بیمه رانندگان اینترنتی، ضرورتی بلاتکلیف

بیمه رانندگان تاکسی‌های اینترنتی امری ضروری است که البته با توجه به نبود تصریح در قانون تا کنون بلاتکلیف مانده و حتی در برنامه هفتم توسعه نیز دستگاه یا متولی برای بیمه این اقشار در نظر گرفته نشده است. البته نمایندگان مجلس معتقدند که هر چه سریعتر دولت باید تکلیف را در این زمینه مشخص کنند و در غیر این صورت خودشان ورود خواهند کرد.
کد خبر: ۱۴۳۸۹۰۰

به گزارش جام‌جم آنلاین، مشاغل اینترنتی طی سال‌های گذشته روز به روز گسترش پیدا کرده و استفاده از خدمات و کالاهای ارائه شده از سوی آن‌ها برای مردم به امری روزمره تبدیل شده است. اما بیمه مشاغل اینترنتی موضوعی است که با وجود طرح و بحث و بررسی‌های فراوان، همچنان بلاتکلیف مانده و متولی برای آن یافت نشده است.
در این میان رانندگان تاکسی‌های اینترنتی یکی از پرکارترین مشاغل در این عرصه نیز محسوب شده و روزانه تعداد بسیار زیادی از مسافران درون شهری و برون شهری از طریق همین تاکسی‌های اینترنتی جابه جا می‌شوند اما آن‌ها نیز با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کرده و حالا هم مشخص نیست، بیمه این رانندگان بر عهده پلتفرم‌های به کارگیرنده آن‌هاست یا نهاد دیگری باید متولی این مسئله شود.
حتی دولت در برنامه هفتم توسعه نیز درباره بیمه رانندگان تاکسی‌های اینترنتی قدمی رو به جلو برنداشته و در ماده 29 لایحه این برنامه بلند مدت تکلیفی برای متولی این امر در نظر نگرفته است. چرا که در بند «ج» همین ماده آمده است که « ارائه‌دهندگان خدمات حمل‌ونقل بار و مسافر که از طریق سکوهای (پلتفرم‌های‌) مجازی به فعالیت مشغول بوده و بیمه بازنشستگی ندارند؛ مجاز  به بیمه نمودن خود نزد سازمان تأمین اجتماعی هستند. آیین‌نامه اجرایی موضوع این بند به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ظرف مدت نه (۹) ماه پس از ابلاغ این برنامه به تصویب هیأت‌وزیران می‌رسد.» 
این مسئله یعنی متولی در این حوزه مشخص نشده و رانندگان مانند گذشته می‌توانند خودشان برای بیمه خویش‌فرما اقدام کنند.


بیمه تامین اجتماعی ضرورتی مهم برای کسب و کارهای اینترنتی
البته نمایندگان مجلس نظر دیگری در این زمینه دارند. فاطمه رحمانی - عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی- در این باره معتقد است که بیمه تامین اجتماعی برای صاحبان کسب و کارهای اینترنتی با کارفرما یا بدون آن یک ضرورت محسوب می‌شود.
وی در گفت‌وگو با جام‌جم آنلاین افزود: بیمه تامین اجتماعی برای صاحبان مشاغل اینترنتی امنیت روانی ایجاد می‌کند و از سوی دیگر امنیت رفاهی و درمانی را نیز برای آن‌ها به همراه دارد. همچنین مزایایی که برای بیمه شدگان در نظر گرفته شده باید شامل حال صاحبان این مشاغل هم بشود. 
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: بیمه تامین اجتماعی صاحبان مشاغل اینترنتی علاوه بر اینکه سود بسیاری برای صاحبان این مشاغل دارد، به نفع صندوق‌های بیمه‌ای نیز هست. چرا که تعداد بیمه پردازان افزایش یافته و شاهد افزایش بنیه اقتصادی صندوق‌های بیمه‌ای نیز خواهیم بود. 
رحمانی خاطرنشان کرد: برنامه هفتم توسعه که در حال حاضر در حال بررسی در شورای نگهبان است بیمه برای تعدادی از مشاغل اینترنتی از جمله تاکسی‌های اینترنتی مانند اسنپ در نظر گرفته شده است. البته حدود یک سال و نیم است که سیاست‌های کلی رفاه اجتماعی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده اما دولت هنوز لایحه آن را برای تصویب به مجلس ارائه نداده و باید هرچه سریع‌تر آن را ارائه و موضوع بیمه مشاغل اینترنتی را در آن لحاظ کند.
وی تصریح کرد: با ارائه لایحه رفاه اجتماعی در صورت عدم پرداختن به بیمه مشاغل اینترنتی در این لایحه، در مجلس حتماً آن را به لایحه مورد نظر اضافه خواهیم کرد.


متولی بیمه رانندگان تاکسی‌های اینترنتی کیست؟
در این میان پلتفرم‌های اینترنتی خود را کارفرما نمی‌دانند بلکه خود را واسطه میان مشتری و راننده معرفی می‌کنند بنابراین با توجه به ماده (31) تأمین‌اجتماعی این سوال مطرح می‌شود که کدام نهاد مسئول بیمه‌ این گروه از مشاغل است؟ جبار کوچکی نژاد - نماینده مردم رشت و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی- مسئولیت بیمه مشاغل اینترنتی مانند رانندگان تاکسی‌های اینترنتی را متوجه وزارت ارشاد می‌داند. وی در این باره به جام‌جم آنلاین. گفت:  اصولاً وزارت ارشاد وظیفه کنترل و حمایت از این پلتفرم‌ها را دارد. شاید نواقصی در حوزه وزارت ارشاد در این بخش داریم و اعتقاد داریم در بستر فضای مجازی و پلتفرم‌ها و خدماتی که امروز به مردم ارائه می‌شود هم نیاز به نظارت و حفاظت و هم نیاز به قانون دارن.

