پیمان جبلی رئیس رسانهملی، محسن برمهانی معاون سیما، علی بخشیزاده معاون صدا، مهدی نقویان رئیس سیمافیلم، حسین قرایی مدیرکل روابط عمومی صداوسیما، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدمحمد حسینی معاون امور مجلس رئیسجمهور، انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور، محمد خزائی رئیس سازمان سینمایی، محمدیاشار نعمتی مدیر بنیاد روایت فتح، مدیر سازمان فرهنگی و هنری اوج، محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما و جمع دیگری از مدیران صداوسیما، سینما و مسئولان کشور، همچنین خانواده زندهیاد معصومی، هنرمندان و چهرههایی همچون غلامعلی امیرنوری، منوچهر هادی، علی دهکردی، ابوالقاسم طالبی، جواد شمقدری، مسعود دهنمکی، مهدی فرجی، ایرج محمدی، مهران مهام، بهمن دان، افشین نخعی، راحله امینیان، رضا پورحسین، پدرام کریمی، حسن نجاریان دریانی، علی مهام و... در این مراسم حضور داشتند. جمعی از مدیران و دیگر حضار بعد از پایان مراسم همراه اعضای خانواده وی بر سر مزار شهدای واقع در حیاط مسجد بلال صداوسیما حاضر شدند و فاتحه قرائت کردند. با تعدادی از افراد حاضر در این مراسم گفتوگو کردیم.
بانویی که اعتقاداتش را فراموش نکرد
پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما در حاشیه این مراسم با بیان اینکه زندهیاد معصومی از هنرمندانی بوده است که در طول تاریخ طولانی عمر هنریاش هیچگاه رسالت، باورها، اعتقادات و عمق اعتقادات فرهنگی و هنریاش را فراموش نکردهاست، گفت: این هنرمند مصداق روشن آیه شریف قرآن است که میفرماید: «فستعلمون من اصحاب الصراط السبیل و من اهتدی» در پایان مسیر مشخص میشود که چه کسانی در مسیر مستقیم و هدایت قدم برداشتند و چه کسانی هدایت شدند. وی افزود: سرکار خانم معصومی هیچگاه در فراز و نشیبهای عمر کاریاش اعتقادات و باورها و ارزشهایش را فراموش نکرد، خداوند رحمتش کند.
جرات حرف زدن داشت
مهدی نقویان، رئیس سیمافیلم هم در رابطه با این شخصیت گفت: ویژگی که به نظرم مرحوم معصومی را ماندگار میکند، نجابتی است که ایشان داشتند. عرصه هنر لغزنده است و او استادی برای هنرجویانی است که میخواهند تازه وارد این عرصه شوند. خیلی فرد پرجراتی بود. متاسفانه چیزی که گاهی باعث عقبگرد ما آدمها میشود این است که جرات حرف زدن نداریم. او باطنش را نشان داد و با جرات مواضع خود را بیان میکرد. ما دیدیم که خیلیها مثل او با انقلاب متحول شدند. به نظرم این مرحوم نماد این افراد است. امیدوارم روحش شاد باشد.
یک هنرمند وطندوست
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد هم از دیگر افرادی بود که روز گذشته در مراسم یادبود پروانه معصومی حضور داشت. او درخصوص این هنرمند، گفت: من اول باید به جامعه و کشور تسلیت بگویم. این یک مصیبت جبرانناپذیر است. بانوی بزرگ سینمای ایران، فقط یک هنرمند نبود، بلکه معلم اخلاق و دغدغهمند اجتماعی بود. کسی بود که در مقاطع مختلف بدون صراحت از آرمانهای ایران دفاع میکرد و پای منافع ملی میایستاد و در این راه از هیچ موضوع، ابا نداشت و از طعن و کنایه نگرانی نداشت. به همه تسلیت میگویم چون او را بهعنوان اسوه جامعه هنری از دست دادیم و باید او را نمونه اعلای یک هنرمند وطندوست دانست.
جایگاه خاص یک بازیگر
سیدمحمد حسینی، معاون پارلمانی رئیسجمهور هم در حاشیه مراسم پروانه معصومی در جمع خبرنگاران، گفت: مرحوم پروانه معصومی کارش را با فیلم کوتاه آغاز کرد و سالها در سینما و تلویزیون نقشآفرینی کرد. او نقش بانو و مادر را بهدرستی ایفا میکرد و هنوز هم که سریال یوسف پیامبر را میبینیم، نقش ایشان بسیار برجسته است. علاقه این مرحوم به کشورش بارز بود و در سریالهای ماندگاری مثل کوچک جنگلی و امام علی(ع) نقشآفرینی کرد. فیلمهای مختلف در دوره هنرمندی او بود و بهعنوان بازیگر نقش اول زن جایزه گرفت که نشان از جایگاه خاص او داشت. امیدوارم روحش شاد باشد و آثاری که بازی کرده، ذخیره آخرت او باشد.
