آنقدر نحوه صعود به جامجهانی ۲۰۲۶ آسان و بیدردسر است که صعود نکردن به این رقابتها از سختترین کارهای ممکن جهان فوتبال برای بسیاری از تیمهای ملی دنیاست، از جمله تیمملی فوتبال ایران. شاید کمی اغراقآمیز به نظر برسد اما این صعود راحت و بیدردسر را حتی با تیم دوم هم میتوان انجام داد. برای این روند انتخابی نیازی به استخدام مربی خارجی هم نیست که به قول حسن روشن «شکایت در جیب» به ایران میآیند. به هر حال جامجهانی بعدی ۴۸ تیمی است. هشت تیم از آسیا به صورت مستقیم صعود میکنند و یک تیم هم شانس کسب جواز حضور در رقابتها را از طریق پلیآف دارد. این بار نه برای صعود به این رقابتها که برای صعود از مرحله گروهی جامجهانی باید برنامهریزی شود. صعود به جامجهانی ۲۰۲۶ را همه بلد هستند.
سهل و سخت؟
اما جامجهانی ۲۰۲۶ به همان اندازه که آسان است به همان اندازه هم دشوار به نظر میرسد. قسمت سهل آن صعود به رقابتهاست. قسمت دشوار آن به میزبانان آن و خود تیمهای شرکتکننده مربوط میشود. این رقابتها به صورت مشترک بین سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا برگزار میشود و گاه یک تیم مجبور است پس از صعود به مرحله حذفی دوباره هزاران کیلومتر را طی کند تا به کشور میزبان دیگر بیاید تا به ادامه رقابتها بپردازد. از طرفی سازماندهی رقابتها برای فیفا و سه کشور میزبان با توجه به تعداد تیمها سخت به نظر میرسد. برگزاری جامجهانی آن هم با حضور ۴۸ تیم و به میزبانی سه کشور از چالش برانگیزترین تصمیمات تاریخ فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) بود.
اعلام فرمول صعود
روز گذشته کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) فرمول ساده انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ را در این قاره اعلام کرد. بر اساس این روند انتخابی، ۱۸ تیم راه یافته به انتخابی جام جهانی در قاره آسیا در قالب سه گروه ۶ تیمی با یکدیگر رقابت خواهند کرد. دو تیم اول هر گروه که در مجموع شش تیم میشوند به صورت مستقیم به جامجهانی راه مییابند. اما مرحله بعد غربال تیمهای سوم و چهارم هر گروه است که باز هم با شش تیم روبهرو هستیم. این تیمها در دو گروه سه تیمی قرار میگیرند و هر تیم دو مسابقه خواهد داشت و رقابتها به صورت متمرکز هم برگزار میشود. در پایان این مرحله تیمهای اول هر گروه بلیت جامجهانی ۲۰۲۶ را میگیرند. اما در اینجا تیمهای دوم این دو گروه همچنان شانس صعود به جامجهانی را دارند، به این ترتیب که تیمهای دوم این دو گروه در پلیآف آسیا به مصاف هم میروند و سپس تیم برنده این جدال باید در انتظار حریف بین قارهای باشد. اگر نماینده آسیا برنده جدال با حریف بین قارهای باشد آنگاه تعداد سهمیههای قاره آسیا به ۹ تیم میرسد.
در انتظار گروه مرگ
تیمهای ملی استرالیا، چین، ژاپن، کرهجنوبی، عربستان، قطر، امارات و ایران قطعا در سید یک قرار میگیرند. با این حال واضح به نظر میرسد که این تیمها در سه گروه توزیع میشوند و باید منتظر بزرگترین جدالهای آسیایی یا شاید چیزی به نام گروه مرگ باشیم. گروه مرگ میتواند به این معنا باشد که در یک گروه شش تیمی، سه تیم قدرتمند و از سید یک باشند. مثلا تشکیل گروهی با حضور تیمهای ایران، عربستان و ژاپن اصلا بعید نیست. با این حال تیمهای مدعی صعود به جامجهانی سه مرتبه شانس صعود به ۲۰۲۶ را دارند، یک بار در همین مرحله، بار دوم در مرحله دوم که بین تیمهای سوم و چهارم هر گروه برگزار میشود و در نهایت پلیآف بین قارهای. واقعا کدام تیم تراز اول آسیایی میتواند به جامجهانی ۲۰۲۶ صعود نکند؟
روح فوتبال را کشتند!
جامجهانی ۴۸تیمی منتقدان بسیار زیادی دارد. بسیاری میگویند عناصر بسیار مهمی همچون «جذابیت» و «رقابت» در فوتبال از بین میرود و روح فوتبال کشته میشود. اما در مقابل موافقان این طرح میگویند جامجهانی ۴۸تیمی تبعیض را از بین میبرد و فرصت برابر را برای همه تیمها قرار میدهد، نه صرفا فقط تیمهای درجه یک و اکثرا پولدار جهان فوتبال.
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد