او تجارب سالیان خود را به این برنامه فرهنگی آورده و در گفتوگو با چهرهها به کاربسته است تا بازپیوندی میان ادب و آواز برقرار سازد. اساسا«موسیقی» و«ادبیات» دو رکن اثباتشده وکاملا موثر برتمام شئون زندگی بشری هستندکه در حوزه فرهنگ و حتی تمدن بازتعریف میشوند. بهطور خاص از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند وموجبات ساختهشدن شخصیت وهویت یک جامعه را فراهم میکنند.حوزه تمدنی ایران بهویژه فلات مرکزی ازاین ویژگی شاخص همواره بهره برده وبهرغم تهدیدات و تهاجمهای گسترده بیشماری هم که به خود دیده، اما بازهم به مدد فرهنگ غنی خود که متکی به هنر، موسیقی و ادبیات است از این ورطههای ناامن و ویرانکننده به سلامت عبور کرده. مصادیق عینی این موضوع از دیرباز تا همین دوران دفاعمقدس و حتی بعد از آن نیز بهوضوح مشخص و نمایان هستند که ادبیات و موسیقی در قالبها و شکلهای مختلف چگونه ایفای نقش میکنند و جامعه را بهرغم همه مشکلات و چالشهایی که دارد در حالت پویایی و زنده نگهمیدارند.
موسیقی و ادبیات، بهویژه شعر،بستر تحولساز جامعهای فرهیخته مانند ایران محسوب میشوند.دراین فضا، شخصیتهای برجسته فرهنگی همچون ستارههای آسمان درخشش پیدا میکنند و هریک به نوبه خود زیبایی ودرخشش سپهر تاریخی ایران را رقم میزنند. پرداختن به این شخصیتها و افراد حوزه فرهنگ و معرفی آنها به مخاطبان و بازنمایی پیوند موسیقی و ادبیات یک توجه رسانهای خاص با رویکرد حتی آموزشی را میطلبد که شبکه آموزش سیما با توجه ویژه به این مقوله پرداخته و برنامه فاخر و فرهیختهمحور «دستان» را بعد از چند سال دوباره روی آنتن خود برده. تهیهکنندگی این برنامه را چهره آشنای حوزه تولیدات فرهنگی سیما، محمد مناجاتی پیش میبرد که شناخت تخصصی نسبت به این حوزه دارد.همانطور که اشاره شد میزبان خوشکلام دستان نیز رسول نجفیان است که باکولهباری ازتجربه ودانش و ذوق وقریحه هرشب ازحدودساعت۲۱ از شبکه آموزش سیمامهمان منازل مخاطبان میشود.مطابق انتظار،وی صمیمانه درباره این برنامه باماگفتوگو داشت وتوضیحاتی رادرخصوص ساختارومحتوای آن ارائه کرد.
نقشآفرینی ادبیات در وانفسای امروز
نجفیان در گفتوگو با قابکوچک، درباره اهمیت پرداختن به ادبیات در جهان امروز و پناهبردن به آن مطرح میکند: در جهان معاصر اتفاق بدی افتاده و علیرغم اینکه فضای مجازی یک فضای مورد نیاز و کاربردی است، اما متاسفانه همه چیز را تحت تاثیر قرار داده و میتوان گفت که در این وانفسا ادبیات بیشتر از هر زمان دیگر میتواند خودش را نشان بدهد و نقش ایفا کند.
وی ادامه میدهد: من عاشق ادبیات هستم و هرگاه فرصتی برای همکاری در برنامهای مرتبط با ادبیات پیشآید، سعی میکنم در آنجا حضور داشته باشم. تاکنون برنامههای مختلف ادبی را اجرا کردهام که به موضوعات خاصی مانند اشعار و زندگی شاعران بزرگی چون مولانا و سعدی پرداختهاند. اکنون در این برنامه با دستانی پرتجربه گرد هم آمدهایم تا مخاطب بتواند آن را بهعنوان یک مرجع معتبر در زمینه فرهنگ، هنر و ادبیات بشناسد.
مفاهیم فرهنگی با زبان آموزشی
این مجری و بازیگر درباره نگاه برنامه جدید خود در قاب تلویزیون بیان میکند: درواقع دستان پنجرهای رو به شعر و موسیقی و فرهنگ و هنر است که خود را ملزم به انجام وظیفه در خصوص نگهداشت فرهنگ و هنر و ادبیات میداند و میکوشد تا مفاهیم را به گونه آموزشی در اختیار مخاطبان و بهخصوص جوانها قرار دهد.
