این نمایشگاه نمونهای درخشان از ظلم امپریالیسم به ملت آمریکای لاتین است که حالا نسلی آزادیخواه را در میان هنرمندان پدید آورده که امروز نیز بر جنایات رژیم صهیونیستی در غزه چشم نمیبندند. هنرمندان کارتونیست بینالمللی در این نمایشگاه بازتاب دقیقی از نقش آمریکا و غرب برای ظلم بر مردم ستمدیده فلسطین ارائه دادهاند، ضمن آنکه در آثارشان موضوع حقوقبشر غربی را نیز که همواره پشت ظالمان پنهان است به ریشخند گرفتهاند.
ردپای تروریسم دولتی درغزه
در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه که با حضور جمعی از هنرمندان آمریکای لاتین و ایران، مسئولان هنری کشور و سفرایی از کشورهای آمریکای لاتین برگزار شد؛ آلبرتو گونزالس کاسالس، سفیر کشور کوبا گفت: با اینکه مسلمان نیستم اما میگویم بسما... الرحمن الرحیم، چون معتقدم خدا با این جمله به ما کمک میکند.
وی ضمن محکوم کردن جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی گفت: وقایعی که در فلسطین اتفاق میافتد یک جنایت است. در همین ساعاتی که ما اینجا هستیم مردم در فلسطین کشته میشوند و از کمترین امکانات هم برخوردار نیستند. در مسیر که به این مراسم میآمدم اخبار را خواندم که برق یک بیمارستان در غزه را قطع کردند و احتمالا در ساعات آینده شاهد کشتههای بیشتری باشیم. اسرائیل، حماس را سازمان تروریستی خطاب میکند و غرب با ریاست آمریکا، حماس را یک سازمان تروریستی به حساب میآورد اما آنها خودشان تروریست واقعی هستند و در حقیقت یک تروریسم دولتی دارند.
در ادامه این مراسم آریستید استبان هرناندز گررو، معروف به «آرس» کاریکاتوریست نامدار کوبایی به سخنرانی پرداخت و از آشنایی خود با هنرمندان کارتونیست ایران گفت.
روزهای سخت در مقابل چشم بشریت
محمود سالاری، معاون امور هنری وزارت ارشاد نیز در این مراسم بیان کرد: در آستانه روزی هستیم که فریاد یک ملت بر سر استکبار جهانی با تسخیر لانه جاسوسی بلند شد و امیدوارم این استکبارستیزی و روحیه ضدامپریالیستی روزبهروز در بین ملتهای دنیا پرحرارتتر باشد. روزهای سختی را در مقابل چشم بشریت شاهدیم و آنچه در تاریخ از غارت و کشتار میخواندیم متاسفانه امروز به چشم میبینیم و امیدواریم این روزها کوتاه باشد و قلمها و اندیشه هنرمندان تقویتکننده جبهه حق و مضمحلکننده جبهه باطل باشد.
قائممقام رئیس حوزه هنری در امور بینالملل از دیگر سخنرانان این مراسم گفت: یکی از مهمترین راههایی که باعث شده این صدا در عالم فراگیر شود، حضور هنرمندان والامقام و سپیدقلبی است که با هنر و تفکرشان از همه مرزهای تکنولوژیک عبور میکنند و آن چیزی را که حقیقت ماجراست به مردم نشان میدهند. مانند پوستر همین نمایشگاه که باید پردهها را کنار زد و به حقایق پشت عالم رجوع کرد و با آن مواجه شد.
جاوید افزود: هنرمندان آمریکای لاتین و ۹هنرمندی که در این ایام میزبانشان هستیم از بهترینهای کاریکاتور جهان هستند که با قلب و نگاه پرظرافتشان توانستند تلخترینها را به شیرینی به ما عرضه کنند تا با وجود مواجهه با تلخی و فهم آن تلخیها، مبادا کام من و شما تلخ شود.