این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی افزود: انتظار داریم که لوایح زیادی در مجلس در این خصوص داشته باشیم قوانین جدیدی در فضای مجازی، پلتفرم‌ها، بسیاری از ابزارهایی که امروز از طریق فضای مجازی به مردم کمک می‌شود، اینها نیاز به قوانین دارند از طرفی هم وزارت ارشاد، صداوسیما به قوانین جدید نیاز دارند که اینها باید در مجلس تحت عنوان لایحه دولت آورده شود. البته مجلس هم می‌تواند به صورت طرح اینها ارائه دهد اما بیشتر به شکل لایحه دولت باید مطرح شود. 


وظیفه حاکمیت بیمه همه اقشار مردم است
این اظهارات در حالی صورت گرفته که شهباز حسن‌پور بیگلری، نماینده مردم سیرجان و رئیس فراکسیون اصناف مجلس شورای اسلامی نظر متفاوتی در این زمینه دارد و می‌گوید: فرقی نمی‌کند مسئولیت بیمه مشاغل اینترنتی با کدام نهاد و ارگان است. بلکه رسالتی که داریم این است که بایستی تمام ملت ایران تحت پوشش بیمه همگانی قرار بگیرند و فرقی ندارد که فرد در مجموعه اینترنتی کار می‌کند یا در زمین کشاورزی خود مشغول به کار است. 
وی افزود: در هر حال حاکمیت و نظام مسئولیت مستقیم در قبال مردم و تأمین آتیه آن‌ها دارد. بایستی فرهنگسازی شود. بیمه‌ها کار فرهنگی انجام بدهند و به تعهدات خود عمل کنند. دولت‌ها دست به جیب بیمه‌ها نکنند. این روزها بالاترین خسارتی که به بیمه‌ها وارد می‌شود عدم پرداختی دولت به سازمان تأمین‌اجتماعی و سایر مجموعه های بیمه‌ایی است. یکی از مشکلاتی که در وضعیت بیمه‌ایی داریم ناترازی در مجموعه بیمه است و تقاوت فاحشی در بیمه‌ها وجود دارد که باید از یک هماهنگی و همگونی نسبی برخوردار باشند.


هیچ منع قانونی برای بیمه مشاغل اینترنتی وجود ندارد
حسن‌پور بیگلری از سوی دیگر معتقد است که هیچ منع قانونی برای بیمه مشاغل اینترنتی وجود ندارد چرا که اسناد بالادستی بر بیمه همه ایرانیان تاکید دارد. همه قوانین لازم برای بیمه آحاد مختلف جامعه در مجلس تصویب شده و ما در این زمینه با محدودیت ابهام و خلاء قانونی مواجه نیستیم.
رئیس فراکسیون اصناف مجلس شورای اسلامی ادامه داد: چند سالی است که شاهد ظهور و بروز شکل جدیدی از مشاغل در فضای اینترنت هستیم و بیمه صاحبان این مشاغل و مسائلی از این حیث برای آنها یک موضوع بسیار مهم است. بنابراین بیمه صاحبان مشاغل اینترنتی از منظر امنیت روانی و از نظر حقوق و مزایای بیمه‌ای را برای دارندگان این مشاغل به همراه دارد و باید هرچه زودتر ساماندهی لازم در این زمینه انجام شود.


بیمه دارندگان مشاغل وظیفه کارفرمایان است
محمد صالح جوکار - رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی هم در این باره معتقد است که مردم امروز به این امید بیمه پرداخت می‌کنند تا در سایه آن بتوانند آرامش را در زندگی خود دیده و آتیه خود را پس از بازنشستگی تامین کنند و در حوزه درمان از مزایای آن بهره ببرند.

وی در گفت‌وگو با جام‌جم آنلاین درباره نقش و تاثیر بیمه در امنیت روانی و اقتصادی افراد شاغل اظهار داشت: کارآمدی صنعت بیمه امروز در ایجاد امید به آینده برای مردم است. اساسا کسی که یک شغلی را پیدا می کند طبق قانون بایستی در همان مکان توسط کارفرما بیمه شود.
جوکار با بیان اینکه فردی که شغل و بیمه نداشته باشد قطعا آینده‌اش با مخاطرات بسیاری همراه خواهد بود، درباره اقدامات مجلس برای حمایت از مشاغل جدید اینترنتی گفت: امروز عدم حضور در محیط کار و انجام امورات از طریق فضای مجازی بستر جدیدی است که در دنیا گشوده شده است. بنابراین با توجه به اینکه کسب و کارهای جدیدی در فضای اینترنتی شکل گرفته است. افراد و اشخاص بسیار زیادی از طریق ارائه خدمات و تولیدات خود می توانند بهره لازم را در فضای اینترنتی ببرند.
رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس تاکید کرد: در سبک زندگی مردم تغییرات جدی پیدا شده و از اینترنت به عنوان ابزاری برای اطلاع رسانی و انجام امور خدماتی بدون حضور در فضای حقیقی در حال انجام است. بسیاری از این امورات می تواند بدون حضور فیزیکی در منازل و با بهره گیری از ابزار صورت گیرد و امروزه هزاران شغل در فضای مجازی شکل گرفته است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
اجتهاد زنان سیره عُقلاست

درگفت‌وگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کرده‌ایم

اجتهاد زنان سیره عُقلاست

نیازمندی ها