تغییر ساختار در ارائه محتوا
نجفیان در مورد تغییرات برنامه میگوید: رویکرد آموزشی دستان اگرچه پیش از این نیز وجود داشت، اما تغییر ساختاری در ارائه محتوا باعث شده تادراین برنامه شاهدتجلی هنراصیل باشیم که درخصوص شعر،موسیقی وفرهنگ وهنر بهوجودمیآید.وی میافزاید: بعد از یک فاصله طولانی که در ساخت و تولید دستان بهوجودآمد، ضرورت و الزام این برنامه بیشتر احساس شد و آقای محمد مناجاتی که خود اشراف خوبی به این حوزه دارد و از تهیهکنندههای خوشنام محسوب میشود مجددا روی به ساخت این برنامه آورد و توجه ویژه به معرفی شاعران، هنرمندان و ...جوان و گمنام و کمنام دارد تا بتواند به این حوزه ارزش مضاعفی در جهانی که جهان اینترنت و فضای مجازی است ببخشد.
فرهنگ، موضوعی زودبازده نیست
به باور نجفیان،این برنامه همچنان مسیرطولانی در پیش دارد. اومیگوید:هنوز آنگونه که باید دستان نتوانسته است خودش را معرفی کند و هنوز با نقطه مطلوب فاصله دارد واین موضوع طبیعی است و بهطورکلی موضوع فرهنگ یک موضوع زودبازده نیست و زمان میبرد تا یک موضوع فرهنگی و هنری بتواند جایگاه خود را در بین اقشار مختلف جامعه باز کند.
باز شدن دریچههای تنفس
این هنرمند که خود سابقه طولانی در عالم موسیقی دارد، علاقهاش نسبت به برنامه جدید خود را چنین شرح میدهد: دستان را کامل دوست دارم. به نظرم پرداختن به موسیقی ملی و شعر و ادبیات دریچههای بسته تنفس زندگی انسان را باز و پیوندهای ایجادشده میان موسیقی و دیگر هنرها، ارکان وجودی انسان را سرشار میکند.وی در مورد بخشهای مختلف برنامه میگوید: از آیتمهایی که در این برنامه دوست دارم کارگاه آموزش شعر و ترانه است که مخاطبان جدی و جوان خوبی دارد و میتواند بهعنوان یک مرجع آموزشی مناسب کارکرد سازندهای درخصوص حفظ ادبیات اصیل داشته باشد. نجفیان توضیح میدهد:«قرارهمدل»و«دیدار مشاهیر» ازجمله برنامههای دیگری هستند که هرکدام به تناسب خود توانستهاند مخاطبان را همراه کنند. رویکرد من در گفتوگو با مهمانان، علاوه بر معرفی، ارائه نکات آموزشی است تا مخاطبان با احساس رضایت از پای شبکه بلند شوند.
امتداد یک موفقیت
مجری برنامه دستان ضمن اشاره به دورههای قبلی برنامه و اقبال مخاطبان نسبت به آن میگوید: این برنامه با توجه به سابقه خود که توانسته بود جزو برنامههای برتر در دورههای قبل باشد مورد توجه کارشناسان و عوامل سیاستگذار و برنامهریز تلویزیون هم هست. این موضوع قطعا مسئولیت من مجری و عوامل تولید را سنگینتر میکند. مسلم است که ما همه تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا آنچه که شایسته مخاطب فرهیخته این برنامه است بهعملآید.
حفظ مرز میان عام و خاص
نجفیان و عوامل طراح محتوای برنامه تلاش داشتند هم برنامه را برای مخاطبان متخصص حوزه موسیقی جذاب نگهدارند و هم بتوانند در جذب بینندگان از هر قشر و سنی موفق باشند. نجفیان دراینباره توضیح میدهد: نگاه به آموزش مستقیم یا غیرمستقیم با بهرهگیری از حضور مشاهیر و هنرمندان شاخص در کناربرگزاری کارگاههای ادبی درآن وطرح دکورهای جذاب،هنری و چشمنواز از ویژگیهای موثر بر همراهی مخاطب است که سعی شده ذائقه او مورد توجه قرار دهد. گفتوگوها نه آنچنان در عمق تخصصی وارد میشود که مخاطب عام خسته شود و نه بیتفاوت از اصول است که دنیای حرفهای دچار خدشه گردد.