به گزارش جامجمآنلاین از فارس؛ روزنامه اسرائیلی کالکالیست نوشت که کمیته مالی در کنست اسرائیل در اقدامی بحثبرانگیز با انتقال ۲۴۸ میلیون شیکل (۶۸ میلیون دلار) به پروژههای مرتبط با احزاب تشکیلدهنده ائتلاف حاکم تحت آنچه «صندوقهای ائتلاف» نامیده میشود، موافقت کرد.
به نوشته این روزنامه در شرایطی که کابینه اسرائیل بسیاری از هزینهها را در بودجه سال ۲۰۲۵ کاهش داده و مالیاتها را هم قرار است بیشتر کند اختصاص بودجه قابل توجه به احزاب ائتلاف حاکم که در اولویتهای کنونی با توجه به شرایط جنگی نیست، صدای همه را درآورده است.
این در حالی است که قبل از آتشبس با لبنان نتانیاهو از سوی دو حزب افراطی در ائتلاف حاکم یعنی حزبهای «یهدوت هتوراه» و «شاس» در خصوص اعزام به جنگ حریدیها (یهودیان ارتدکس) تهدید به عزل شده بود.
جریان حریدی که نزدیک به یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن از صهیونیستها را شامل میشود، در کنست و کابینه اسرائیل نماینده دارند. حزبهای یهدوت هتوراه و شاس در مجموع ۱۸ کرسی کنست را در اختیار دارند.
کالکالیست آورده که از جمله مبالغ اختصاص یافته نخست ۱۴۱ میلیون شکل (حدود ۳۹ میلیون دلار) برای «اداره اسکان» وزیر شهرک سازی اوریت استرک از حزب صهیونیسم دینی است.
۶۴ میلیون شکل (۱۸ میلیون دلار) نیز به وزارت قدس و میراث فرهنگی به رهبری مئیر بروش از حزب یهدوت هتوراه (یهودیت متحد تورات)، علاوه بر اینکه بودجه ۲۰۳ میلیون شکلی (۵۶ میلیون دلار) برای حمایت از فعالیتهای میراث فرهنگی در اورشلیم، از جمله در بخش قدیمی آن اختصاص یافته است.
بخش سوم شامل ۳۹ میلیون شکل (۱۰.۸ میلیون دلار) برای وزارت خدمات دینی به رهبری میخائیل ملکیالی از حزب شاس است که به منظور حفاظت از مراکز زیارتگاه، جشنهای Lag Ba Omer لاگ باعمور در مرون، دادگاههای دینی و شورای عالی خاخامی استفاده خواهد شد.
۳۹ میلیون شکل معادل ۶۱۰ هزار دلار هم برای حمایت از دادگاههای دینی و ۱.۵ میلیون شکل معادل ۴۱۰ هزار دلار برای حمایت از واحد حقوق عبری وابسته به وزارت دادگستری اختصاص یافته است.
کالکالیست آورده است، مراو کوهن، نماینده حزب «آیندهای وجود دارد» در کنست از تخصیص بودجه به احزاب ائتلاف حاکم به شدت انتقاد کرد و این تصمیم را شواهد روشنی بر تحریف اولویتهای این دولت توصیف کرد.
این عضو زن در پارلمان رژیم صهیونیستی گفته است: در حالی که در سایه جنگ بودجه برای سومین بار باز شده کسری بودجه در حال بدتر شدن است، رتبه اعتباری در حال کاهش است و مشاغل و کسب و کارها در شمال و جنوب فروپاشیدهاند، اما اولویت دولت تخصیص بودجه به اداره شهرکسازی اوریت استروک است.
به نوشته این روزنامه، گرچه کابینه سال گذشته این واگذاریها را تایید کرده بود، اما به دلیل نبود مشاوره حقوقی لازم هنوز این پول پرداخت نشده است.
بر اساس دستورالعمل مشاور حقوقی دولت نتانیاهو، هر وزارتخانه باید نظر قانونی مبنی بر واگذاری این وجوه را صادر کند.