هنرمند تربیت شد
احمد میرعلایی، تهیهکننده سریال تا صبح که در این پروژه با مرحوم پروانه معصومی همکار بوده، درخصوص خاطراتی که از این بازیگر دارد، به جامجم گفت: استاد پروانه معصومی از انسانهایی بود که قبل از اینکه به سینما بیاید، هنرمند تربیت شده بود و آن را با خود به کارش آورد و در سینما متبلور کرد. واقعا هنرمندانه زیست کرد و تلاش کرد هنر خودش و مرام هنری و انسانیتی را که داشت، ارائه کند. وی ادامه داد: هیچوقت امثال او از یادها نمیروند و واقعا او ازجمله افرادی بود که به جهت منش، زندگی و نگاهی که به دنیا داشت، دنیا برایش شبیه به پیله بود. او این پیله را شکافت و بهجایی که میخواست، رسید. کارهایی که او تا الان انجام داده از هر جهت باعث افتخار است. مرحوم معصومی باعث افتخار تمام مردم ایران است. من فکر میکنم ازجمله این آدمها کم داریم. نیاز داریم که شبیه به او پرورش پیدا کنند و جوانهایمان به این مسیر توجه کنند و راه او را طی کنند.
کمکار شد اما ساکت نه
جواد شمقدری، کارگردان و فیلمساز از دیگر هنرمندانی بود که در حاشیه مراسم ترحیم پروانه معصومی به جامجم گفت: خانم معصومی از مصادیق بازیگرانی است که در کنار مهارتش در بازیگری و ستاره بودنش، ارتباطش با هویت ملی فرهنگی قوی بود. او فردی بود که با حرکتهای انقلاب و ایران همراهی داشت و روی بحث حفظ حجاب تاکید داشت. وی ادامه داد: او اسوه خوبی بود که در کنار مردم ماند و حفظ خانواده برایش مهم بود. ما گاهی میبینیم که در فضای سلبریتیمحور، گاهی کوتاهی در حوزه خانواده میشود اما مرحوم معصومی اینطور نبود. او این اواخر سراغ کار باغبانی رفته بود وتلاش کرده بود درحین گزیدهکاری در عرصه کارهای اجتماعی وخدماتی در جاییکه بود فعال باشد. خاطرم هست که میگفت در برخی کارهای خیریه شرکت دارد.
کنار هم باشیم
بهمن دان، بازیگر تلویزیون از دیگر افرادی است که در این مراسم شرکت کرده بود. او دراینخصوص به جامجم گفت: خانم معصومی و همه هنرمندانی که در این کشور داریم، قابلتقدیر هستند؛ چه با آنها همکاری داشته باشیم یا خیر. من با ایشان همکاری نداشتم اما دورادور او را میشناختم. بر خودم واجب دانستم که امروز اینجا حضور پیدا کنم. چیزی که مهم است اینکه باید در تمام حال و احوال، هوای هم را داشته باشیم. نباید هیچوقت زاویه بگیریم ویک حرکتی انجام دهیم که خوشایند جامعه نباشد. من کار مرحوم معصومی را بهدلیل فعالیتهایشان تقدیر میکنم و بر خودم واجب دانستم برای قدردانی از این همکار، اینجا حاضر شوم.
آثارش ماندگار است
مهران مهام، تهیهکننده هم بیان کرد: با ایشان همکاری داشته و کارهایم با ایشان را بسیار دوست دارم. بازیگرها در زمان گذشته با حساب و کتاب بالا میآمدند. هیچوقت با ایشان مشکل نداشتیم. همیشه منضبط بودند.
بازیگر مؤلف بود
مسعود دهنمکی، کارگردان در پایان این مراسم بیان کرد: غیرازویژگی حرفهای بودن ایشان که از یک حدی گذر کرده و درحد خودشان به بازیگر مؤلف بودن رسیده بودند، شخصیت اخلاقی و فردی ایشان زبانزد بود؛ بهطوریکه هرکس او را میدید متوجه میشد که فردی خودساخته است. حتی شنیدم راضی نشده بود که بهدلیل درخواستی که برای دفن در یک امامزاده داشته، خیلی تبلیغ شود تا افراد بیشتری به آنجا بروند و دچار سختی شوند. این مقید بودن ایشان به حقالناس بود.