با اینحال وزارت جهادکشاورزی بهدنبال آن است که باتوسعه دیپلماسی کشاورزی زمینه تنوع مبادی صادراتی محصولات کشاورزی را فراهم آورد، چون درحالحاضر عمدهترین مقاصد صادراتی کشورهای عراق، امارات و افغانستان است. از سوی دیگر، هماکنون تراز تجاری محصولات کشاورزی حدود چهارمیلیارد دلار منفی است، این درحالیاست که سالانه حدود ۱۳۰میلیون تن محصول در کشور تولید میشود. به همین دلیل به نظر میرسد با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در کشور و جلوگیری از ضایعات بخش کشاورزی میتوانیم این تراز منفی تجاری رارفع کنیم.این امرزمانی اهمیت پیدا میکند که طی سالیان اخیررویآوردن به سیاستهای اقتصاد مقاومتی و افزایش صادرات محصولات غیرنفتی، خصوصاصادرات بخش کشاورزی که اصولا تحریمپذیر نیستند، مورد تاکید مسئولان امر قرار گرفته است.
افزایش تنوع مبادی صادرات محصولات کشاورزی
محمدمهدی برومندی، معاون باغبانی وزارت جهادکشاورزی در گفتوگوی اختصاصی با جامجم درخصوص ارزآوری صادرات محصولات کشاورزی گفت: سالانه ششمیلیارد دلار محصول کشاورزی و غذایی به دیگر کشورها صادر میشود که از این میزان نزدیک به سهمیلیارد دلار آن سهم بخش باغبانی بوده است.وی افزود: یکی از محصولاتی که هرساله ارزآوری قابلتوجهی برای کشور به همراه دارد کیوی است، بهطوریکه هماکنون صادرات این محصول که خواهان زیادی در بازارهای جهانی دارد، آغاز شده و به نظر میرسد شاهد افزایش ارزآوری آن برای کشورمان باشیم.
معاون باغبانی وزارت جهادکشاورزی تصریح کرد: بهطور نرمال هرساله ۴۴۰هزار تن کیوی در کشور تولید میشود که همین امر سبب شده ایران پس از چین، نیوزیلند و ایتالیا، چهارمین تولیدکننده کیوی دنیا باشد. بااینحال اما به نظر میرسد با توجه به شرایط اقلیمی که در سالجاری در استانهای شمالی بهوجود آمده تولید این محصول به ۳۹۰هزار تن برسد.
برومندی در بخش دیگری از سخنان خود به کیفیت بالای کیوی امسال در مقایسه با سالهای گذشته پرداخت و گفت: تولید کیوی ایران بدون استفاده از سموم صورت میگیرد، بههمیندلیل یکی از ارگانیکترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است. وی در این خصوص تصریح کرد: پیشبینیهای وزارت جهادکشاورزی حاکی از آن است که نیمی از کیوی تولیدی سالجاری یعنی ۲۰۰هزار تن از آن به دیگر کشورها صادر میشود.معاون باغبانی وزارت جهادکشاورزی با اشاره به دیگر محصولات صادراتی کشورمان گفت: در سال گذشته شاهد آن بودیم که با افزایش خیرهکننده صادرات پسته، ارزآوری حدود ۱.۵میلیارد دلاری نصیب کشورمان شد.برومندی افزود: خرمای ایران سهم خوبی در بازارهای جهانی دارد، بهطوریکه ارزآوری آن به حدود ۳۰۰میلیون دلار میرسد و در سالهای اخیر نیز سیب درختی و کشمش توانستهاند جایگاه صادراتی خوبی از آن خود کنند. این مقام مسئول در وزارت جهادکشاورزی با اعلام این خبر که صادرات محصولات گلخانهای ۳۰۰میلیون دلار ارزآوری به همراه داشته است، تاکید کرد: بهدنبال تنوعبخشی به کشورها و مقاصد صادراتی محصولات کشاورزی هستیم. این درحالیاست که هماکنون به ۸۰ کشور دنیا محصول کشاورزی صادر میشود که البته بیشترین میزان صادرات به عراق و افغانستان است. برومندی افزود: درحالحاضر اتحادیه اروپا قوانین سختگیرانه برای واردات کالاهای مختلف اعمال کرده، ولی با توجه به کیفیت بالای پسته و خشکبار داخلی توانستهایم سهم زیادی در این بازارها داشته باشیم، ضمن اینکه این کشورها خواهان زعفران ناب ایرانی نیز هستند.
صادرات محصولات کشاورزی در سال جاری
آمارهای گمرک نشان میدهد تا پایان آبان سالجاری میزان ارزآوری صادرات محصولات کشاورزی به دیگر کشورها به چهارمیلیارد و ۹۰۰میلیون دلار رسیده و رشدی ۳۳درصدی نسبت به سال گذشته داشته است.سهم ارزش محصولات کشاورزی و غذایی از کل صادرات غیرنفتی در این مدت ۱۲.۸درصد بوده و متوسط قیمت هر تن از محصولات غذایی و کشاورزی صادراتی ۷۶۳ دلار است که نسبت به سال گذشته رشدی هشتدلاری را نشان میدهد.
سهم ۳۰ درصدی عراق از محصولات کشاورزی و غذایی ایران
در این میان بررسی آمارها حاکی از آن است که ۶۳درصد از کل ارزش صادرات محصولات کشاورزی و غذایی طی هشتماهه سال ۱۴۰۳ به پنج مقصد عمده صادراتی ایران، یعنی عراق، امارات متحده عربی، پاکستان، روسیه و چین صادر شده است. از بین این پنج کشور، عراق ۳۰ درصد، امارات متحده عربی ۱۱درصد، پاکستان ۸درصد، روسیه ۷درصد و چین ۶درصد از صادرات محصولات کشاورزی و غذایی ایران را به خود اختصاص دادهاند.
پسته، مهمترین محصول کشاورزی صادراتی
بررسی مهمترین محصولات صادراتی کشور تا پایان آبانماه سالجاری نیز نشان میدهد که ۲۵ درصد از کل ارزش صادرات کالاهای کشاورزی و غذایی به پنج کالا اختصاص داشته و «پسته خندان درون غلاف سخت» ۳۶۹میلیون دلار، معادل ۷.۶درصد از کل این صادرات را به خود اختصاص داده که بیشترین سهم است.همچنین پسته با پوست تازه یا خشک ۲۵۶میلیون دلار، معادل ۵.۳درصد، شیرخشک صنعتی از گاو ۲۳۱میلیون دلارمعادل ۴.۸درصد، مغز پسته تازه یا خشک ۲۰۸میلیون دلار، معادل ۴.۳ درصد و هندوانه تازه ۱۴۸میلیون دلار، معادل ۳درصد از کل صادرات محصولات کشاورزی و غذایی را به خود اختصاص دادهاند که در رتبههای بعدی قرار میگیرند.