با اینحال برخی مراکز پژوهشی اقتصادی در اسرائیل هزینههای جنگ غزه را با احتساب هزینههای غیرمستقیم تا ۱۲۰ میلیارد دلار تخمین زدند. مرکز امنیت و امور خارجه بیت المقدس (در فلسطین اشغالی) نیز هفته گذشته گزارش داده که «نتانیاهو در ۱۲ ماه فقط برای اهداف جنگطلبانه ۱۱۲ میلیارد دلار از خزانه اسرائیل برداشت کرد».
این رقم معادل همه مخارج یکساله اسرائیل پیش از جنگ است. درهرحال هزینههای سرسامآور جنگ غزه باعث شده تا رتبه اعتباری اسرائیل کاهش یابد و تأثیرات آن بر اقتصاد اسرائیل تشدید شود که ممکن است سالها ادامه داشته باشد، درحالیکه هزینه بیمه نکول اسرائیل در قبال بدهیهایش به بالاترین سطح خود در ۱۲ سال گذشته رسیده و کسری بودجه این رژیم افزایشیافته است.
در نتیجه پیامدهای اقتصادی و پیامدهای جنگ، کابینه اسرائیل مجبور شد بودجه عمومی سال ۲۰۲۴ را افزایش دهد و به ۵۸۴ میلیارد شکل (۱۵۸ میلیارد دلار) برساند که در مقایسه با سقف بودجه اولیه که سال گذشته به عنوان بخشی از بودجه ۲۰۲۳-۲۰۲۴ تعیین شده بود، حدود ۱۴ درصد افزایش داشت.
برای مقابله با هزینههای بالای عملیات نظامی و به منظور جلوگیری از کسری ر بودجه عمومی وزارت جنگ، بودجههای اختصاص یافته به وزارت جنگ افزایش یافت و ۳۰ میلیارد شیکل (۸.۱ میلیارد دلار) اضافه شد تا مجموع حجم بودجه اختصاصی برای جنگ به حدود ۱۰۰ میلیارد شیکل (۲۷ میلیارد دلار) رسید.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به خصوص در یک سال اخیر به دلیل همکاری با احزاب تندرو دینی و تلاش برای تأمین مطالبات آنها، از جمله موضوعات مربوط به خدمت نظامی اجباری برای حریدیها (یهودیان ارتدوکس افراطی)، با انتقادات و جنجالهای زیادی مواجه شده است.
چالشهای اصلی:
۱. خدمت نظامی حریدیها:
یکی از مسائل مورد مناقشه، معافیت حریدیها از خدمت نظامی اجباری است. این سیاست که ریشه در توافقات تاریخی دارد، باعث اعتراضات گسترده از سوی گروههای سکولار و لیبرال در اسرائیل شده است که آن را تبعیضآمیز میدانند.
۲. حمایت از بودجه و نهادهای دینی:
نتانیاهو برای حفظ حمایت احزاب حریدی در ائتلاف دولت خود، امتیازات ویژهای در زمینه بودجه و حمایت از نهادهای دینی به آنها داده است.
۳. نفوذ احزاب تندرو دینی:
احزاب دینی افراطی مانند "شاس" و "یهودیت توراتی متحد" نقش مهمی در تعیین سیاستهای اجتماعی، آموزشی و فرهنگی دارند. این موضوع باعث نگرانیهایی درباره کاهش آزادیهای مدنی و تشدید شکاف میان گروههای مختلف جامعه اسرائیلی شده است.
معترضان سکولار این وضعیت را به عنوان تبعیض و امتیازدهی به یک گروه خاص محکوم کردهاند.
برخی از کارشناسان معتقدند این سیاستها به تقویت شکافهای اجتماعی و کاهش انسجام داخلی در اسرائیل منجر شده است.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اکبرپور: آزادی استقلال را به جمع ۸ تیم نهایی نخبگان میبرد
در گفتوگوی اختصاصی «جام جم» با رئیس کانون سردفتران و دفتریاران قوه قضاییه عنوان شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی بیپرده با محمد سیانکی گزارشگر و مربی فوتبال پایه