هر ساله تعداد بیسابقهای از مرگومیرها گزارش میشوند که عمدتا ناشی از سوءاستفاده از مواد افیونی است که اغلب در ترکیب با سایر داروها از جمله بنزودیازپینها، محرکها و الکل است. براساس دادههای موجود در «گزارش جهانی مواد مخدر ۲۰۲۲» دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل متحد (UNODC)، افزایش اوردوز در سراسر جهان نهفقط بهدلیل استفاده از مواد افیونی، بلکه بهدلیل افزایش مصرف مواد مخدر و افزایش استفاده از محرکها، بهویژه کوکائین، متامفتامین و انواع مواد مخدر مصنوعی بهخصوص مواد افیونی مصنوعی مانند فنتانیل و ترامادول است.
روز جهانی آگاهی از اوردوز یک پویش جهانی است که در راستای پیشگیری از مصرف بیش از حد، کاهش انگ مرتبط با آن و ارائه حمایت از خانوادهها و عزیزان قربانیان اوردوز فعالیت میکند. این رویداد از سال ۲۰۰۱ هر سال در ۳۱آگوست (۹شهریور) برگزار میشود. در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۸۴ میلیون نفر (یک نفر از هر ۱۸ نفر ۱۵ تا ۶۴ ساله) در جهان از مواد مخدر استفاده کردهاند که نسبت به سال ۲۰۱۰ افزایش ۲۶درصدی را نشان میدهد.
مواد افیونی عامل دو سوم (۶۹درصد) مرگومیر ناشی از اوردوز است. یکسوم دیگر مرگومیرها ناشی از مصرف بیش از حد داروهای آرامبخش و خوابآور است. کارشناسان برای این رشد سریع طی ۱۰ سال گذشته، دلایل مختلفی را ارائه دادند. یکی از مهمترین آنها افزایش انواع مختلف روانگردانها در سالهای اخیر است که بسیار خطرناکتر از انواع قدیمیتر هستند. بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۱، ۱۱۲۷ماده روانگردان جدید در ۱۳۴ کشور و منطقه گزارش شده است.
دلیل دیگری که طی سه سال گذشته آمار اوردوز و مرگ ناشی از آن را افزایش داده است، همهگیری کووید ــ ۱۹ اعلام شده است. در طول همهگیری و اجرای قرنطیه، تنهایی و انزوا بهشدت گسترش یافت و با قرارگیری در کنار مشکلات اقتصادی، فشارهای روانی ناشی از ترس از بیماری و سوگ از دست دادن عزیزان سبب شد افراد زیادی مصرف مواد مخدر خود را افزایش داده و به ترکیب انواع مختلف مواد افیونی و روانگردان در تنهایی خود روی بیاورند که این امر آمار اوردوز را بهشدت بالا برد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت