافا بعد از مطالعه حال خیلی خوبی به انسان دست میدهد.
رادیو تهران، «خواندنیها کم نیست»
مهدی مجنونی کسمائی،تهیهکننده رادیو تهران در این دوره ازبرگزاری نمایشگاه بابرنامه«خواندنیهاکم نیست»همراه مخاطبان میشود و میگوید: این برنامه هر روز تا پایان نمایشگاه به صورت زنده از ساعت ۱۸ تا ۲۰ با بخشهای مختلف تقدیم مخاطبان میشود. خواندنیها کم نیست یک برنامه عصرگاهی با حال وهوای نمایشگاه است که سعی میکنیم اخبار داغ و تازه را به سمع مخاطبان برسانیم. کارشناسان، خبرنگاران و گزارشگران به ما کمک میکنند تا چیزی از چشم این برنامه دور نماند. برنامه خواندنیها کم نیست در همه حوزهها عمل میکند،چه کتابهایی که تازه منتشر شدهاند وچه کتابهایی که چندمین چاپ آنهاست. اگر مسئولان و نویسندگان در محل نمایشگاه حضور یابند درباره کتابها با آن گفتوگویی خواهیم داشت.
رادیو گفتوگو با «کتاب گفت»
محمد بخشایش، تهیهکننده رادیو گفتوگو میگوید: این شبکه رادیویی در ایام نمایشگاه امسال با برنامه «کتاب گفت» از ساعت ۱۱ تا ۱۲ این رویداد فرهنگی را پوشش میدهد. در بخشی از برنامه معرفی نمایشگاه و گفتوگو با ناشران تدارک دیده شده، در بخشی دیگر هر روز میزبان یکنویسنده خواهیم بود و با آنها به گفتوگو مینشینیم. در برنامه کتاب گفت، میزگردی با محوریت کتاب روز طراحی شده که با اجرای مریم خادمپور در ایام نمایشگاه روی آنتن میرود.
رادیو نمایش «استودیو هشت»
موسوینژاد، تهیهکننده رادیو نمایش در نمایشگاه کتاب حضور یافته و درباره برنامه «استودیو هشت» توضیح میدهد: تقریبا حدود ۱۵ دوره است که نمایشگاه کتاب را پوشش میدهم. در این برنامه گفتوگو با نویسندگان مطرح، خوانش بخشی از کتابها توسط گویندگان مختلف، نقد و بررسی مسائل صنعت چاپ، اطلاعرسانی در حوزه چاپ تازههای کتاب، مسابقه کتابخوانی و... از بخشهای جذاب این برنامه است. تمرکز ما بیشتر روی انتشارات و کتابهایی در حوزه نمایش، تئاتر سینما و هنرهای نمایشی است. برای ایجاد حس طراوت و جذب بیشتر مخاطبان، از منوچهر آذری، چهره پیشکسوت و محبوب رادیو و طنز، بهعنوان یکی از مجریان برنامه بهرهخواهیم برد.
رادیو اقتصاد، همراه با «بازار کتاب»
فرزانه صادقیان، تهیهکننده رادیو اقتصاد است که در ایام نمایشگاه با برنامه «بازار کتاب» همراه مخاطبان است و میگوید: برنامه بازار کتاب به مدت ۱۰ روز، از ساعت ۱۴ به صورت زنده از رادیو اقتصاد پخش خواهد شد. با توجه به رسالت رادیو اقتصاد، رویکرد اقتصادی این برنامه، وضعیت صنعت چاپ و نشر کتاب را بررسی خواهیم کرد. در هر برنامه با همراهی مهمانان متخصص مرتبط به یک موضوع مشخص در حوزه اقتصاد نشر میپردازیم؛ از جمله تأثیر برگزاری نمایشگاه کتاب بر اقتصاد نشر کشور و اقتصاد نشر دیجیتال. از دیگر موارد نیز به بازار کتاب کودک و نوجوان و دیگر کتابهای تخصصی، بازارسازی کتاب در فضای مجازی، روند شکلگیری فروشگاههای بزرگ و تأثیر آنها بر اقتصاد نشر کشور، برندسازی در بازارکتاب، وضعیت اقتصادی مشاغل مرتبط بر حوزه کتاب، وضعیت صنعت چاپ کشور، وضعیت کاغذ و تأثیر هوش مصنوعی بر اقتصاد نشر و... اشاره خواهیم کرد.
ایرانصدا با «کتاب گپ»
سارا عشقینیا، اجرای برنامه «کتاب گپ» از ایرانصدا را برعهده دارد و در اینباره توضیح میدهد: این برنامه مجموعه پادپخش (پادکست) درباره کتاب و حواشی آن است. ایرانصدا بر بستر فضای مجازی است و قابلیتهای متفاوتی نسبت به شبکههای اف ام دارد که در کنار رسالت همراهی و همپایی با شبکهها، خود نیز در قالب شش گروه تولید محتوای مجزا برای مخاطبان دارد. یکی از این گروهها پادکست است که مخاطبان ویژه خودش را دارد، درباره کتاب و حواشی آن است. هر آنچه به حوزه کتاب میپردازد در این پادکست به آن پرداخته خواهد شد. وی ادامه میدهد: انشاءالله،هر روز پس از ضبط پادکستهای کتاب گپ، این محتوا روی پایگاه پادکست قرار خواهد گرفت تا مخاطبان بتوانند آن رامشاهده وگوش دهند. در نتیجه، پادکستهای کتاب گپ به صورت ویدئو و صوتی در دسترس خواهند بود وعلاقهمندان میتوانند ازمحتواهای تصویری و شنیداری بهرهمند شوند.
تست صدا در غرفه ایرانصدا
علی جعفری، مسئول غرفه ایرانصدا در نمایشگاه کتاب میگوید: تمامی مراحل تست صدا در غرفه ایرانصدا که در ضلع جنوبی شبستان مصلای امام خمینی(ره) واقع شده به صورت کاملا رایگان انجام میشود. علاقهمندان به گویندگی میتوانند برای انجام تست از آغاز برگزاری نمایشگاه کتاب ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت، از ساعت ۱۴ تا پایان ساعات کاری نمایشگاه به غرفه ایرانصدا مراجعه کنند. وی در پاسخ به این پرسش که برای انجام تست صدا اغلب چه کسانی به غرفه مراجعه میکنند، میافزاید: اکثر مراجعهکنندگان جوانها بین سن ۱۸ تا ۳۰ سال هستند. البته افرادی هم که دوران میانسالی را پشتسر گذاشتهاند هم به ما مراجعه میکنند. برنامههای تولید شده در استودیوهای مستقر در نمایشگاه، علاوه بر پخش زنده از آنتن رادیویی، از طریق وبسایت شبکههای رادیویی و نرمافزار کاربردی ایرانصدا به نشانی iranseda. ir نیز به صورت تصویری برای مخاطبان قابل دریافت خواهد بود.