بیان هنری فراملیتی برای غزه
محمد خراسانیزاده، مدیرکل هنرهایتجسمی درنشست خبری نمایشگاه کارتون وکاریکاتور «آمریکایلاتین» گفت: پس از طوفانالاقصی، رژیم غاصب صهیونیستی نتوانست گوشه خشم مردم فلسطین را تاب بیاورد و نوعی از خشونت و حمله وحشیانه را علیه مردم فلسطین آغاز کرده است بهطوریکه بیش از ۸۰۰۰ شهید فلسطینی را شاهد هستیم و از همینجا بر روح آنها درود میفرستیم.
وی گفت: موزه هنرهای معاصر تهران بهعنوان مهمترین موزه غربآسیا که کنشگری فعال نیز دارد بهزودی میزبان یک اتفاق متفاوت خواهد بود و هنرمندان درجه یک و تراز اولی را معرفی خواهد کرد. برای اینکه موزه هنرهای معاصر تهران به شأن حقیقی خود برگردد و امکان جهتدهی برای حوزههای مختلف داشته باشد حتما باید متناسب با اتفاقات روز دنیا کنشگری داشته باشد و این نمایشگاه نمونهای خوب از این کنشگری است.
خراسانیزاده همچنین تصریح کرد: امروز هنر کارتون و کاریکاتور بهعنوان هنری بهروز در بطن جوامع مطرح است، کارتون و کاریکاتور هنری است که برای تزئینات استفاده نمیشود بلکه واکنشگر به یک اتفاقات روز و در لحظه است؛ کاریکاتور دارای زبان مخصوص به خود است. کاریکاتور هنری وابسته به زبان هم نیست و بیان هنری فراملیتی دارد. بههمیندلیل است که هیچ بیگانگی زبانی در آثار این هنر حس نمیشود و درک متقابلی به وجود خواهد آمد. وی بیان کرد: این نمایشگاه، نمایشگاهی کامل از چهرههای بینالمللی کارتون آمریکایلاتین است که روز پنجشنبه ۱۱آبان ساعت ۱۶ در گالریهای ۹گانه موزه هنرهای معاصر تهران برگزار میشود.
مدیرکل هنرهای تجسمی در ادامه درباره حضور هنرمندان آمریکایلاتین گفت: شأن و جایگاه موزه هنرهای معاصر تهران ویژه است، لذا اثری که روی دیوار میرود باید در شأن موزه باشد؛ بههمیندلیل با دقت و توجه زیاد آثار آثاری انتخاب شدند که در شأن موزه باشد. اینکه چرا آثار هنرمندان آمریکایلاتین را در قالب نمایشگاه ارائه کردیم به این دلیل است اما ممکن است نمایشگاههای دیگری نیز با این موضوع تعریف شود اما مسأله خاص حضور هنرمندان آمریکایلاتین در ایران بوده است و برنامهریزی ما به این صورت بود که هنرمندان کشورهای آمریکایلاتین و آثارشان در ایران حضور داشتهباشند.
ترسیم نسلکشی مسلمانان فلسطین
در ادامه، سیدمسعود شجاعی طباطبایی نیز در واکاوی بیشتر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکایلاتین توضیح داد: میتوان گفت از شروع اتفاقات بینالمللی در دوسالانه کاریکاتور، با هنرمندان آمریکایلاتین چون آرس و کارلوس آماری آشنا شدیم. آرس بهعنوان یکی از چهرههای هنری برجسته آمریکایلاتین، امکان حضورش در ایران و این نمایشگاه فراهم شده که حضور هنرمندانی نظیر آرس در نمایشگاه، غنا و اعتباری را نیز به همراه دارد. وی بیان کرد: در روزهای اخیر شاهد نسلکشی مسلمانان فلسطین بودیم و هنرمندان آمریکایلاتین نیز خیلی جلوتر از دیگران، پیشقدم بودند و کارهای مؤثری نیز طی این روزها خلق کردهاند. شجاعی طباطبایی درباره چگونگی برگزاری این نمایشگاه و جزئیات بیشتر آن گفت: نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکایلاتین با توجه به ارتباط ۳۰ساله ما با هنرمندان این منطقه رقم خورده است. نزدیک به ۴۰۰اثر از ۱۵کشور همچون آرژانتین، اکوادور، هندوراس، مکزیک، کوبا، شیلی، کاستاریکا، کلمبیا، جمهوری دومینیکن، پرو اروگوئه، ونزوئلا و نیکاراگوئه ارائه میشود. غالب آثار ازپنج کشور کوبا، برزیل، آرژانتین، مکزیک و ونزوئلا است.
وی بیان کرد: گالری شماره۵ موزه هنرهای معاصر تهران که بهنوعی گالری اصلی موزه هنرهای معاصر تهران است، به آثار مرتبط با اتفاقات تلخ غزه اختصاص پیدا کرده است. شجاعی طباطبایی درباره آثار مرتبط با غزه توضیح داد: برای اولین بار است که نمایشگاهی از آثار هنرمندان ۱۵کشور آمریکای لاتین با رویکرد غالب ضداستکباری و ضدصهیونیستی برگزار میشود و خیلی خوشحالم که این رویداد را در موزه هنرهای معاصر تهران شاهد هستم. تعداد آثار مرتبط با غزه از آمریکایلاتین آنقدر زیاد بود که بنا شد این آثار را در گالری اصلی موزه به نمایش بگذاریم و از آنجا که این آثار در حال اضافهشدن هستند، ممکن است در دیوارهای موزه نیز به نمایش گذاشته شود. هماکنون در بخش غزه، بیشاز ۶۰اثر فاخر و جدید ارائه شده است. وی همچنین درباره پوستر نمایشگاه گفت: پوستر نمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکایلاتین را مسعود نجابتی طراحی کرده است که تلفیقی ازیکی از آثار آرس و کار آقای نجابتی است. درپایان نشست خبری، از پوسترنمایشگاه کارتون و کاریکاتور آمریکایلاتین رونمایی به عمل آمد.