به گزارش جام جم آنلاین ،معاون سلامت دامپزشکی استان گفت: هاری یک بیماری ویروسی است که سیستم عصبی پستانداران و از جمله انسان را درگیر میکند و این بیماری درمان ندارد و منجر به فوت فرد مبتلا می شود.
محمد شفائی افزود: ویروس بیماری هاری در بزاق حیوان مبتلا وجود دارد و از طریق گاز گرفتن منتقل میشود، البته عامل بیماری که در بزاق و ترشحات دام بیمار وجود دارد در صورت ورود به سلولهای مخاطی بینی، سیستم تنفسی و چشم و پوست زخمی نیز میتواند ایجاد بیماری کند.
وی گفت: با توجه به اینکه گربه معمولا پنجه خود را با ترشحات دهانی خود آغشته میکند و ناخن گربه بیمار نیز دارای ویروس عامل بیماری است به همین علت احتمال انتقال بیماری از طریق خراش پوست توسط گربه نیز ممکن است.
شفائی افزود: ناقلین این بیماری در طبیعت معمولا شغال، گرگ، خفاش، روباه، راکون و راسوها و در جوامع شهری و روستایی بیشتر سگها و گربهها هستند.
وی گفت: سرایت بیماری به حیوان یا انسان بیشتر از ۹۵ درصد از طریق گاز گرفتن یا خراش پوستی ناشی از پنجه کشیدن است و در سال گذشته ۵۹ درصد گزیدگیهای انسانی توسط سگ، ۳۹ درصد توسط گربه، ۱ درصد توسط دیگر حیوانات اهلی و کمتر از ۲ درصد توسط حیوانات وحشی بوده است.
معاون سلامت دامپزشکی استان افزود: در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۶ مورد گزیدگی دام توسط حیوانات انتقال دهنده هاری به شبکههای دامپزشکی استان گزارش شده که با توجه به نمونه گیریهای انجام شده از این حیوانات، ۱۲ مورد هاری تایید شده که تعداد ۳ قلاده شغال، ۲ قلاده گربه خانگی، ۵ قلاده سگ، یک راس گوسفند و یک راس الاغ بوده و نشانگر این است که هاری بیماری فراگیر در انواع حیوانات بوده و نیاز به مراقبت جدی دارد.
توصیههای دامپزشکی به هم وطنان در خصوص هاری شامل موارد زیر میباشد:
۱. هر گونه مورد مشکوک به هاری را حتما به شبکههای دامپزشکی گزارش دهید.
۲. اطلاع رسانی در خصوص هر گونه حمله وحوش به انسان به شبکه بهداشت و دامپزشکی.
۳. واکسینه کردن حیوانات خانگی در درمانگاههای دامپزشکی.
۴. پرهیز از هرگونه تماس با حیوانات وحشی، ولگرد و حتی حیوانات اهلی غیر واکسینه علیه هاری
۵. جلوگیری از رها کردن یا بیرون بردن و پرسه زدن حیوان خانگی خود در خارج از منزل
۶. در صورت هر گونه گزارش توسط حیوانات بلافاصله محل زخم را ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با آب و صابون شست و شو داده، سپس با آب معمولی صابون زدایی و بعد از ضد عفونی با الکل یا بتادین سریعا به مراکز بهداشت برای دریافت سرم و واکسن ضد هاری مراجعه کنید.
معاون سلامت دامپزشکی خراسان جنوبی گفت:در سال ۱۴۰۱ تعداد ۸۲۱۸ قلاده سگ نگهبان، سگ گله و سگ بلاصاحب نگهداری شده در پناهگاههای شهرداری به صورت کاملا رایگان توسط شبکههای دامپزشکی و تعداد ۶۴۰ قلاده سگ و گربه خانگی به صورت بهادار توسط مراکز مایه کوبی خصوصی تحت پوشش مایه کوبی قرار گرفته است که در مجموع ۸۸۵۸ دام، مایه کوبی شده اند.
شفائی افزود: در این اداره در ۹ ماهه سال جاری تعداد ۸۵۰۱ قلاده سگ و ۱۷۷ راس الاغ و ۳۶ قلاده گربه علیه هاری توسط بخش دولتی واکسینه شده اند؛ همچنین تعداد ۵۷۸ قلاده سگ و ۲۰۵ قلاده گربه در ۹ ماهه سال جاری توسط بخش خصوصی واکسینه شده اند.
وی گفت: در ۹ ماهه سال ۱۴۰۲ از ۳۰ حیوان مشکوک به هاری نمونه برداری شده که ۱۷ مورد توسط آزمایشگاه هار تشخیص داده شده است که از این ۱۷ مورد نیز ۸ مورد گربه ۷ مورد سگ ، یک مورد الاغ و یک مورد روباه بوده لذا از دامداران تقاضا داریم جهت واکسیناسیون سگهای خود علیه بیماری هاری با اکیپهای اعزامی شبکههای دامپزشکی همکاری کنند.
وی افزود: همچنین به شهروندانی که حیوان خانگی نگهداری میکنند توصیه میشود حیوانات خود را از طریق درمانگاهها و مرکز مایه کوبی بخش خصوصی واکسینه کنند و در صورت مشاهده هر گونه رفتار غیرعادی یا علائم عصبی خصوصا عدم تعادل و لنگش در سگ و گربه خود بیماری هاری را مد نظر قرار داده و مورد را به درمانگاههای دامپزشکی یا شبکههای دامپزشکی گزارش دهند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد