تیم تحت هدایت امیر قلعهنویی مسلما در این رقابتها کار بسیار سخت و سنگینی خواهد داشت. تیمی که همیشه به صورت پیش فرض یکی از مدعیان قهرمانی رقابتها محسوب میشود کلی انتظار و توقع پشت سر خود میبیند. اما خوب میدانیم که این تیم در آستانه جام ملتهای آسیا مشکلات متعددی دارد. از نداشتن بازی خوب تدارکاتی که بگذریم به برخی از اشکالات فنی میرسیم. قلعهنویی هنر این را دارد که ایرادات فنی را تا قبل از جام ملتها برطرف کند؟ اینطور به نظر نمیرسد و این اصلا عجیب نیست. بالاخره هم تیمملی را خوب میشناسیم و هم امیر قلعهنویی را.
ثقل زمین، ایراد اساسی
میانههای میدان ایران چندان مستحکم نیست و توانایی این را دارد که پاشنه آشیل تیمملی و بزرگترین نقطه ضعف ما در قطر شود. هافبکها نمیدوند، موقعیتسازی نمیکنند و در کنار آن اشتباهات فردی متعددی را مرتکب میشوند. نمونهاش گل اولی که بورکینافاسو در این مسابقه به ثمر رساند. این گل روی اشتباه سامان قدوس بود. به هر حال گاف عجیب او نشان داد که باید در فرصت کم باقیمانده خودش را آمادهتر از این حرفها کند. البته همین قدوس پاس گل مساوی ایران را به طارمی داد. شاید اشکال در تفکرات قلعهنویی باشد. سرمربی تیمملی زمانی که سرمربی استقلال بود به «پازل تاکتیکی» اشاره کرد. چیزی که بعدا سوژه استهزای او شد. اما او هم پازل تاکتیکی خودش را دارد و مشخص به نظر میرسد در این پازل تاکتیکی برخی از بازیکنان تیمملی خوب جای نمیگیرند. درواقع قطعه پازل در جای اشتباهی قرار میگیرد و قلعهنویی هم ثابت کرده که نمیتواند به سرعت این قطعه گمشده را در جای درست قرار دهد.
تیمملی، کند و آهسته
تیمملی کند است. سرعت زیادی ندارد و قطعا با این رویه مقابل تیمهای سرعتی آسیای شرقی با مشکل مواجه میشود، به خصوص ژاپن، کره جنوبی و حتی تیمهای درجه دو. البته کند بودن یکی از ویژگیهای اصلی فوتبال ایران است. همین الان هم کمتر تیمی در لیگ برتر ایران پیدا میشود که سرعتی بازی کند. این کند بودن تیمملی فوتبال ایران هم برگرفته از همین لیگبرتر است. این مشکل باعث میشود تا تیمملی مقابل تیمهای سرعتی حالت ساکن پیدا کند و خلق موقعیت از این تیم سلب شود یا اینکه به حداقل برسد. احتمال این وجود دارد که تیمملی مقابل تیمهای سرعتی جا بماند و این بسیار خطرناک است، به خصوص در ضدحملهها.
ترکیب نامشخص
قلعهنویی به فاصله یک هفته مانده تا آغاز جام ملتهای آسیا هنوز به ترکیب نهایی تیمملی نرسیده است. نحوه چینش بازیکنان ممکن است برای دیدارهای بعدی تغییر کند و این نشان میدهد سرمربی تیمملی دراین رابطه تصمیم نهایی را نگرفته است. این موضوع به خصوص در خطوط هافبک واضح است. سامان قدوس، امید ابراهیمی و سعید عزتاللهی. این سه بازیکن به کرات جا عوض میکنند. ضمن اینکه ممکن است اصلا در دیدارهای آتی روی نیمکت باشند و به تناوب به میدان بروند.
باز هم جزو پیرمردها شدیم
براساس آخرین ارزیابی تیمملی فوتبال ایران دومین تیم مسن جام ملتهای آسیاست. رتبه اول اختصاص به تیمملی لبنان دارد. رتبه دوم هم برای ایران است که میانگین سنی ۲۹.۵سال برای این تیم ثبت شده. ایران در جامجهانی۲۰۲۲ قطر هم مسنترین تیمی بود که به میدان رفت. البته برای اینبار ما سنوسالدارهای جدیدتری هم در ترکیب تیمملی داریم که در صدر آنها امید ابراهیمی قرار گرفته است، بازیکنی که مقابل بورکینافاسو در ۳۶ سالگی نخستین گل ملی خود را به ثمر رساند. تیمملی مسن تجربه زیادی به خصوص در خط حمله دارد و این نقطه قوت ماست. اما همین تیم مسن ممکن است مقابل تیمهای جوانتر، شادابتر و بهخصوص سرعتیتر با معضلاتی روبهرو شود.
آنچه امیر میداند!
امیر قلعهنویی دایره لغات محدودی دارد و همین میشود که در نشستهای خبری خود حرفهای تکراری به زبان میآورد. اصلا میتوان بدون گوش دادن به حرفهای او یک متن کامل از صحبتهای او در نشستهای خبری تنظیم و منتشر کرد! او مدام در نشستهای خبری بعد از بازی میگوید: «بین دو نیمه به بازیکنان گفتم که....». به هر حال طبق ادعا و حرفهای خودش چیزهای زیادی میداند. اما این دانستن را باید در عمل هم نشان بدهد. مقابل بورکینافاسویی که حتی ترکیب اصلی اش را به همراه نداشت یک گل دریافت کردیم. این زنگ خطری بزرگ بود و تناقضی بزرگ بر همه صحبتهای قلعهنویی. تیم او مملو از اشکال است. چند روز دیگر هم جام ملتها آغاز میشود. این تیم پر از اشکال باید خیلی شانس بیاورد که حداقل به یک چهارم نهایی برسد. باور کنید همین هم برای قلعهنویی یک موفقیت بزرگ است!