فرقی هم نمیکند مرتکباین حرف راازطرف خودش بگویدیا اینکه بگوید این حرف راازکس دیگری شنیده است ومنتشرمیکند. البته برای تحقق جرم مذکور،باید قصد اضرار به غیریا تشویش اذهانعمومی یا مقاماترسمی بهعنوان سوءنیت خاص وجود داشته باشد.
ماده ۶۹۸ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مقرر میکند: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش
اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت راسا یا بهعنوان نقلقول به شخص حقیقی یا حقوقی تصریحا یا تلویحا نسبت دهد، اعم از این که از طریق مزبور به نحوی از انحا ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه، علاوهبر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.»
با توجه به اینکه راههای نشر اکاذیب و تشویش اذهان عموم مردم، استفاده از رسانهها شامل نوشتاری، صوتی، تصویری یا مجازی برای انتشار مطالب است؛ قانون مطبوعات که ناظر برفعالیتهای رسانهای و مطبوعاتی در کشور است، در ماده شش خود، نشریات را بهجز موارد مشخصشده در قانون، درانتشار سایر مطالب آزاد دانسته است؛ مواردی مثل: نشر مطالب الحادی و مخالف موازین اسلامی؛ اشاعه فحشا و منکرات؛ایجاد اختلاف ما بین اقشار جامعه، به ویژه ازطریق طرح مسائل نژادی و قومی؛ اهانت به دین مبین اسلام و مقدسات آن و... .یکی از این موارد که دربند ۱۱ماده شش قانون مطبوعات آمده، عبارت است از «پخش شایعات و مطالب خلاف واقع یا تحریف مطالب دیگران. »
ماده ۷۴۶ فصل جرایم رایانهای قانون مجازات در این خصوص مقرر کرده است: «هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی بهوسیله سامانه رایانهای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر کند یا راسا یا بهعنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
ماده ۷۴۴ قانون مجازات اسلامی درفصل جرایم رایانهای میگوید: «هر کس به وسیله سامانههای رایانهای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»
ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی:«هرکس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید، به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم میشود.»
ماده ۵۰۰ مکرر الحاقی ۱۳۹۹/۱۰/۲۴ نیز درباب القائات روانی وذهنی ذکر میکند:«هرکس در قالب فرقه، گروه، جمعیت یا مانند آن و استفاده ازشیوههای کنترل ذهن والقائات روانی درفضای واقعی یا مجازی مرتکب اقدامات زیر گردد، چنانچه رفتار وی مشمول حد نباشد، به حبس و جزای نقدی درجه پنج یا یکی ازاین دو مجازات ومحرومیت از حقوق اجتماعی درجه پنج محکوم میگردد. مجازات سردستگی فرقه یا گروه مزبور مطابق ماده۱۳۰ (حداکثر مجازات) تعیین گردیده است.
ماده ۵۰۹ هم مقررداشته در صورتی که درزمان جنگ کسی مرتکب یکی از جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی موضوع این فصل شود به مجازات اشد همان جرم محکوم میگردد. بنابراین با توجه به آنچه که در قانون مجازات اسلامی، قانون مطبوعات و فصل جرایم رایانهای قانون مجازات اسلامی آمده است، هرگاه کسی با نوشته، اعلامیه، سخنرانی، صحبتکردن، انتشار مطالب مطبوعاتی، نوشتن در فضای مجازی یا به هر نحو دیگری اقدام به تحریف یا تحریک و تشویش و نشر اکاذیب به قصد ضرررساندن به دیگری کند، از نظر قانون مجرم بوده و باید پاسخگوی رفتار خود باشد. همچنین اگر اعمال ارتکابی در زمان جنگ یا با باند و سردستگی باشد، حداکثر مجازات را در پی خواهد داشت.