خراسانیزاده، مدیرکل مرکز هنرهای تجسمی و سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران نیز تصریح کرد: عرصه هنری کارتون وکاریکاتور بهعنوان یک پدیده زنده، پویا و متحرک، فعال و کنشگر همواره یکی از هنرهای مبتنی بر رسانه است که در لحظه کنش و واکنش خود را ارائه میدهد و امروز افتخار دارم در آستانه۱۳آبان و هفته استکبارستیزی و زمانی که مردم ایران بیرون راندن جاسوسان از کشورشان و لانه جاسوسی یعنی سفارت سابق رژیم آمریکا را جشن میگیرند و ایستادگی تاریخیشان را دربرابر این ابرقدرت به رخ جهانیان میکشند، نمایشگاه «کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین» در موزه هنرهای معاصر تهران با آثاری از ۱۵کشور آمریکای جنوبی افتتاح میشود.
حضور ۱۵کشور در این نمایشگاه
در ادامه دبیر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین گفت: پس از برپایی نخستین دوسالانه کاریکاتور تهران در سال ۱۳۷۱ زمینه تعامل گسترده و مستمر با هنرمندان جهان ازجمله آمریکای لاتین فراهم شد و طی سه دهه فعالیت و همکاری ارتباط فرهنگی و هنری عمیقی با کاریکاتوریستهای خلاق برقرار شد.
شجاعی طباطبایی گفت: دوستی دیرینه و همنشینی فرهنگی با آمریکای لاتین از یک سو و اهمیت علمی و اعتبار فرهنگی و عیار هنری کارتون و کاریکاتور ایران در جهان از سوی دیگر امکانی را میسر ساخت تا یکی از رویدادهای هنری جهان را در تهران برگزار کنیم. وی افزود: امور بینالملل و مرکز تجسمی حوزه هنری زمینه حضور ۹ نفر از هنرمندان مطرح کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین را فراهم کردند و مشارکت و همافزایی موزه هنرهای معاصر تهران سبب شد تا این نمایشگاه از هنرمندان صاحبنام کشورهای آمریکای لاتین ساماندهی شود.
دبیر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین بیان کرد: در این نمایشگاه آثار ۱۵کشور ارائه شده و در بخش تاریخی نمایشگاه یک رویکرد پژوهشمحور داریم که منتخبی از آثار چهار چهره صاحبنام کارتون و کاریکاتور قرار داده شده است.
دبیر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین، بیان کرد: در این نمایشگاه آثار ۱۵کشور از جمله آرژانتین، اکوادور، برزیل، هندوراس، مکزیک، کوبا، شیلی، کاستاریکا، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، گواتمالا، پرو، اروگوئه، ونزوئلا و نیکاراگوئه ارائه شده و در بخش تاریخی نمایشگاه یک رویکرد پژوهشمحور داریم که منتخبی از آثار چهار چهره صاحبنام کارتون و کاریکاتور قرار داده شده است. همچنین در کتاب نفیسی که بهزودی منتشر خواهد شد سیر تاریخ هنر کارتون و کاریکاتور در کوبا مورد بررسی قرار داده شده و به ارزش پژوهشی این رویداد اضافه کرده است.
نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکای لاتین تا ۲۸ آبان در موزه هنرهای معاصر تهران میزبان علاقهمندان است. همچنین نشست تخصصی و کارگاه کارتون نیز همزمان با نمایشگاه از امروز برگزار میشود.
کارگاههای «انیمیشن در هنرمعاصر کوبا»، با حضور رامیرو زاردویا سانچز از کشور کوبا، «هنر مقاوت در طنز ترسیمی آمریکای لاتین» با حضور رائول فرناندز زولتا از کوبا، ایوان لیرا از ونزوئلا و ارتور کمچس از مکزیک و «کارگاه کارتون» با حضور آریستید هرناندز(ملقب به آرس) از کشور کوبا در روزهای آینده در موزه هنرهای معاصر برگزار میشود که ورود برای عموم علاقهمندان آزاد است.